Natsijohtaja Himmlerin päiväkirjat löydettiin yllättäen – paljastavat karmivia yksityiskohtia

Saksalaisen Bild-lehden löytämät dokumentit oli haudattu Venäjän puolustusministeriön arkistoihin.

Vastalöydetyt Heinrich Himmlerin päiväkirjat avaavat natsijohtajan arkea. Himmlerillä oli tapana pitää päiväkirjaa ja tehdä muistiinpanoja esimerkiksi pitämistään puheista.

2.8.2016 22:34

Holokaustin suunnittelijana tunnetun natsijohtaja Heinrich Himmlerin päiväkirjojen perusteella voisi kuvitella, että mies oli enemmän kiinnostunut päivän lounaastaan kuin natsien suorittamasta kansanmurhasta.

Saksalaisen Bild-lehden löytämät dokumentit oli haudattu Venäjän puolustusministeriön arkistoihin Podolskiin. Paperit olivat pysyneet täysin unohduksissa viimeiset 70 vuotta. Päiväkirjoista suunnitellaan julkaistavan ensi vuonna kirja.

Himmler oli Adolf Hitlerin tärkeimpiä apureita ja yksi SS-joukkojen johtajista. Hän komensi juutalaisia, puolalaisia ja muita ”heikompiin rotuihin kuuluvia” ihmisiä murhanneita kuoleman joukkoja.

Sota-aikaa käsittelevät päiväkirjat, jotka kattavat vuoden 1938 ja sodan kannalta tärkeät vuodet 1943–44, päätyivät venäläisten käsiin toisen maailmansodan lopulla.

Heinrich Himmler oli Adolf Hitlerin tärkeimpiä apureita.

Bild kertoo, että dokumentit paljastavat pelätyn SS-päällikön aikatauluja tunti tunnilta.

Useat sivut kertovat esimerkiksi aamulle varatuista hieronta-ajoista, jotka saattoivat kestää tuntikausia. Himmler rentoutui päiväkirjojen mukaan natsijohdon kanssa holokaustia käsittelevien kokousten välissä myös korttia pelaten, elokuvia katsellen tai tähtitaivasta ihastellen.

Buchenwaldin keskitysleirillä vierailun aikana kirjoitetussa merkinnässä Himmler kirjoittaa: ”Nautin välipalaa SS-kasinon kahvilassa”. Seuraavassa merkinnässä hän kertoo käskeneensä SS-joukkoja kouluttamaan koiria, jotka voisivat ”repiä ihmisiä palasiksi” Auschwitzissä, Bild kertoo.

–Hän soitti vaimolleen ja tyttärelleen. Tämän jälkeen hän vain päättää tapattaa kymmenen miestä tai vierailla keskitysleirillä, päiväkirjat esiin kaivanut Bildin toimittaja Damian Imoehl ihmettelee haastattelussa.

Päiväkirjat käsiinsä kaivanut Bildin toimittaja Damian Imoehl kertoo olleensa yllättynyt päiväkirjojen Himmleristä antamasta kuvasta, jossa mies oli yhtä aikaa rakastettu isä ja massamurhaaja.

– Näiden asioiden yhdistelmä on minusta se kaikkein kiinnostavin asia, Imoehl sanoo.

– Hän oli hyvin suojelevainen ja välittävä vaimonsa ja tyttärensä suhteen. Samoin sihteeristään, jonka kanssa hänellä oli suhde. Hän selvästi piti huolta ystävistään ja kumppaneistaan.

– Yhden päivistään hän aloitti aamupalalla ja hieronnalla. Näiden jälkeen hän soitti vaimolleen ja tyttärelleen. Tämän jälkeen hän vain päättää tapattaa kymmenen miestä tai vierailla keskitysleirillä, Imoehl ihmettelee haastattelussa.

Saksan historiallisen instituutin johtaja Nikolaus Katzer sanoo Times-lehden haastattelussa, että dokumenttien suurin arvo on niiden antama kuva sodan viimeisistä hetkistä.

– Ne antavat meille vilkaisun Himmlerin muuttuvaan rooliin, SS-eliittiin ja ylipäätänsä Saksan johtoon sodan viimeisillä vaiheilla, Katzer sanoo.

Himmlerin aikataulu 3.1.1943

  • Kello 10–12: Hieronta.

  • Kello 14: Lounas SS-upseerien kanssa.

  • Kello 15–19: Poliittisia kokouksia.

  • Kello 20: Illallinen.

  • Kello 21: Lisää kokouksia, yksi kokouksista liittyen Puolassa olevien natsimielisten upseerien kieltäytymiseen taistelusta.

  • Kello 21–20: Käskee kaikki kymmenen upseeria tapettavaksi ja heidän perheensä lähetettäväksi keskitysleireille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?