Maailman rikkaimpiin kuuluva sijoittaja kuittaili Trumpille: ”tikkaa heittävä apinakin olisi tuottanut paremmin”

rac

Julkaistu:

Hillary Clintonia tukeva miljardöörisijoittaja haastoi Donald Trumpin julkistamaan verotietonsa.
Äänenpainot ovat kovenemassa merkittävästi Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjassa. Kiinteistömiljardööri Donald Trump on kutsunut Hillary Clintonia ”paholaiseksi” ja Clintonia tukeva sijoittaja Warren Buffett puolestaan on iskenyt Trumpia arimpaan mahdolliseen paikkaan: tämän omaisuuteen ja bisnestaitoihin.

Trump esitti paholaisvertauksensa kampanjatilaisuudessa, kun hän sanoi, että Bernie Sanders ”teki sopimuksen paholaisen kanssa” luovutettuaan demokraattipuolueen ehdokaskisan Clintonia vastaan. Trumpin lausuntoa on pidetty poikkeuksellisen rajusanaisena jopa amerikkalaisen mittapuun mukaan. Katso video puheesta.


Trump on parhaillaan kovan kohun keskipisteessä, kun häntä syytetään täydellisestä empatian ja kunnioituksen puutteesta Irakin sodassa kuolleen amerikkalaisen muslimisotilaan vanhempia kohtaan. Jopa Trumpin republikaanipuolueesta on kuulunut äänekkäitä vastalauseita, mutta Trump ei ole perääntynyt sanaharkassa.

Verotietoja penätään

Yksi lähestyvien vaalien toistuvista kiistakysymyksistä koskee Trumpin verotietoja. Yhdysvaltain presidenttiehdokkaat ovat perinteisesti avoimuuden nimissä julkistaneet ne ennen vaaleja, mutta Trump on kieltäytynyt. Hän vetoaa siihen, että verottaja tarkastaa parhaillaan hänen tietojaan.

Hillary Clintonia tukeva miljardöörisijoittaja Warren Buffett haastoi maanantaina Trumpin julkistamaan tiedot.

– Minunkin tietojani tarkistetaan parhaillaan. Meidän pitäisi istua alas, ja minä tuon mukanani verotietoni ja hän tuo omansa ja yleisö saisi kysyä mitä niissä on, Buffett sanaili Nebraskassa pidetyssä Clintonin kampanjatilaisuudessa.


Trumpin verotietojen julkistuksen uumoillaan venyvän yli vaalien, mitä pidetään viivytystaktiikkana. Vastustajat epäilevät verotietojen paljastavan muun muassa epämieluisia asioita Trumpin bisnesimperiumin menestyksestä. Trump on toistuvasti kehuskellut bisnetaidoillaan ja ilmoittanut omaisuutensa arvoksi jopa 10 miljardia dollaria, mutta Forbes-lehden riippumattomat asiantuntijat arvioivat todellisen arvon olevan yli puolet vähemmän.

Maailman kolmanneksi rikkaimmaksi ihmiseksi listattu Buffett piruili Trumpille myös tämän hotelli- ja kasinobisneksen tuotoista. Buffett käytti tunnettua vertausta, että summanmutikassa tikanheitolla valituilla osakesijoituksillakin olisi tienannut paremmin. Trump listasi bisneksensä New Yorkin pörssiin vuonna 1995, minkä jälkeen Trump Buffettin mukaan hävisi rahaa joka vuosi seuraavat kymmenen vuotta.

– Jos apina olisi (vuonna 1995) heittänyt tikkaa osakesivuille, apinakin olisi tuottanut 150 prosenttia, Buffett kuittaili.