Kuvat: Onko tämä maailman hirvein vankila? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vankeja on lähes viisi kertaa enemmän kuin alun perin on suunniteltu.

Kuvat: Onko tämä maailman hirvein vankila?

Quezon Cityn vankilan olosuhteet heijastavat koko Filippiinien vankeinhoidon tilaa.


1.8.2016 6:05

Mediassa leviää kuvia filippiiniläisvankilasta, jota on luonnehdittu maailman ahdistavimmaksi vankilaksi. Asiasta kertoo muun muassa The Independent -lehti verkkosivuillaan.

Manilan suurkaupunkialueella sijaitseva Quezon Cityn vankila on 3 800 vangin koti. Luku on lähes viisi kertaa suurempi kuin alun perin oli suunniteltu.

Filippiinien rikosoikeusjärjestelmä on kaaoksessa, ja tilanteen odotetaan pahenevan entisestään. Presidentti Rodrigo Duterte on ottanut erittäin kovan linjan taistelussa huumeita vastaan.

Vankien oikeudenkäynnit saattavat kestää vuosia – pahimmassa tapauksessa jopa vuosikymmeniä. Quezon Cityn vankilassa otetuissa kuvissa näkyy, kuinka ihmiset ovat ahtautuneet vieri viereen lattioilla ja rappukäytävissä. Toiset joutuvat nukkumaan istuallaan tai seisaallaan.

– Moni tulee hulluksi. He eivät pysty ajattelemaan selkeästi, siellä on niin ahdasta. Pienikin liike, ja törmää johonkin tai johonkuhun, vankilan pitkäaikaisin vanki kertoo uutistoimisto AFP:lle.

Suurin osa vangeista odottaa edelleen oikeudenkäyntiä (arkistokuva).

Filippiinien ihmisoikeuksien tiedotuskeskuksen johtaja Nymia Pimentel Simbulan sanoo The Independentin haastattelussa, että Quezon Cityn vankilan olot heijastavat koko maan vankeinhoidon tilaa.

– Tilanahtaus on suuri ongelma. Samoin ruoka, siisteys ja ihmisille sopivien tilojen puute, hän tiivistää.

Myös saniteettitilat ovat surkeat. Yhtä käymälää saattaa käyttää jopa 130 ihmistä. Huhtikuussa 2015 ilmestyneen ihmisoikeuskomission raportin mukaan filippiiniläisvankiloiden saniteettitiloja ”ei joko ole tai niitä ylläpidetään huonosti ja ne aiheuttavat vastenmielisen hajun”.

 Moni tulee hulluksi. He eivät pysty ajattelemaan selkeästi, siellä on niin ahdasta. Pienikin liike, ja törmää johonkin tai johonkuhun.

Epähygieeninen ympäristö merkitsee sitä, että tuberkuloosin, ihoinfektioiden, ripulin ja verenmyrkytyksen kaltaiset sairaudet ovat yleisiä. Vankien väliset jännitteet eskaloituvat aika ajoin väkivallaksi. Heitä saatetaan myös kiduttaa, vaikka Filippiinit on Simbulanin mukaan allekirjoittanut Yhdistyneiden kansakuntien kidutuksen vastaisen sopimuksen, joka kieltää vankien julman tai epäinhimillisen kohtelun.

– Tämä on ollut pitkäaikainen ongelma. Se on ollut olemassa vuosikymmenten ajan, ja vaikuttaa siltä, ettei hallitus ole ryhtynyt toimenpiteisiin väentungoksen ja tilanpuutteen korjaamiseksi. Ne tekevät vankilaoloista epäinhimillisiä, hän toteaa.

Vangit katsovat täpötäyden sellin ikkunasta ulos arkistokuvassa.

Ongelman juuret ovat Simbulanin mukaan rikkonaisessa oikeusjärjestelmässä. Tuomareista ja syyttäjistäkin on pulaa.

– Jos vankilamme ovat liikakansoitettuja ja ruuhkaisia, samaa voi sanoa oikeusistuimistamme, hän korostaa.

– Takuiden asettaminen ei ole usein vaihtoehto, koska useimmat lain kanssa vaikeuksiin ajautuvat ovat köyhiä. Ja vaikka heillä olisikin varaa takuisiin, suurinta osa vankilassa olevista ihmisistä syytetään huumerikoksista, joista ei myönnetä takuita, Human Rights Watch -järjestön Aasian apulaisjohtaja Phelim Kine sanoo The Independentille.

 Tilanahtaus on suuri ongelma. Samoin ruoka, siisteys ja ihmisille sopivien tilojen puute,

Uusi presidentti Duterte on uhannut poliisin tappavan jatkossa huumekauppiaat, rikolliset ja jopa addiktit. Sen pelossa tuhannet huumerikolliset ovat ilmoittautuneet itse viranomaisille.

– Hallitus on aloittanut kampanjan laittomia huumeita vastaan ilman, että se pystyy toteuttamaan perusedellytyksiä, joiden avulla oikeuslaitos pystyisi käsittelemään pidätettyjen virran, huomauttaa Simbulan.

Vanki tähtyää ulkoilmaan arkistokuvassa.

 Jos vankilamme ovat liikakansoitettuja ja ruuhkaisia, samaa voi sanoa oikeusistuimistamme,

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?