CNN: Kaatuneen muslimisotilaan isä toivoi sopua – Trump twiittasi jälleen vihaisesti

Julkaistu:

USA:n vaalit 2016
Mediakohu Donald Trumpin ja Khanin perheen välillä jatkuu.
Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on jälleen aiheuttanut möläytyksilläään kohun, joka jatkuu edelleen. Kohun keskiössä ovat Trump ja Khanin pariskunta, jonka poika kapteeni Humayun Khan kuoli 27-vuotiaana Irakissa itsemurhapommittajan hyökkäyksessä vuonna 2004.

Pakistanilaistaustainen pariskunta esiintyi demokraattien puoluekokouksessa, jonka jälkeen Trumpin on katsottu kommentoineen halveksuvasti Khanin perhettä. Perheen isä Khizr Khan totesi CNN:n haastattelussa eilen sunnuntaina, että Trumpilla on ”musta sielu”.


Khan kiitti CNN:n maanantaisessa uudessa haastattelussa perheen saamasta myötätunnosta. Hän sanoi, että viestejä on tullut myös merkittäviltä republikaaneilta.

Khan korosti CNN:lle, etteivät he halunneet riitaa Trumpin kanssa. Khan totesi, että he ovat yksityisiä ihmisiä, ja he haluavat lopettaa riidan ja vastakkainasettelun lietsomisen.

– Emme halua jatkaa. Se ei ole meidän tyylistämme. Olemme kunnollinen ja kunniallinen perhe tässä maassa.

Trump twiittasi nopeasti

Siinä missä Khan sanoi CNN:n haastattelussa haluavansa lopettaa riidan, Donald Trump vastasi kritiikkiin suoran haastattelulähetyksen aikana Twitterissä.

– Herra Khan, joka ei tunne minua, hyökkäsi häijysti minua vastaan demokraattien puoluekokouksen lavalla, ja tekee nyt samaa kaikkialla televisiossa. Kiva!Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Khan vastasi haastattelussa, ettei Trumpin olisi tarvinnut kommentoida asiaa sillä tavalla. Hänen mukaansa se aloitti koko keskustelun alun perinkin. Omia kommenttejaan Khan piti soveliaina.

 

Herra Khan, joka ei tunne minua, hyökkäsi häijysti minua vastaan demokraattien puoluekokouksen lavalla, ja tekee nyt samaa kaikkialla televisiossa. Kiva!

– Haluamme säilyttää perheemme arvokkuuden, poikamme arvokkuuden ja uhrauksen. Hänen pitäisi kuunnella Amerikkaa, ja mitä Amerikka ja maailma sanovat hänen kommenteistaan ja empatian puutteestaan.

Khan myös vaati republikaaneja sanoutumaan voimakkaammin irti Trumpin tukemisesta. Hän sanoi, että Trump on solvannut ja loukannut naisia, tuomareita ja kaikkia kunnollisia amerikkalaisia.

– Liika on liikaa. Jokainen kunnollinen republikaani on nuhdellut tällaista käytöstä, mutta kukaan ei ole asettunut häntä vastaan, ja sanonut, että nyt riittää. Lopeta. Sinä et ole ehdokkaamme.

Vaimo: ”Uskonto ei ole koskaan estänyt minua”

Khizr Khan korosti CNN:n haastattelussa tarvetta tehdä työtä muslimiyhteisöjen kanssa radikalisoitumisen torjumiseksi. Hän sanoi, että pariskunta on maan turvallisuudesta yhtä huolissaan kuin Trump.

– Tarvitsemme johtajan, joka yhdistää meidät, eikä epäkunnioita ihmisiä halventavilla kommenteillaan. Minusta tuntuu pahalta sen vuoksi, mihin suuntaan tämä kampanja on mennyt.

 

Haluamme säilyttää perheemme arvokkuuden, poikamme arvokkuuden ja uhrauksen. Hänen pitäisi kuunnella Amerikkaa, ja mitä Amerikka ja maailma sanovat hänen kommenteistaan ja empatian puutteestaan.

