Viron puolueet vääntävät kättä presidentinvaalien alla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Viron puolueet vääntävät kättä presidentinvaalien alla

Virossa puolueet käyvät ankaraa lehmänkauppaa presidentinvaalien lähestyessä.

Virossa valitaan uutta presidenttiä.­

23.8.2016 13:38

Hallituspuolueista reformipuolue ja sosiaalidemokraatit ovat sopineet tukevansa toistensa ehdokkaita parlamentin kolmella äänestyskierroksella.

Tämä tarkoittaa, että nämä kaksi saavat kasaan 45 ääntä vaaditusta 68:sta. Parlamentissa on 101 kansanedustajaa.

Ensimmäisellä kierroksella molemmat puolueet äänestävät sosiaalidemokraattien Eiki Nestoria, toisella ja kolmannella reformin Siim Kallasia. Sosiaalidemokraatit etsivät nyt ahkerasti lisää tukijoita ehdokkaalleen, ja katseet ovat kohdistuneet oppositiopuolue keskustaan, jonka äänillä Nestor tai Kallas voitaisiin valita.

Jos parlamentti ei saa valittua presidenttiä, valtionpäämiehen valitsevat valitsijamiehet.

Keskustan parlamenttiryhmän johtaja antoi Postimees-lehdelle ymmärtää, että keskusta voi tukea muiden puolueiden ehdokkaita, mutta hintana olisi paikka hallituksessa. Tämä tarkoittaisi sitä, että kolmas hallituspuolue IRL pullautettaisiin ulos.

Reformipuolueen puheenjohtaja ja pääministeri Taavi Roivas sanoi kertoessaan sovusta sosiaalidemokraattien kanssa, että presidentin valitseminen parlamentissa on koko ajan ollut puolueen tavoite.

– Reformipuolue ei todellakaan ole valmis rikkomaan toimivaa hallitusta, jotta presidentti saataisiin valittua, Roivas kuitenkin vakuutti.

Diili saattaa kuitenkin houkuttaa reformisteja, joiden ehdokasta ei ole koskaan valittu presidentiksi. Puolueella voi olla halua ratkaista asia parlamentissa, koska valitsijamiehet, joista yli kaksi kolmasosaa on paikallishallintojen edustajia, voivat olla arvaamattomia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?