Trump vaihtaa mielipidettä kuin sukkia – näin lausunnot ovat muuttuneet Clintonista, Putinista, Ukrainasta, vauvoista... - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump vaihtaa mielipidettä kuin sukkia – näin lausunnot ovat muuttuneet Clintonista, Putinista, Ukrainasta, vauvoista...

Muun muassa CNN-kanava tutki Trumpin lausuntoja vuosien varrelta ja löysi silmiinpistäviä ristiriitaisuuksia.

4.8.2016 13:12

Republikaanien presidenttiehdokas, miljardööri Donald Trump tunnetaan radikaaleista lausunnoistaan ja suoranaisista möläytyksistään. Osa Trumpin poliittisista kannanotoista on todennäköisesti tarkkaan mietittyjä, mutta osa lausunnoista vaikuttaa olevan nopeasti muodostettuja kantoja tai sanallisia heittoja, joissa Trump on jäänyt kiinni selvistä epäloogisuuksista.

Trump saattaa muuttaa mielipidettään täysin vastakkaiseksi, ja amerikkalaismedia on viime aikoina esittänyt kysymyksiä puheiden todenperäisyydestä. Trump vaikuttaa myös vaihtaneen kantojaan välillä kuin sukkia sen mukaan, mikä hänelle kulloinkin on edullisinta.

Katso Trumpin ristiriitaisia lausuntoja yllä olevalta videolta. Video on tekstitetty suomeksi.

Muun muassa CNN-kanava on listannut ristiriitaisuuksia Trumpin lausunnoista, ja Politico-verkkolehti on havainnut mielenkiintoisen muutoksen esimerkiksi Trumpin Ukraina-kannassa.

Clintonista

– Tunnen Hillary Clintonin ja hänen miehensä oikein hyvin. Pidän molemmista, Trump sanoi CNN:n mukaan elokuussa 2013.

Elokuussa 2016 Trump oli lievästi sanottuna eri mieltä Hillary Clintonista.

– Hän on paholainen, Trump sanoi maanantaina.

Washington Post puolestaan totesi keskiviikkona, että Trump näytti hieman ”pehmentäneen” mielipidettään, kun hän kutsui Clintonia enää vain ”Isisin perustajaksi”.

Trump ja Clinton tuntevat toisensa pitkältä ajalta.

Amerikkalaisesta jalkapallosta

– En tiedä mikä siinä on mutta tylsistyn täysin kun katson NFL-jalkapalloa. Liikaa rangaistuksia ja liian pehmeää. Takaisin töihin, Trump twiittasi lokakuussa 2014.

Viime viikolla hän nosti kovan metelin siitä, että kaksi kolmesta Clintonin ja Trumpin välisestä vaaliväittelystä on sijoitettu samaan sunnuntai-iltaan NFL-pelin kanssa. Trumpin mielestä on vaara, että ihmiset katsovat mieluummin suosittua peliä kuin poliittista väittelyä. Hän syytti väittelyjen sabotoimisesta Clintonin kampanjaa, vaikka väittelyjen ajankohta oli päätetty jo viime syyskuussa.

Putinista

– Minulla on suhteet häneen (Vladimir Putiniin). Hän on varmasti erittäin kiinnostunut mitä me sanomme tänään, ja hän varmasti näkee sen jossain muodossa. Mutta minulla on suhteet häneen, Trump sanaili marraskuussa 2013.

– Minulla ei ole mitään suhteita Putiniin. En usko koskaan tavanneeni häntä. En ole koskaan tavannut häntä, Trump kertoi heinäkuussa 2016.

Trumpin arvioidaan olevan Putinille huomattavasti mieluisampi presidentti kuin Clinton.

Tiistaina myös Kreml vahvisti Moscow Timesin mukaan, että Trump ja Putin eivät ole koskaan tavanneet eivätkä puhuneet edes puhelimessa.

Verotiedoista

Vaalien yksi kuumimmista kiistakysymyksistä koskee Trumpin verotietoja. Perinteisesti presidenttiehdokkaat ovat julkistaneet tiedot, mutta Trump on kieltäytynyt. Edellisten vaalien aikaan oli toinen ääni kellossa, kun Trump kommentoi Mitt Romneyn verotietoja.

– Hän alkoi puhua asioista, kuten veroasteesta, joten siinä valossa olisi vain parempi julkistaa ne nyt, Trump sanoi tammikuussa 2012.

– Niissä ei ole mitään kiinnostavaa, Trump totesi omista verotiedoistaan viime toukokuussa.

Ukrainasta

Verkkolehti Politico havaitsi merkittävän muutoksen Trumpin Ukraina-kannanotoissa. Viime syyskuussa hän puhui videoyhteydellä länsimielisille vaikuttajille Kiovaan, ja tuolloin vielä vaikutti siltä, että Trump vaati tiukempaa vastausta Venäjän toimille Ukrainassa.

– Presidenttimme ei ole vahva eikä hän tee mitä pitäisi Ukrainassa. Ette saa tarvitsemaanne tukea, Trump sanoi.

Maaliskuussa 2014 Krimin valtauksen jälkeen Trump tuki pakotteita Venäjää vastaan. Sitten viime viikolla hän jysäytti laajaa huomiota saaneen uutispommin vihjaamalla, että presidenttinä hän saattaisi harkita Krimin tunnustamista osaksi Venäjää.

Trumpin kampanjapäällikkö Paul Manafort on kampanja-ammattilainen, joka työskenteli pitkään Ukrainan aiemmalle hallinnolle.

Politico huomauttaa, että Trumpin suunnanmuutoksella saattaa olla yhteys hänen kampanjapäällikköönsä Paul Manafortiin, joka työskenteli aiemmin pitkään Ukrainan venäläismielisen, sitten syrjäytetyn presidentin Viktor Janukovitshin taustalla.

Vauvoista

Tiistaina Trump käyttäytyi hyvin erikoisesti tilanteessa, jossa vauva itki hänen puheensa aikana Ashburnissa Virginiassa.

 

– Älkää välittäkö, rakastan vauvoja. Rakastan vauvoja! Kuulen vauvan itkevän. Tykkään siitä. Tykkään siitä! Mikä kaunis vauva. Älkää huolehtiko. Äiti juoksentelee ympäriinsä, älkää välittäkö. Vauva on nuori ja kaunis ja terve. Sitähän me haluamme, Trump sanaili yleisölleen.

Kaksi minuuttia myöhemmin:

– Itse asiassa laskin vain leikkiä, voitte viedä vauvan ulos täältä. Se on ok. Älkää huolehtiko. Äiti taisi todellakin luulla, että pidän siitä, kun vauva itkee puheeni aikana.

  • Alla video Trumpin ja itkevän vauvan kohtaamisesta.

Trump pussaili vauvoja Colorado Springisissä viime perjantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?