Ulkomaat

Pietarin hallinto: Mannerheimin laatta asennettiin ilman lupaa

Julkaistu:

Venäjä
Pietarissa jatkuu kiista Mannerheimin muistolaatasta, jonka paljastustilaisuudessa oli mukana myös vastikään erotettu Vladimir Putinin hallintopäällikkö Sergei Ivanov.
Pietarin keskusta-alueen hallinto on tullut siihen tulokseen, että Suomen marsalkka Mannerheimille pystytetty muistolaatta on asennettu paikalleen ilman lupaa.

Fontanka-uutissivuston mukaan hallintoviranomaiset eivät ole löytäneet mistään lupadokumentteja, joilla muistolaatan paljastus olisi oikeutettu. Muistolaattaa ei ole myöskään kirjattu mihinkään kaupungin omaisuudeksi tai kaupungin huoltovastuulle.

Pietarin hallinto suoritti tarkistuksen sen jälkeen, kun kommunistien edustaja Vladimir Dmitriev pyysi tarkistamaan laatan laillisuuden.

Laatta on kiinnitetty Zaharevskaja-kadulla sijaitsevan sotilasinsinööriakatemian seinään, joten kaupungin hallintoviranomaisten lisäksi laatan laillisuutta selvittää parhaillaan myös sotilassyyttäjänvirasto.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jo aiemmin Pietarin kulttuurilautakunta irtisanoutui laatan paljastamisesta. Kulttuurilautakunta arveli tuolloin, että laatta on pystytetty maan keskushallintoviranomaisten luvalla, sillä se sijaitsee Venäjän federaation omistukseen kuuluvan rakennuksen seinällä.

Carl Gustaf Emil Mannerheimin muistolaatta paljastettiin Pietarissa pari kuukautta sitten, ja se on sen jälkeen töhritty useasti. Venäjällä on myös käyty kuumaa keskustelua siitä, miksi Pietarissa sallitaan muistolaatta henkilölle, jota venäläiset pitävät osasyyllisenä Leningradin piirityksen aikaisiin siviilien kuolemiin.

Vastikään jopa Saratovissa järjestettiin yhden hengen mielenosoituksia laattaa vastaan. Ryhmä aktivisteja kävi vuorollaan kantamassa julisteita, joissa Mannerheimia syytettiin muun muassa ”venäläisten kansanmurhasta”.

Kun muistolaatta paljastettiin Pietarissa, juhlallisuuksiin otti osaa myös Vladimir Putinin presidentinhallinnon päällikkö Sergei Ivanov. Putin erotti Ivanovin yllättäen tehtävistään viime perjantaina, jonka jälkeen Venäjällä on pohdittu jopa sitä, oliko Mannerheimin laatasta noussut kohu yksi viimeisistä niiteistä Ivanovin potkuille.

Esimerkiksi Versia.ru-nettilehti esittää Mannerheim-kohun yhtenä mahdollisena syynä Ivanovin erolle, mutta toteaa samalla, ettei jupakka yksinään olisi ehkä riittänyt eron syyksi.

– Kaikkiaan kävi siis rumasti, mutta sellaisesta ei varmaankaan eroteta korkeita viranhaltijoita, lehti kirjoittaa.

Koska Venäjän hallinto ei ole läpinäkyvää, todellisia syitä Ivanovin potkuille ei ole saatu selville. Virallisesti hänen kerrottiin pyytäneen eroa itse, mikä saattaisi liittyä esimerkiksi siihen, ettei hän ole vieläkään toipunut poikansa traagisesta kuolemasta. Aleksandr Ivanov hukkui 2014 Dubaissa, kun hän oli uimassa tyttärensä kanssa. Tytär onnistuttiin pelastamaan aallokosta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt