”Kuumuus kuin auringon pinnalla” – BBC: tappoiko Isis 292 ihmistä täysin uudenlaisella hirmupommilla?

Terroristijärjestö Isis saattoi käyttää kokonaan uudenlaista pommia heinäkuun alussa lähes 300 ihmistä tappaneessa iskussaan Irakissa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Suositulla kauppapaikalla Bagdadissa heinäkuun 3. päivä tehdyssä iskussa kuoli lähes 300 ihmistä. Paikalla käydään nyt muistamassa iskussa kuolleita.

28.7.2016 17:42

Heinäkuun 3. päivänä suositulla torilla Bagdadissa räjähtänyt pommi tappoi kaikkiaan 292 ihmistä, joka tekee iskusta islamistijärjestö Isisin kaikkien aikojen tuhoisimman terrori-iskun.

Pakettiautoon lastattu pommi räjähti kapealla kadulla Karadan alueella hieman puolenyön jälkeen vähän ennen Eid-juhlan alkamista, kun kaupat olivat täynnä perheitä ja ihmiset olivat kokoontuneet seuraamaan jalkapallo-otteluita suurilta näytöiltä. Eniten tuhoa aiheuttivat silminnäkijöiden valtavan kuumaksi kuvaileman räjähdyksen sytyttämät tulipalot.

Pahinta tuhoa iskussa aiheuttivat valtavan kuumuuden synnyttämät tulipalot.

Räjähdyspaikalla vieraillut BBC kertoo aikaisemmin elämää kuhisseen kadun olevan nyt paikka, jonne omaisiaan iskussa menettäneet saapuvat rukoilemaan tai sytyttämään kynttilän hiiltyneiden raunioiden keskelle.

Bagdadissa itsemurhaiskut ovat lähes jokapäiväisiä. Terroristien yleinen keino on lastata auto räjähteillä ja pyrkiä ajamaan se vartijoiden ja tiesulkujen ohi paikkaan, jossa räjähdys aiheuttaa mahdollisimman paljon tuhoa.

BBC:n haastatteleman turvallisuuslähteen mukaan heinäkuun tuhoisa iskussa käyetty pommi kuitenkin poikkesi kaikista aiemmista. Sekä pommin rakenne että sen kohde saavat lähteen arvioimaan, että Isis on keksinyt uuden keinon aiheuttaa yhä pahempaa tuhoa ja kaaosta.

– Daesh (Isis) käytti ensimmäistä kertaa uutta taktiikkaa joka helpotti sen liikkumista tarkastuspisteiden ohi, lähde kuvailee.

Itsemurhaiskut ovat Bagdadissa lähes jokapäiväisiä. Mies tutki tarkastuspisteelle tehdyn iskun jälkiä heinäkuun 13. päivä.

Hänen mukaansa Isis on käyttänyt paljon aikaa suunnitelmaan, kuinka ohittaa tarkastuspisteet.

– Emme ole nähneet tällaista aikaisemmin, ja se on hyvin huolestuttavaa.

Uutta oli myös pommissa käytetty kemikaaliseos sekä tapa jolla kemikaalit oli asetettu kuljetukseen käytettyyn autoon. Myös kemikaalien sekoittaminen toisiinsa tehtiin toisin kuin aikaisemmin.

– Sen valmistaminen on todella vaikeaa, sanoo tapauksen tutkintaan perehtynyt räjähdeasiantuntija, joka arvioi BBC:lle pommin saattaneen olla kehitetty Fallujan kaupungissa Irakissa sen jälkeen kun Isis sai kaupungin hallintaansa.

Irkailaiset rukoilivat pommi-iskussa kuolleiden arkkujen äärellä.

Silminnäkijät ovat kuvailleet räjähdyksessä syntyneen kuumuuden olleen ”kuin auringon pinnalla”.

– En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa, kertoo paikalla käynyt palomies. Hän kuvailee oranssin tulipallon nielaisseen koko kadun sisäänsä.

Useat räjähdeasiantuntijat ovat BBC:n mukaan kuvailleet käytössä ollutta räjähdeseosta ”ainutlaatuiseksi”.

– Olemme tottuneet suuriin paloihin mutta tämän pommin kemikaaleja käytettiin Irakissa ensimmäistä kertaa, sanoo Irakin armeijan prikaatinkenraali Kadhim Bashir Saleh.

– Se oli ainutkertaista, outoa ja kammottavaa.

Toinen irakilaisasiantuntija sanoo uskovansa terrorijärjestö Al-Qaidan käyttäneen samaa räjähdesekoitusta iskussaan vuonna 2004. Hän kuitenkin kuvaa Isisin uutta taktiikkaa ”erittäin vakavaksi ja vaaralliseksi”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?