Kommentti: Trump vie puoluettaan kuin koulukiusaaja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Trump vie puoluettaan kuin koulukiusaaja

Republikaanipuolueen johto ei uskalla vastustaa Donald Trumpia, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimittaja Johannes Kotkavirta.

11.8.2016 7:25

Donald Trump heitti kampanjatilaisuudessaan tammikuussa, että hän voisi seistä keskellä katua ja ampua jonkun, eikä siltikään menettäisi äänestäjiä. Trump valittiin heinäkuussa republikaanien presidenttiehdokkaaksi, ja pitkään näytti, että hän olisi ollut oikeassa.

Loukkaavat puheet naisista ja meksikolaisista, hyökkäys tuomaria vastaan ja muslimivihan lietsominen ovat saaneet median pillastumaan, mutta omat kannattajat ovat vain innostuneet. Trumpisteille kommenteista nousseet kohut vain korostavat hänen asemaansa valtaeliitin ja liberaalin median haastajana.

Trump ylitti jälleen jonkin rajan tiistaina, kun hänen tulkittiin yllyttäneen aseenkanto-oikeuden puolustajia väkivaltaan vastaehdokastaan Hillary Clintonia ja tämän mahdollisesti valitsemia tuomareita kohtaan. Trumpin on arveltu menneen puheillaan liian pitkälle niin monta kertaa, että kynnys tämän toteamiseen edes näin käsittämättömän kommentin jälkeen on todella korkealla.

Näyttää kuitenkin siltä, että Trumpin suurin noste olisi alkanut tasaantua jo ennen kuin Yhdysvaltain salainen palvelu kertoi ”olevansa tietoinen” Trumpin kommenteista. Demokraattien puoluekokousta seuranneesta sanasodasta Irakissa kaatuneen sotilaan perheen kanssa alkanut gallup-alamäki ei näytä oikenevan, ja jotkut mielipidemittaukset ovat laittaneet Clintonin jopa kymmenen prosenttia Trumpin edelle.

Tilanne kauhistuttaa republikaaneja, jotka ovat jo ennestään pidättäneet hengitystään jokaisen Trumpin kampanjapuheen aikana. Kukaan republikaanipuolueen johdossa ei vain tohdi asettua Donald Trumpia vastaan.

Marraskuussa Yhdysvalloissa äänestetään presidentin lisäksi myös edustajainhuoneen ja osasta senaatin paikoista ja valitaan kuveröörit useissa osavaltioissa. Trump ehti jo kieltäytyä tukemasta puolueensa ykkösnimiin kuuluvien Paul Ryanin ja John McCainin uudelleenvalintaa. Lopulta hän ilmaisi tukensa tukensa varsin puolivillaisesti.

Tiedossa on, että Trumpia vastaan nouseminen on johtanut monilla republikaaneilla oman kannatuksen hupenemiseen. Clevelandin puoluekokouksessa Trumpin ehdokkuuden tukemisesta kieltäytyneen Ted Cruzin suosio on romahtanut. Sama ilmiö nähtiin jo esivaalikamppailun aikana, kun Trump vastasi häntä arvostelleille vastaehdokkailleen mielikuvituksekkailla henkilökohtaisilla loukkauksilla ja koululaismaisilla pilkkanimillä.

Moni vastustajista päätti vain olla puuttumatta Trumpin puheisiin. Huonoiten kävi kuitenkin niille, jotka päättivät nousta Trumpia vastaan: ”heikko” Jeb Bush hiipui ennakkosuosikin paikalta pohjille, ”pikku-MarcoRubio putosi myöhemmin yritettyään matkia Trumpin räävittömyyksiä. Nyt senaattorinpaikkansa uusimiseen tähtäävä Rubio tukee Trumpia, yhdessä Bushin pojan George P. Bushin kanssa.

Puolueessaan Trump on kuin iso huomionkipeä koulukiusaaja, jonka ilkeyksiä hiljaisemmat luokkatoverit myötäilevät tai seuraavat puuttumatta epäsuosioon joutumisen pelossa. Marraskuussa amerikkalaiset saattavat joutua miettimään, kuinka kiusaajan annettiin ottaa koko koulu valtaansa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?