Burkini-kielto laajenee kolmelle paikkakunnalle Ranskassa – myös pääministeri tukee

Kolme uutta rantakohdetta on kieltämässä musliminaisten burkini-uimapuvun käytön. Ranskan pääministerin mukaan peittävä uimapuku ei sovi Ranskan arvoihin.

Viikonloppuna Korsikalla voimaan tullut burkini-kielto on laajenemassa uusiin kohteisiin.

17.8.2016 9:07

Ranskassa burkinikielto on laajentumassa kolmeen uuteen rantakohteeseen. Muslimien suosiman, peittävän uimapuvun käyttö tullaan kieltämään nyt myös Lounais-Ranskassa Leucatessa, Pohjois-Ranskassa Oye Plagessa ja Le Touquetissa.

Leucaten pormestari Michel Py allekirjoitti kiellon tiistaina. Kielto tulee voimaan syyskuussa. Oye Plagen ja Le Touquetin pormestarit ovat myös sanoneet olevansa kiellon kannalla. Le Touquetin pormestari Daniel Fasquelle sanoo antavansa kiellon lähipäivinä.

Kielto koskee muun muassa julkisia uimarantoja.

  Pääministeri: Burkinit eivät sovi Ranskan arvoihin

Ranskalaisen La Provence -lehden haastattelema Ranskan pääministeri Manuel Valls sanoo tukevansa pormestareiden päätöksiä, jos ne edistävät yleistä hyvinvointia.

– Tuen kieltoja, jos ne on tehty siinä tahdossa, että ihmisiä rohkaistaisiin elämään yhdessä. Rantoja, kuten kaikkia julkisia alueita, täytyy suojella uskonnollisilta vaatimuksilta, Valls sanoi lehdelle.

Burkini on hänen mukaansa poliittinen ilmaisu, joka perustuu erityisesti naisten orjuuttamiseen. Lisäksi Vallsin mukaan burkinit eivät sovi Ranskan ja tasavallan arvoihin.

Burkiniin pukeutunut muslimityttö Kallahdenniemen uimarannalla Helsingissä.

Valls ei kuitenkaan kannata maanlaajuista burkinilakia. Hänen mukaansa vaatteiden kieltäminen ei voi olla kaikenkattava ratkaisu.

Aiemmin burkinin käytön ovat kieltäneet Ranskassa Villeneuve-Loubet, Cannes ja Korsikan Sisco. Burkinikieltoja on perusteltu muun muassa sekularismilla ja hygieniasyillä.

Kahakka valokuvista Korsikalla

Ranskassa on tuhoisten terrori-iskujen sarjan jälkeen käyty vilkasta keskustelua uskonnollisten symbolien asemasta maassa. Arvostelijoiden mukaan burkini symboloi suvaitsemattomuutta ja naisten alistamista islamissa. Kiellon vastustajat taas näkevät sen tarkoittavan yhtä lailla puuttumista naisten itsemääräämisoikeuteen.

Korsikan Siscossa leimahti viime lauantaina väkivaltainen kahakka, joka alkoi turistien otettua kuvia burkinia rannalla käyttäneistä naisista. Mielenosoitukseen, autojen polttamiseen ja useiden ihmisten loukkaantumiseen johtanut välikohtaus sai lopulta paikkakunnan kieltämään burkinin käytön uusien kahakoiden välttämiseksi. Ennen Siscoa uima-asun oli ehtinyt kieltää kaksi ranskalaispaikkakuntaa.

Ranskan pääministeri Manuel Valls tukee kieltoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?