Toinen Ranskan kirkkohyökkääjistä oli tuomittu terroristi – poliisi pidätti kolmannen epäillyn - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Toinen Ranskan kirkkohyökkääjistä oli tuomittu terroristi – poliisi pidätti kolmannen epäillyn

Kirkkoon kohdistuneen terrori-iskun tutkinta jatkuu edelleen. Poliisi pidätti tiistai-iltana miehen, jolla epäillään olevan yhteyksiä hyökkäykseen.

26.7.2016 18:08

Ranskassa tapahtui tiistaiaamuna jälleen yksi terrori-isku, jonka verijäljet johtavat äärijärjestö Isisiin. Kaksi veitsillä aseistautunutta miestä hyökkäsi katolilaiskirkkoon kesken jumalanpalveluksen Saint-Etienne-du-Rouvray’ssa, Normandiassa, lähellä Rouenin kaupunkia.

Hyökkääjät mestasivat 86-vuotiaan pastorin sekä pitivät kahta nunnaa ja seurakuntalaista panttivankeina. Muun muassa The Daily Mail kertoo, että terroristit olisivat vahingoittaneet toista nunnaa niin pahasti, että hän kamppailee hengestään sairaalassa. Terroristit kuolivat poliisin tarkka-ampujien luoteihin.

CNN kertoi tiistai-iltana, että Ranskan poliisi on pidättänyt kirkon läheltä miehen, jolla epäillään olevan yhteyksiä iskuun. Asiasta kertoi Pariisin terrorisminvastainen syyttäjä Agnes Thibault Lecuivre.

Pappi Jacques Hamal sai surmansa hyökkäyksessä.­

Murhattu pastori oli 86-vuotias Jacques Hamal. Ranskan kirkko on vahvistanut tiedon. Paikallisessa kauneussalongissa työskentelevä Eulalie Garcia sanoo BBC:lle, että hän tunsi papin jo lapsuudesta. Garscian perhe on asunut alueella 35 vuotta.

– Koko yhteisö arvosti häntä. Hän oli erittäin hienotunteinen, eikä hän halunnut tehdä numeroa itsestään.

Yksi hyökkääjistä oli tuomittu terroristi

Ranskalainen TV-kanava I-Tele paljasti iltapäivällä, että tiettävästi toinen hyökkääjä oli tuomittu jo aiemmin terrorismiin liittyvistä rikoksista. Myös BBC sanoo, että hän oli tuttu Ranskan tiedusteluviranomaisille. Hyökkääjien nimiä ei ole kerrottu julkisuuteen.

CNN kertoo, että ranskalaisen poliisilähteen mukaan hyökkääjä yritti matkustaa Syyriaan Isisin riveihin viime vuonna. Hänet napattiin kiinni Turkin rajalla ja luovutettiin Ranskaan, missä hänet passitettiin toukokuussa 2015 vankilaan.

Poliisin erikoisjoukot partioivat tapahtumapaikalla hyökkäyksen jälkeen.­

Hänet vapautettiin maaliskuussa niin, että hänen piti asua vanhempiensa luona ja käyttää elektronista jalkapantaa.

Daily Mail kertoo, että joidenkin lähteiden mukaan hyökkääjä olisi saanut kulkea ilman valvontaa 08.30–12.30 välisenä aikana. Hyökkäys tapahtui yhdeksän jälkeen. Lehti huomauttaa, että Ranskan viranomaisia on arvosteltu voimakkaasti siitä, että tunnetut terroristit saavat kulkea vapaana.

Tiistaiaamua kerrottiin myös, että kirkko oli listattu yhdeksi Isisin mahdolliseksi hyökkäyskohteeksi. Poliisi pidätti 24-vuotiaan Sid Ahmed Ghlamin viime vuoden huhtikuussa, kun hän soitti ambulanssin ammuttuaan itseään jalkaan Pariisissa. Hänen uskotaan yrittäneen välitöntä hyökkäystä Ranskassa Isisin ohjeiden mukaisesti. Hän odottaa yhä turvallisuusvankilassa oikeudenkäyntiä.

Näin hyökkäys tapahtui

Terroristit pujahtivat kirkkoon sisään takaoven kautta aamumessun aikana noin yhdeksältä. He ottivat välittömästi messua pitäneen papin, kaksi nunnaa ja kaksi seuralaista panttivangeiksi. Kolmas nunna onnistui pakenemaan ja kutsumaan apua.

Hyökkääjät mestasivat papin ja vahingoittivat toista nunnaa. Silminnäkijöiden mukaan he olisivat huutaneet ”Allahu Akbar”, eli ”Jumala on suuri”.

Tilanne kesti noin kaksi tuntia. Ranskan terrorisminvastaiset joukot saapuivat nopeasti paikalle. Silminnäkijöiden mukaan paikalla kuului useita laukauksia. Tarkka-ampujat tappoivat hyökkääjät, kun terroristit yrittivät poistua kirkosta.

Äärijärjestö Isis on ilmoittanut, että hyökkääjät olivat heidän ”sotilaitaan”. Järjestö ilmoitti asiasta ”uutistoimistonsa” Amaqin kautta. Isisin mukaan hyökkääjät vastasivat järjestön kutsuun toteuttaa iskuja kaikissa Yhdysvaltain johtaman liittouman maissa, jotka sotivat Isisiä vastaan.

Myös Ranskan presidentti Francois Hollande totesi että kyseessä oli Isisin isku. Hän matkusti hyökkäyspaikalle ja vaati, että äärijärjestöä vastaan käydään kaikin mahdollisin laillisin keinoin.

Ranskassa on tapahtunut useita järkyttäviä terrori-iskua. Muutamaa viikkoa aiemmin Isisiin liitetty mies tappoi 84 ihmistä kaahaamalla kuorma-autolla Ranskan itsenäisyyspäivää juhlineen väkijoukon keskelle Nizzassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?