Kreikasta löytyi 80 kahlittua luurankoa muinaisesta joukkohaudasta – hiljennettiin vallankaappausyrityksen vuoksi? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kreikasta löytyi 80 kahlittua luurankoa muinaisesta joukkohaudasta – hiljennettiin vallankaappausyrityksen vuoksi?

Kreikkalaiset arkeologit ovat löytäneet yhden maan vanhimmista hautausmaista Ateenasta.

1.8.2016 23:07

Kreikassa on arkeologisten kaivausten yhteydessä löydetty joukkohauta, joka on täynnä teloituksen uhreiksi uskottujen uhrien kahlittuja luurankoja.

Jopa 80 kahlittua luurankoa makaa lähellä Ateenan keskustaa kaikessa hiljaisuudessa yhdessä suuressa haudassa. Tutkijoiden mukaan löytö voi osoittautua historiallisesti merkittäväksi ja luurangoista voi selvitä kiinnostavia tarinoita teloitusaikakaudelta.

Arkeologien mukaan haudatut ihmiset ovat joukkoteloituksen uhreja antiikin Kreikasta. Teloitusten uskotaan liittyvän Ateenan sisäisiin valtakamppailuihin.

Tohtori Stella Chryssoulaki johtaa kaivauksia ja kertoo useimpien uhreista olleen hyvin nuoria.

– Heidät on haudattu kunniallisesti. Kyseessä eivät ole ihmiset, joiden elämä oli vaikeaa, kuten orjilla. Hautaajat myös ilmeisesti tunsivat uhrit.

Vallitsevan teorian mukaan uhrit olivat epäonnistunutta vallankaappausta yrittäneen mestarin kannattajia, jotka murhattiin. Vallankaappauksen johtohahmo onnistui itse pakenemaan Ateenasta vuonna 623 eKr, mutta suuri osa hänen kannattajistaan teloitettiin.

Tiedemiesten mukaan joukkohauta löydettiin suurelta hautausmaalta, joka oli tarkoitettu tavalliselle kansalle.

– Löytö on kiinnostavaa, sillä haluamme ymmärtää näiden ihmisten päivittäistä elämää, samoin kuin heidän käsitystään kuolemasta.

Tiedemiehet toivovat nyt dna-testien auttavan heitä tunnistamaan haudatut uhrit. Siihen saakka mykät luurangot pitävät tiukasti kiinni antiikinaikaisista mysteereistään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?