Italialaistutkijat vakuuttuneita: Kadonnutta MH370-konetta etsitään väärästä paikasta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Italialaistutkijat vakuuttuneita: Kadonnutta MH370-konetta etsitään väärästä paikasta

Yli kaksi vuotta kateissa olleen Malaysia Airlines -lentoyhtiön koneen jäänteet saattavat olla luultua pohjoisemmassa.

Tutkijat ovat yrittäneet selvittää kadonneen malesialaiskoneen mysteeriä jo kahden vuoden ajan.­

27.7.2016 21:59

KUALA LUMPURISTA Pekingiin matkalla olleen Malaysia Airlines -lentoyhtiön koneen mukana katosi 239 ihmistä, kun se mitä ilmeisimmin syöksyi Intian valtamereen kaksi vuotta sitten. Koneen osia on aiemmin löydetty huuhtoutuneina valtameren rannoille, mutta koko hylyn sijainnista ei ole tietoa.

Nyt tutkijat kertovat uskovansa koneen jäänteiden olevan jopa 500 kilometriä pohjoisempana nykyisestä etsintäalueesta. Italialaiset tutkijat ovat kehittäneet etsintämenetelmän, joka perustuu jo löytyneiden jäänteiden sijaintiin sekä meri- ja säätiloja seuraaviin tietokonemalleihin.

Italialaistutkijat ovat vakuuttuneita siitä, että he ovat viimein pystyneet päättelemään, missä kone osui veteen, ja mistä sen osia voi jatkossa löytyä.

AIEMMIN kesällä uutisoitiin, että koneen jäänteiden etsintä tullaan lopettamaan kun koko 120 000 neliökilometrin etsintäalue Australian länsipuolella on haravoitu. Etsinnän lopettamista tukee se, että uusia uskottavia todisteita hylyn sijainnista ei ole löytynyt.

Eric Jansenin johtama tutkijaryhmä Italiassa sijaitsevasta Euro-Mediterranean Center on Climate Change -laitoksesta on viimeisin asiantuntijajoukko, joka on pyrkinyt tietokonemallinnuksien avulla selvittämään onnettomuuspaikan sijainnin. Mallinnuksissa on hyödynnetty tarkkoja tietoja merivirtojen sekä tuulen suunnista Intian valtameren alueella viimeisten kahden vuoden aikana.

Useiden simulaatioiden jälkeen tutkijat uskovat nyt selvittäneensä minne seuraavat koneen osat voivat huuhtoutua.

TUOREIDEN arvioiden mukaan suurin osa koneen jäämistöstä on luultavasti laajalla etsintäalueella koordinaattien 28 eteläistä ja 35 eteläistä pituutta välillä. Alueella on suoritettu etsintöjä aiemmin, ja samalla reitillä saatiin myös aikoinaan viimeinen yhteys koneeseen. Tällä hetkellä ainoastaan tämän etsintäalueen eteläisintä osaa seurataan merenalaisilla kameroilla ja tunnistimilla.

Alue sijaitsee Australian länsipuolella Intian valtameressä. Aiemmin koneeseen kuuluvia osia on löydetty muun muassa Madagaskarin rannikolta, minne merivirrat ovat niitä voineet nyt uskotusta paikasta helposti kuljettaa.

Alueella on yhä valtavat määrät tutkimatonta merenpohjaa, jossa tohtori Jansen kollegoineen uskoo MH370-koneen jäämistön lepäävän.

Tutkijaryhmän luoman menetelmän hyvä puoli on se, että kun lisää koneeseen kuuluneita osia löydetään, voi se vahvistaa miesten olevan oikeilla jäljillä.

BBC:n haastatteleman Jansenin mukaan vedenalaisten etsintöjen päättyessä olisikin syytä alkaa tutkia tarkemmin rannoille huuhtoutuneita koneen osia.

Tutkijan mukaan kyseessä olisi pienen budjetin etsintä, joka voisi auttaa heidän tutkimuksiensa kautta löytämään viimein koko koneen viimeisen lepopaikan merenpohjasta.

Jansen on kollegoineen julkaissut tutkimuksensa Natural Hazards and Earth System Sciences -julkaisussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?