Nella, Lauha

Ulkomaat

Salliiko Turkki lapsiseksin? Vuosittain jopa yli 200 000 lapsimorsianta

Julkaistu:

Turkin perustuslakituomioistuin on kumonnut säännöksen, jonka mukaan seksi alle 15-vuotiaan lapsen kanssa lasketaan automaattisesti seksuaaliseksi hyväksikäytöksi. Päätös on saanut lastenoikeuksien asiantuntijat pöyristymään.
Turkki on tehnyt kyseenalaisen päätöksen laskea seksin suojaikärajaa. Maan perustuslakituomioistuin kumosi säännöksen, jonka mukaan seksi alle 15-vuotiaan kanssa luokitellaan aina seksuaaliseksi hyväksikäytöksi. Asiasta uutisoi muun muassa turkkilainen Hurriyet Daily News.

Asian käsittely lähti liikkeelle, kun perustuslakituomioistuin sai käräjäoikeudesta valituksen, jonka mukaan vanhassa laissa ei ollut väliä, oliko seksuaalisen hyväksikäytön uhri 4- vai 14-vuotias.

Perustuslakituomioistuin teki päätöksen, jonka mukaan seksisuhteesta 12–15-vuotiaan kanssa ei joudu rikosoikeudelliseen vastuuseen, jos lapsi ymmärtää seksuaalisen kanssakäymisen merkityksen ja on siihen suostuvainen.

Päätös tehtiin jo heinäkuussa, mutta uutisointi jäi epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jalkoihin. Päätös tulee voimaan 13. tammikuuta vuonna 2017. Äänestystulos oli tiukka. Päätös hyväksyttiin tuloksella 7–6.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Selkeä rikkomus lasten oikeuksia vastaan”

Hurriyet kertoo, että päätös on saanut akateemikot ja naistenoikeusaktivistit raivon partaalle. He ovat varoittaneet, että päätös tulee johtamaan siihen, ettei lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä rangaista.

– Ensinnäkin kansainvälisten sopimusten mukaan jokainen alle 18-vuotias ihminen on lapsi, lasten hyväksikäyttöä vastaustavan järjestön puheenjohtaja professori Bahar Gökler sanoo Turkin valtiolliselle uutistoimistolle Anadolulle.

Göklerin mukaan ”tuhoisa” päätös on selkeä rikkomus lasten oikeuksia vastaan.

Järjestön pääsihteeri professori Aysun Baransel taas sanoo Hurriyetin jutussa, että suostumusta voisi pohtia, jos osapuolet ovat samanikäisiä. Sen sijaan se on mahdotonta, jos toinen osapuoli on 60-vuotias ja toinen 15-vuotias.


Vuosittain jopa yli 200 000 lapsimorsianta

Istanbulin naisjärjestön koordinaattori, juristi Nazan Moroglu arvostelee päätöstä Hurriyetille kovin sanoin.

– Se johtaa siihen, että lapset ovat alttiita seksuaaliselle hyväksikäytölle ja raiskauksille. Se johtaa myös siihen, että tyttölapset päätyvät vielä useammin naimisiin varhaisessa iässä ilman koulutusta.

Lapsimorsiamet ovat Moroglun mukaan jo nyt valtava ongelma Turkissa. Heitä on Moroglun arvion mukaan peräti 3,5 miljoonaa. Aikaisemman arvion mukaan Turkissa vuosittain solmituista liitoista jopa 30–40 prosenttia on liittoja, joissa morsian on alaikäinen. Tilastojen mukaan Turkissa solmittiin viime vuonna lähes 603 000 liittoa. Lapsimorsiamia olisi arvioiden mukaan siis jopa yli 200 000 vuodessa. Turkissa on lähes 75 miljoonaa asukasta.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että Turkin naisjärjestöt ja ihmisoikeusaktivistit yrittävät todennäköisesti kumota päätöksen. Asia saatetaan viedä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käsiteltäväksi.

Turkin perustuslakituomioistuin kumosi jo aiemmin päätöksen, jonka mukaan lapsen raiskaamisesta saa vähintään 16 vuoden vankeustuomion. Päätös astuu voimaan 23. joulukuuta.

Välit Eurooppaan viileät

Turkin ja Euroopan välit ovat olleet viilenemään päin sen jälkeen, kun Turkissa yritettiin heinäkuussa sotilaallista vallankaappausta.

Turkki on lähtenyt voimakkaasti tekemään puhdistuksia muun muassa poliisissa, armeijassa ja opetusviranomaisissa. Maa on pidättänyt tai erottanut kymmeniätuhansia ihmisiä. Turkki syyttää kapinasta Yhdysvalloissa asuvaa Fethullah Güleniä.

Länsi on ollut huolissaan Turkin ihmisoikeustilanteesta. Maassa käydään vilkasta keskustelua muun muassa kuolemanrangaistuksen palauttamisesta. Maan presidentti Recep Tayyip Erdogan taas on arvostellut länttä siitä, että se on enemmän huolissaan vallankaappauksen juonittelijoiden oikeuksista kuin itse vallankaappausyrityksestä.

Turkki ja EU ovat sopineet, että Turkki hillitsee Eurooppaan kohdistuvaa pakolaisvirtaa. Vastineeksi EU lupasi Turkille taloudellista tukea, viisumivapaan matkustusoikeuden ja EU-jäsenyysneuvottelujen nopeuttamista.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kiusallinen kohtaus tv-ruudussa puhuttaa: Jenni Vartiainen kierteli Maria Veitolan parisuhdeuteluita – laulaja keksi ovelan keinon olla vastaamatta

 2. 2

  Kimi Räikköstä lyödään F1:n virallisessa rankingissa armotta: ”Nykyinen taso ei riitä”

 3. 3

  Kälviällä suuressa rakennuspalossa vaurioitunut seitsemän asuntoa – video palopaikalta lohduton näky

 4. 4

  Naisnäyttelijät kertovat, millaista on riisua kameran edessä – saunakohtaus vei Eeva Elorannalta yöunet: ”Olin erittäin ahdistunut”

 5. 5

  Blogi: Janni Hussi osti leipää tuntemattomalle naiselle – kauppareissu sai yllättäen härskin käänteen: ”Tuli hyväksikäytetty olo”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Isoisä ja aikuinen lapsenlapsi harrastivat yhteisymmärryksessä seksiä – harvinainen rikostuomio

 2. 2

  EVS: Tämän takia Jenni Vartiainen ei käy enää uimahalleissa

 3. 3

  Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

 4. 4

  Minna Kaupin mitta täyttyi ihmisten käytökseen: ”Se on idiotismia, jota en voi ymmärtää”

 5. 5

  Poliisilla takaa-ajotilanne Oulunsalossa: Useita loukkaantui kolarissa, tie 816 kokonaan poikki

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

 2. 2

  Koulussa huomattiin, ettei 10-vuotias osannut lukea eikä kirjoittaa – taustalta paljastui vanhempien järkyttävä salaisuus

 3. 3

  Nuori nainen työskenteli Lidlissä osa-aikaisena myyjänä – jakoi Instagramissa kuvia järjettömän ylellisestä elämästään: Poliisi sai rysän päältä kiinni

 4. 4

  Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

 5. 5

  Sara Forsberg lihoi 22 kiloa – sulkeutui kotiinsa ahmimaan pizzaa: ”Kaikki ympärilläni romahti”

 6. Näytä lisää