Trumpin Khan-kohu paisuu – puoluetoverit tölvivät: ”Mahdoton hyväksyä!”

Julkaistu:

Republikaanien presidenttiehdokkaalle Donald Trumpille on satanut kritiikkiä kilpailevan leirin lisäksi omasta puolueesta.
Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin skandaali Khanin perheen suhteen paisuu paisumistaan.

Humayun Khan kuoli 27-vuotiaana Irakin sodassa itsemurhapommittajan hyökkäyksessä vuonna 2004. Hänen vanhempansa esiintyivät demokraattien puoluekokouksessa torstai-iltana.

Trump aiheutti kohun kommentoimalla kaatuneen sotilaan isän puhetta ja sitä, ettei sotilaan äiti sanonut mitään. Khanit ovat antaneet sen jälkeen lukuisia haastatteluja amerikkalaismedialle. Maanantain CNN:n haastattelusta ja kohun taustoista voit lukea tästä linkistä.

”Donald Trumpia ei voi valita”

Trumpin entisen esivaalien kilpakumppanin ja Floridan entisen kuvernöörin Jeb Bushin huippuavustaja Sally Bradshaw meni niin pitkälle, että ilmoitti jättävänsä puolueen.

Bradshaw sanoi CNN:lle aikovansa äänestää vastentahtoisesti Trumpin vastaehdokasta Hillary Clintonia, jos tilanne näyttää Floridassa olevan tasainen kahden ehdokkaan välillä. Florida on yksi niin sanotuista vaa’ankieliosavaltioista, joissa voi voittaa kumpi tahansa pääpuolue.

– Nyt on aika, että maan on tehtävä valintansa yli poliittisten puolueiden rajojen. Donald Trumpia ei voi valita presidentiksi, Brashaw sanoi CNN:lle.

Bradshaw kuvaili, että republikaanit ovat risteyksessä, kun puolue on valinnut edustajakseen täydellisen narsistin, naisvihaajan ja kiihkoilijan.

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan tuomitsi kritiikin muslimiamerikkalaisia kohtaan, jotka ovat palvelleet maataan. Hän vältteli Trumpin nimen mainitsemista. Ryan oli myös republikaanien edellisen presidenttiehdokkaan Mitt Romneyn varapresidenttiehdokas.


Entiset kilpakumppanit tuomitsevat

Ohion kuvernööri ja Trumpin entinen kilpakumppani esivaaleissa John Kasich twiittasi jo aiemmin, että Kultaisen tähden vanhemmille on vain yksi oikea tapa puhua, arvostava ja kunnioittava.

Kultaisella tähdellä viitataan Yhdysvalloissa perheisiin, jotka ovat menettäneet yhden omistaan asepalveluksessa.

Jeb Bush käytti taas Trumpin puheista sanoja ”uskomattoman epäkunnioittava”.

Myös senaattori Lindsey Graham oli ehdolla republikaanien esivaaleissa. Hän sanoi, että ”mahdoton hyväksyä ei riitä edes alkuun” kuvailemaan Trumpin kommentteja.

McCain: ”Hän ei edusta republikaaneja”


Myös senaattori ja republikaanien entinen ehdokas John McCain on arvostellut Trumpia kovin sanoin kohun vuoksi.

– Vaikka puolueemme on myöntänyt hänelle ehdokkuuden, siihen ei kuulu vapaata lupaa herjata heitä, jotka ovat parhaimpia joukossamme, McCainin lausunto kuului.

McCain sanoi, ettei hän voi alleviivata tarpeeksi sitä, kuinka voimakkaasti hän on eri mieltä Trumpin lausunnon kanssa.

– Toivon, että amerikkalaiset ymmärtävät, että kommentit eivät edusta republikaanipuolueemme näkemyksiä, sen toimijoita tai ehdokkaita.

McCain myös kiitti pakistanilaistaustaista Khanin perhettä siitä, että he muuttivat Amerikkaan. Hän ylisti perheen kaatunutta poikaa lisäten olevansa ylpeä myös omista pojistaan, jotka palvelivat Afganistanissa.

Taustalla myös aiempi kohu

Trumpin kommentit Khanin perheelle muistuttivat taannoisesta kohusta, kun Trump möläytti kampanjansa alkutaipaleella, ettei McCain ole sotasankari.

– Ei hän ole sotasankari. Hän oli sotasankari vain, koska hän jäi kiinni. Minä pidän ihmisistä, jotka eivät jääneet kiinni, Trump kommentoi silloin.

Jopa demokraattileiri älähti ylistäen McCainin sotasankariksi. McCain jäi Vietnamin sodassa sotavangiksi, ja häntä kidutettiin.

McCain ei henkilökohtaisesti välittänyt Trumpin kommentista, mutta kehotti pyytämään yleisesti amerikkalaisilta sotavangeilta anteeksi. Hän viittasi Trumpin lausuntoon ”pidän ihmisistä, jotka eivät jääneet kiinni”. Trump ei pyytänyt.

Myös sodassa kaatuneiden järjestöt ja perheet ovat vaatineet Trumpilta anteeksipyyntöä tuoreimman kohun vuoksi.