"Tullaan siteeraamaan vielä vuosien päästä" – Michelle Obaman puoluekokouspuhe sai ylistävät arviot

Michelle Obama piti demokraattien puoluekokouksessa puheen Hillary Clintonin puolesta.

26.7.2016 8:12 | Päivitetty 26.7.2016 10:18

Yhdysvalloissa demokraattien puoluekokouksessa puhunut maan ensimmäinen nainen Michelle Obama ylisti demokraattien presidenttiehdokkaaksi nimettävän Hillary Clintonin paineensietokykyä.

Obama sanoi puheessaan muun muassa, että Clinton ei ole luovuttanut elämässään kertaakaan ryhdyttyään ajamaan jotain asiaa.

Michelle Obama sanoi uskovansa, että tulevissa vaaleissa Clinton on ainoa ehdokas, jolla on todellista pätevyyttä presidentin tehtävään. Obaman mielestä on Clintonin ansiota, että hänen tyttärensä ja muut lapset ottavat itsestäänselvyytenä, että myös nainen voi olla Yhdysvaltain presidentti.

– Älkää antako kenenkään sanoa teille, että meidän täytyy taas tehdä tästä maasta mahtava, koska tämä maa on jo maailman paras, Obama sanoi ja sai Philadelphian puoluekokousyleisöltä raikuvat aplodit.

Kommentti viittasi republikaanien Donald Trumpin iskulauseeseen "Tehdään Yhdysvalloista taas mahtava".

Obama myös otti kantaa Trumpin puheisiin, vaikka ei maininnutkaan häntä nimeltä. Hän nimitti kuulemaansa kielenkäyttöä vastenmieliseksi.

– Kun joku on julma tai käyttäytyy kiusaajan tavoin, me emme alennu heidän tasolleen, Obama viestitti.

Ylistävät arviot

Michelle Obaman puhe puoluekokoukselle oli odotettu, sillä ensimmäinen nainen tiedetään erinomaiseksi puhujaksi. Vuoden 2008 puoluekokouksessa Denverissä Coloradossa Obama astui niinikään valokeilaan puolustamaan miehensä Barack Obaman valintaa ensimmäiselle kaudelleen. Kyseinen puhe nousi viime viikolla julkisuuteen, kun republikaanien ehdokkaan puolison Melania Trumpin huomattiin kopioineen siitä osia omaan puoluekokouspuheeseensa.

Useimmat arviot Obaman puheesta olivatkin ylistäviä. Hänen arvioitiin kyenneen sanoillaan yhdistämään sähköpostiskandaalin ja repivän esivaalikamppailun jakamia demokraatteja tärkeän puoluekokouksen ensimmäisenä päivänä.

– Useimmat puoluekokouspuheet unohdetaan lähes välittömästi niiden päätyttyä. Mutta tänään Philadelphiassa Michelle Obama piti puheen jota tullaan kuuntelemaan uudelleen ja siteeraamaan vuosien ajan, kirjoitti aikakausilehti The Atlantic.

Myös presidentti Obama kommentoi vaimonsa puhetta Twitterissä välittömästi. Hän sanoi, ettei voisi olla puolisostaan ylpeämpi.

– Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. Rakastan sinua, Michelle, Barack Obama kirjoitti.

Aikoo itse ehdokkaaksi?

Toisin kuin tämänkertaiset presidenttiehdokkaat, Michelle Obama nauttii mielipidemittausten mukaan suurta kansansuosiota amerikkalaisten keskuudessa. Tämä on saanut monet pohtimaan, aikooko Obama itse tulevaisuudessa ehdolle presidentiksi tai muuhun poliittiseen tehtävään.

Tiettävästi tällaisia suunnitelmia Michelle Obamalla ei kuitenkaan ole.

– Ehdolle lähteminen ei ole hänen juttunsa, sanoo Obaman elämänkerran kirjoittanut Northwestern-yliopiston professori Peter Slevin uutistoimisto AFP:lle.

– Vaikka hän on osoittautunut eteväksi poliittisten viestien perille viemisessä ja päätöksenteon edistämisessä, en usko hänen pitävän ajatuksesta kampanjoinnista, varainkeruusta ja kaikesta siitä mitä poliittisessa tehtävässä pitää tehdä, Slevin pohtii.

Myös Obama itse totesi maaliskuussa lapsiryhmälle puhuessaan, ettei hänellä ole presidenttiaikeita.

– Hillary Clinton on vaikuttava nainen. En aio tehdä samaa kuin hän – en aio pyrkiä presidentiksi. Mutta on muita asioita joita haluan tehdä osallistuakseni jatkossakin julkiseen työhön, hän sanoi.

Myös presidentti Obama on pyrkinyt katkomaan siivet huhulta, että perhe pyrkisi uudestaan asumaan Valkoiseen taloon.

– Elämässä on kolme varmaa asiaa: kuolema, verot ja se, ettei Michelle pyri presidentiksi, Obama totesi aiemmin tänä vuonna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?