Ulkomaat

Hyvää tarkoittanut nuori turmeli 5000 vuotta vanhan pyhän kalliopiirroksen Norjassa: ”Tuho on lopullinen”

Julkaistu:

Nuori tuhosi 5000 vuotta vanhan kivikautisen kalliopiirroksen Lillehammerin olympialaisten symbolinakin käytetystä hiihtäjästä Pohjois-Norjassa.
Nuori oli käynyt tutustumassa yhteen Norjan tunnetuimmista historiallisista nähtävyyksistä Trossa.

Local-sivuston mukaan hän oli saanut päähänsä raaputtaa kalliopiirroksesta paremmin näkyvän. Nuori tarkoitti hyvää, mutta tuhosi ääriviivojen raaputtamisella historiallisesti arvokkaan nähtävyyden.


– Tämä on tragedia, koska kyse on Norjan tunnetuimmista historiallisista kohteista. Tämä on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista Norjan symboleista, Alstahaugin pormestari Bård Anders Langø suree.

Kalliopiirrosta pidetään todisteena, että ihminen on hiihtänyt jo kivikaudella. Kalliopiirrosta käytettiin myös Lillehammerin olympialaisten tunnuksena 1994.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Arkeologien mukaan nuori teki peruuttamatonta vahinkoa.

– Arkeologit lähtevät tutkimaan asiaa syyskuussa tarkemmin, mutta he ovat nyt sitä mieltä, että tuho on lopullinen, pormestari toteaa.

Nuoren henkilöllisyyttä ei kerrota julkisuuteen, koska häntä halutaan suojella julkiselta vihalta.


– Kyse on lapsesta ja hän tarkoitti hyvää. He yrittivät tehdä piirroksen tarkemmin näkyvän eivätkä ymmärtäneet tekonsa vakavuutta. Nyt he ehkä ymmärtävät.

Asiasta kertoi Suomessa ensin HS.

Kyse ei ole ensimmäisestä kerrasta, kun hyvää tarkoittava ele tuhoaa historiallisen nähtävyyden. Vuonna 2012 80-vuotias espanjalaisnainen tuhosi Elías García Martínezin vuonna1910 maalaaman Jeesusta esittävä Ecce Homo -freskon entisöinnillään.

Avulias mummo halusi säästää Borjan kaupungissa sijaitsevan kirkon aikaa ja varoja entisöimällä kirkossa sijaitsevan maalauksen itse.


Ajatus oli hyvä, mutta toteutus ei aivan seurannut perässä. Naisen epäonneksi hänen taiteilijanlahjansa eivät aivan yltäneet taitelija Martinezin tasolle.

Itse asiassa Jeesus on nykyisin teoksesta lähes tunnistamattomissa.

The Guardianin mukaan tuunattu maalaus esitti lähinnä turvonnutta siiliä. Australian The Telegraph puolestaan näki kuvassa karvaisen apinan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt