Järkyttävä seksiperinne levittää hiviä Etelä-Afrikassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Järkyttävä seksiperinne levittää hiviä Etelä-Afrikassa

Ns. ”siunaajasuhteet” ovat niin yleisiä, että ne näkyvät Etelä-Afrikan hiv- ja aids-tilastoissa.

Motsumi itse oli 17-vuotias aloittaessaan tällaisten vanhempien miesten tapailun.

14.8.2016 16:41

Nuorten tyttöjen ja vanhempien miesten vastikkeelliset seksisuhteet hidastavat hiv-tartuntojen vastaista työtä Etelä-Afrikassa.

Rahaa ja muita lahjoja seksistä nuorille tytöille ja naisille antavia miehiä kutsutaan Etelä-Afrikassa yleisesti ”siunaajiksi” (”blessers”). He ovat rakastajattariaan varakkaampia ja yleensä myös vanhempia.

Tällaiset suhteet ovat niin yleisiä, että ne näkyvät Etelä-Afrikan hiv- ja aids-tilastoissa.

Joka viikko arviolta kaksituhatta eteläafrikkalaista 15–24-vuotiasta tyttöä ja naista saa hiv-tartunnan. 15–19-vuotiaat tytöt saavat tartunnan jopa kahdeksan kertaa ikäisiään poikia todennäköisemmin. Nuorten naisten hiv-tartuntojen arvioidaan olevan peräisin pääosin vanhemmilta miehiltä.

”Ei kondomeista voi edes puhua”

Vaihtokauppaa, ei rakkautta. Näin kuvailee eteläafrikkalaisnainen Lebogang Motsumi, 27, nuorten tyttöjen ja heille seksiä vastaan lahjoja antavien vanhempien miesten ”siunaajasuhteita”.

Motsumi itse oli 17-vuotias aloittaessaan tällaisten vanhempien miesten tapailun.

– Halusin rahaa, halusin kuulua joukkoon, halusin samanlaiset lenkkarit kuin ystävilläni.

Vuonna 2009 Motsumi sai tietää saaneensa kymmenen vuotta vanhemmalta ”siunaajaltaan” hiv-tartunnan.

– Olin typerä. Ajattelin, että hivillä on laihat, köyhät ja kuolemaa tekevät kasvot, eivät minun kasvoni.

Koska varakkaampi ja vanhempi mies on ”siunaajasuhteessa” selvästi voimakkaampi osapuoli, on naisen vaikea vaatia hiviltä suojaavan kondomin käyttöä, jos mies ei sitä halua, Motsumi sanoo.

– Ei kondomeista voi edes puhua, tai mies luulee naisen tapailevan muita. Vaikka nainen tietäisi, että niitä pitäisi käyttää, mies päättää kaiken seksiin liittyvän: miten ja milloin sitä harrastetaan.

Köyhät joutuvat helpoimmin uhreiksi

Juuri tällaiset tartunnat ovat pääsyy siihen, ettei Saharan eteläpuoleisen Afrikan hiv-epidemiaa ole saatu taltutettua, sanoo Etelä-Afrikan Caprisa-aids-ohjelmaa johtava professori Salim Abdool Karim.

Ohjelman tutkijat havaitsivat toistuvan kierteen jäljittäessään hi-viruksen leviämistapaa KwaZulu-Natalin maakunnassa, joka on Etelä-Afrikan aids-epidemian keskusalue.

Yli kolme neljästä teini-ikäisestä ja hyvin nuoresta aikuisesta naisesta oli saanut tartunnan itseään 8–10 vuotta vanhemmalta partnerilta. Naisten varttuessa he tartuttivat uuden ryhmän miehiä, jotka puolestaan tartuttivat uuden ryhmän nuoria tyttöjä.

– Näin kierre jatkuu ja jatkuu, Karim sanoo.

Kaikkiaan Etelä-Afrikassa on seitsemän miljoonaa hiv-positiivista.

”Siunaajien” aiheuttamaan ongelmaan on herännyt myös Etelä-Afrikan hallitus, joka aloitti kesäkuussa tytöille kohdennetun valistuskampanjan. Terveysministeri Aaron Motsoaledin mukaan tarvitaan kuitenkin muutakin kuin puhetta.

– Pystymmekö tarjoamaan tytöille taitoja ja mahdollisuuksia, joilla he voivat vähentää taloudellista riippuvaisuuttaan, ministeri kysyy.

Tytöt, jotka käyvät koulua ja menevät töihin, pysyvät todennäköisemmin erossa ”siunaajista”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?