Putin ja Trump ylistävät toisiaan – venäläiset sijoittajat lappavat rahaa presidenttiehdokkaan perheyhtiöön

Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump on tuoreiden paljastusten mukaan taloudellisesti riippuvainen venäläisestä rahasta, jota virtaa Trumpin perheyritykseen.

Vladimir Putinin ja Donald Trumpin kuvitteellista suudelmaa kuvaava graffiti Liettuan pääkaupungissa Vilnassa.

26.7.2016 9:55

Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivä republikaaniehdokas Donald Trump näyttää ensi-istumalta Venäjän presidentin Vladimir Putinin vastakohdalta. Tarkemmassa tarkastelussa heissä on paljon yhdistäviä tekijöitä.

Julkisuudessa on kerrottu, että Venäjän presidentti Putin tukee Trumpia Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi. Putinille Trump on mieluisampi vastapeluri kuin demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton.

Yhdysvalloissa on pantu merkille, miten myönteisesti Trump puhuu Putinista. Trump on kertonut ihailevansa Putinin vahvaa johtajuutta ja vakuuttanut tulevansa tämän kanssa erinomaisesti toimeen, mikäli hänet valitaan Yhdysvaltain presidentiksi.

Donald Trump pitämässä puhetta kampanjatilaisuudessa Winston-Salemissa.

Tuore osoitus venäläisten Trump-tuesta on demokraattien sähköpostivuoto. IS kirjoitti eilen, miten Clintonin kampanjapäällikkö Robby Mook syytti Venäjän hallituksen olleen vuodon takana.

– Asiantuntijat kertoivat meille, että Venäjän valtion toimijat murtautuivat Demokraattisen kansallisen komiteaan, ottivat haltuunsa kaikki nämä sähköpostit ja nyt julkaisevat niitä näiden internetsivujen kautta... On huolestuttavaa, että eräät asiantuntijat kertovat meille nyt, että venäläiset tekivät tämän tukeakseen Donald Trumpia, Mook sanoi ABC Newsille.

Venäjän Putinin ja Donald Trumpin kytköksiä avaa verkkojulkaisu TalkingPointsMemo.com.

Verkkojulkaisun kustantaja Josh Marshall kirjoittaa blogissaan, miten Trump on tullut taloudellisesti riippuvaiseksi Venäjän pankeista ja Putinin tukijoista. Amerikkalaiset pankit eivät halua rahoittaa Trumpia sen jälkeen, kun hänen imperiumiinsa kuuluvia kiinteistöyhtiöitä meni konkurssiin.

Trumpin velat ovat kasvaneet viime vuonna 350 miljoonasta dollarista 630 miljoonaan dollariin, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Trumpilla on paljon kiinteää omaisuutta, mutta pulaa käteisestä.

Vladimir Putin Yhdysvaltain nykyisen ulkoministerin John Kerryn seurassa Moskovassa heinäkuun puolessa välissä.

Trump tekee yhteistyötä venäläisten sijoittajien ja rahoittajien kanssa. Trumpin poika on kertonut, miten Venäjältä virtaa paljon rahaa perheyhtiöön.

Yksi esimerkki on Manhattanin Trump Soho -hanke. Amerikkalaiset sijoittajat ovat väittäneet joutuneensa huijauksen kohteiksi. Rakennushankkeesta on vireillä oikeusjuttuja.

Hankkeen uudet rahoittajat ovat Venäjältä ja Kazakstanista. Mukana on kaksi Venäjältä muuttanutta, rikoksesta tuomittua, joilla on yhteyksiä Venäjän alamaailmaan.

Lähipiirissä kytköksiä Venäjään

Trumpin lähipiirissä on neuvonantajia ja tukijoita, joiden kannanotot myötäilevät Venäjän linjauksia.

Trumpin vaalipäällikkö Paul Manafort on toiminut neuvonantajana venäläismieliselle Ukrainan entiselle presidentti Viktor Janukovitshille. Trumpin ulkopoliittinen neuvonantaja on Carter Page, joka on syyttänyt Natoa Venäjän provosoimisesta. Pagelle on tiukat siteet Venäjän energiajätti Gazpromiin.

Trump pelaa Putinin pussiin ulkopoliittisilla kannanotoillaan.

Trump kyseenalaistanut Naton operaatioihin osallistumisen

Trump on asettanut kyseenalaiseksi Yhdysvaltojen osallistumisen sotilasliitto Naton operaatioihin. Trump asetti The New Yorkin Timesin haastattelussa ehtoja osallistumiselle. Hänen mukaansa Yhdysvaltojen pitää ensin laittaa omat sisäiset asiansa kuntoon. Hän sanoi, että Yhdysvaltojen pitää puolustaa Nato-maita mahdollisilta Venäjän hyökkäyksiltä vain, jos maat ovat täyttäneet velvoitteet puolustusliittoa kohtaan.

Hämmennystä herättivät Trumpin tärkeän tukijan Newt Gingrichin puheet viime viikolla.

– Viro on Pietarin esikaupunkialuetta. Venäläiset eivät välttämättä tule rajan yli sotilaallisesti. Venäläiset toimivat kuten he toimivat Ukrainassa, Gingrich sanoi CBS-kanavan mukaan.

Gingrich sanoi, ettei hän ole varma ydinsodan riskistä Pietarin esikaupunkialueella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?