7 kiihkeää päivää: Näin Viro itsenäistyi 25 vuotta sitten - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

7 kiihkeää päivää: Näin Viro itsenäistyi 25 vuotta sitten

Neuvostopanssarit eivät uskaltaneet nousta Viron laulavan vallankumouksen joukkovoimaa vastaan.

Laulava vallankumous johti Viron uudelleenitsenäistymiseen 20.8.1991.­

20.8.2016 8:50

Viron uudesta itsenäistymisestä tulee lauantaina 25 vuotta. 20.8.1991 Viron tasavallan parlamentti, joka oli silloin vielä korkein neuvosto, julisti Viron itsenäiseksi. Itsenäisyys palautettiin ns. laulavalla vallankumouksella, joka ammensi voimaa yli sata vuotta vanhasta laulujuhlaperinteestä.

Viron Helsingin-suurlähetystön sivuilla muistutetaan, että itsenäinen Viron tasavalta perustettiin vuonna 1918. Itsenäisyyden katkaisi pian toinen maailmansota ja sitä seurannut puolen vuosisadan mittainen neuvostomiehitys.

Tapahtumien etenemien vuonna 1991 on täsmentynyt ja Ilta-Sanomat on kertonut aiheesta sekä verkossa että printissä.

Ilta-Sanomat muistutti pääkirjoituksessa 22.8.2011 muun muassa näin:

”Viron tukahdutetut itsenäisyyshaaveet saivat vauhtia 1980-luvun lopulla Mihail Gorbatshovin uudistuspolitiikan myötä ja virolaiset alkoivat vaatia maalleen suurempaa taloudellista itsenäisyyttä.”

Samassa kirjoituksessa kerrotaan lisäksi näin:

”Kun Gennadi Janajevin johtaman juntan vallankaappausyritys heinäkuussa 1991 kaatui Venäjän presidentin Boris Jeltsinin johtamaan vastarintaan, Viron johtajat tarttuivat keskellä poliittista kaaosta rohkeasti tilaisuuteen ja maa julistautui toisen kerran itsenäiseksi.

Neuvostopanssarit eivät uskaltaneet nousta laulavan vallankumouksen joukkovoimaa vastaan.”

Viron itsenäisyys palautettiin ns. laulavalla vallankumouksella, joka ammensi voimaa yli sata vuotta vanhasta laulujuhlaperinteestä.­

Virolainen toimittaja Tarmo Vahter kertoi puolestaan kirjassaan Vaba riigi tulek 1991 itsenäistymisen jännittävistä vaiheista. Kirjan lähteenä oli käytetty muun muassa rajavartioston päiväkirjaa. IS kertoi verkossa 20.8.2011, miten tapahtumat etenivät ratkaisevina päivinä 1991.

19.8.1991 maanantai:

Moskovassa varapääministeri Gennadi Janajevin johtama juntta ilmoitti ottaneensa vallan Neuvostoliitossa. Tilanne Helsingin Eteläsatamassa oli sekava. Terminaali oli täynnä epätoivon ahdistamia matkustajia. Kun neuvostomiehittäjä oli menneisyydessä kyydittänyt maasta kymmeniä tuhansia, saattoi aavistella, mitä virolaisten mielessä liikkui nyt.

Suomeen oli saapunut Tukholmasta Viron tasavallan pääministeri Edgar Savisaar. Hän tapasi Helsingin Mariankadulla Tuglas-seuran tiloissa ulkoministeri Lennart Meren, joka puolestaan oli palannut Luumäeltä. Meri oli ollut paljastamassa Suomen-poikien eli jatkosotaan osallistuneiden virolaisten vapaaehtoisten muistomerkkiä.

Kaksikko sopi, että toinen jää Suomeen pitääkseen Viron yhteyksiä vapaaseen maailmaan ja toinen menee ottamaan kotimaan tilanteen hallintaan.

20.8. tiistai:

Lennart Meri tiedotti itsenäistymisestä 20.8.1991.­

Virolaiset olivat jo oivaltaneet Moskovasta kantautuneista viesteistä, että todellista vaaraa ei ole. Kun Moskova ei enää soittanutkaan Joutsenlampea, vaan näytti uutiskuvia kaduilta, kaappareiden tajuttiin hävinneen pelinsä. Tosin toisilla työpaikoilla kaiveltiin vielä esiin punaviirejä, ja toisilla piiloteltiin tietokoneita.

Iltamyöhällä Viron tasavallan parlamentti, silloin vielä korkein neuvosto, julisti Viron itsenäiseksi. Kansa ei rynnännyt kaduille. Se oli laulanut vallankumoustaan jo neljättä vuotta. Samaan aikaan hallinto oli kuumeisesti työskennellyt päämääränä itsenäisyys, joka tuli aiemmin, mitä osattiin edes unelmoida.

21.8. keskiviikko:

Tiedustelupanssareista ja laskuvarjosotilaista koostuneet neuvostojoukot olivat saapuneet pilaamaan ja kiristämään tunnelmaa. Niiden suurin sotilaallinen saavutus, pahanteko, oli Tallinnan Teletornin ravintolan baarikaappien tyhjennys. kaappaus Moskovassa oli kukistunut.

Suomessa Lennart Meri oli saanut käyttöönsä yksityisen limusiinin ja sukkuloi nyt eri maiden lähetystöjen välillä hakemassa tunnustuksia. Pohjoisesplanadilla Meri juuttui punaisiin liikennevaloihin, kun kadulla oli melkoinen hässäkkä.

Ilta-Sanomat kertoi Viron tapahtumista 21.8.1991 ilmestyneessä lehdessä.­

22.8. torstai: Islanti tunnusti Viron.

23.8. perjantai: Leninin patsas nostettiin jalustaltaan kommunistisen puolueen päämajan edessä. CNN näytti sen livenä.

 

24.8. lauantai: Boris Jeltsinin johtama Venäjän federaatio tunnusti Viron itsenäisyyden.

25.8. sunnuntai: Suomi palautti diplomaattisuhteet Viroon. Esko Ahon hallitus totesi, että voimassa oli taas se, mitä oli 1920-luvulla sovittu. Suomi ehti ennen Ruotsia.

Virta kääntyi ja Lenin patsas poistettiin.­

Nyky-Viro on edistyksellinen valtio, joka kuuluu Euroopan unioniin ja Natoon.

Laulujuhlat syyskuun alussa 1991.­

Tallinnan tv-tornin puolustajien muistomerkki symboloi virolaisten itsenäisyystahtoa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?