Myöhemmin haastattelussa vaimo Ghazala Khan avasi suunsa. Hän toisti saman viestinsä, jonka hän kirjoitti jo The Washington Postin mielipidepalstalle, että uskonto ei ole koskaan estänyt häntä puhumasta.

– Voin sanoa, että uskontoni, perheeni tai kulttuurini ei ole koskaan estänyt minua sanomasta mitä haluan.

Ghazala Khan sanoi CNN:lle, että demokraattien puoluekokous oli poikkeuksellinen tilanne. Hän seisoi koko ajan hiljaa miehensä rinnalla.

– Kuka tahansa pystyi näkemään, että se oli erilaista, kun seisoin koko Amerikan edessä. Sanomatta sanaakaan, sain paljon rakkautta. Kosketin monia sydämiä.

Tästä kohu alkoi

Kohu alkoi, kun Khizr Khan piti torstai-iltana tunteikkaan puheen demokraattien puoluekokouksessa Philadelphiassa, jossa hän muun muassa sanoi, ettei Trump ole koskaan uhrannut ketään tai mitään maansa eteen. Hänen mukaansa pariskunnan sotasankaripoika ei olisi koskaan päässyt Amerikkaan, jos Trump saisi päättää. Trump on ehdottanut muslimeille maahantulokieltoa Yhdysvaltoihin.

Katso video puheesta:


Khan näytti puheensa yhteydessä taskukokoista kirjaa Yhdysvaltain perustuslaista tarjoutuen lainaamaan sitä Trumpille.

– Hän puhuu ihmisten sulkemisesta ulos, halveksuu tuomareita ja koko oikeusjärjestelmää, maahanmuuttajia, muslimimaahanmuuttajia. Tämä on vastakkainasettelevaa retoriikkaa, joka on täysin vastoin perustuslaillisia periaatteita.

Ensin Trump sanoi lauantaina ABC Newsin haastattelussa, että hän on tehnyt mielestään paljon uhrauksia.

– Teen töitä erittäin, erittäin kovasti. Olen luonut tuhansia ja tuhansia työpaikkoja, kymmeniä tuhansia työpaikkoja, rakentanut isoja rakennuksia. Minulla on ollut valtava menestys. Mielestäni olen tehnyt paljon, Trump sanoi.

 

Hän puhuu ihmisten sulkemisesta ulos, halveksuu tuomareita ja koko oikeusjärjestelmää, maahanmuuttajia, muslimimaahanmuuttajia. Tämä on vastakkainasettelevaa retoriikkaa, joka on täysin vastoin perustuslaillisia periaatteita.

Trump vihjasi, että Khanin puheen olisi kirjoittanut hänen vastaehdokkaansa Hillary Clintonin taustajoukot. Hän myös vihjasi, että Khizr Khan oli mahdollisesti muslimina kieltänyt vaimoaan puhumasta.

”Ongelma on terrorismi”

Trumpin kampanjatoimisto antoi lauantaina myös lausunnon, jossa se totesi Humayun Khanin olevan sotasankari. Trump myös sanoi, ettei vanhemmalla Khanilla ole oikeutta seistä miljoonien ihmisten edessä, ja väittää, ettei hän ole koskaan lukenut perustuslakia ja mita virheellisiä asioita.

Lausunnossa korostettiin, että todellinen keskustelunaihe ei ole Khan tai hänen perheensä, vaan radikaali islamilainen terrorismi. Trump vahvisti viestiään maanantaina uudella twiitillä.

– Kyse ei ole kerra Khanista, joka antaa kaikkialla haastatteluja, vaan radikaalista islamilaisesta terrorismista ja Yhdysvalloista. Olkaa fiksuja, Trump twiittasi.Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

 

Teen töitä erittäin, erittäin kovasti. Olen luonut tuhansia ja tuhansia työpaikkoja, kymmeniä tuhansia työpaikkoja, rakentanut isoja rakennuksia. Minulla on ollut valtava menestys. Mielestäni olen tehnyt paljon.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt