12 kuoli iskujen sarjassa Itä-Turkissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

12 kuoli iskujen sarjassa Itä-Turkissa

Turkin kurdikapinalliset vaikuttavat kiihdyttäneen iskujaan sitten epäonnistuneen vallankaappausyrityksen Turkissa yli kuukausi sitten.

Turkin lippu liehui Bosporinsalmen sillalla 21.7.2016, kun kansalaiset osoittivat tukeaan maan hallitukselle.­

18.8.2016 18:09

12 ihmistä kuoli tänään kolmessa eri Itä-Turkissa tapahtuneessa iskussa, joista Turkin viranomaiset syyttävät kiellettyä Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta.

Kaikki iskut vaikuttavat kohdistuneen joko poliiseihin tai sotilaisiin. Lisäksi ensimmäistä kertaa iskut kohdistuivat alueille, jotka eivät ole kurdienemmistöisiä.

Tuhoisimmassa iskussa kuoli kuusi ihmistä, kun sotilassaattueen kimppuun iskettiin Bitlisissä maan kaakkoisosassa, kertoivat maan viestimet.

Vain muutama tunti aiemmin kolme poliisia kuoli ja yli 200 ihmistä loukkaantui autopommi-iskussa Elazigissa. Lisäksi samankaltaisessa iskussa viime yönä kuoli kolme ihmistä Vanissa, joka sijaitsee myös Itä-Turkissa. Molemmat iskut tapahtuivat poliisin toimipisteen läheisyydessä.

Turkin hajaannus etuna

Niemettömänä pysytelleen hallituslähteen mukaan PKK yrittää nyt käyttää hyväkseen hajaannusta, joka maassa vallitsee epäonnistuneen vallankaappauksen jälkeen.

– Kaikki terroristijärjestöt haluavat käyttää kriisejä hyväkseen, lähde muistutti.

Yli 600 sotilasta tai poliisia on saanut surmansa PKK:n iskuissa sen jälkeen, kun Turkin armeijan ja PKK:n aselepo ajautui karille viime vuoden heinäkuussa. Turkki puolestaan on kertonut tappaneensa yli 7 000 järjestön militanttia iskuissa Turkkiin ja Pohjois-Irakiin. Lukua ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

PKK:n iskuissa on kuollut yli 40 000 ihmistä sen jälkeen, kun järjestö aloitti taistelunsa itsenäisen valtion luomiseksi vuonna 1984.

Kurdit osoittivat mieltään Turkin hallintoa vastaan YK:n Euroopan-päämajan edustalla Genevessä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?