Turkin pääministeri: perustuslakiin ”pieni muutos” vallankaappausyrityksen vuoksi

Julkaistu:

Turkissa valmistellaan perustuslain muutosta. Pääministeri Binali Yildirim on kertonut muutoksista toistaiseksi hyvin vähän.
Turkissa hallitus ja suuret oppositiopuolueet ovat löytäneet sovun maan perustuslain muuttamisesta, sanoo Turkin pääministeri Binali Yildirim.

Pääministerin mukaan asiasta sovittiin presidentti Recep Tayyip Erdoganin ja kahden oppositiojohtajan tapaamisessa maanantaina.

Perustuslakiin tehdään ensimmäiseksi pääministerin sanojen mukaan ”pieni muutos” sotilasvallankaappausyrityksen takia. Pääministeri ei kertonut muutoksesta tarkemmin.

Myöhemmin aloitetaan Yildirimin mukaan koko perustuslain uudistus.


YKSITYISKOHDISTA Yildirim vahvisti vain, että sisäisestä turvallisuudesta vastaavat santarmijoukot sekä rannikkovartiosto siirretään armeijan alaisuudesta sisäministeriön alaisuuteen.

Presidentti Erdogan ja hänen hallitseva AKP-puolueensa ajoivat ennen vallankaappausyritystä perustuslakiin laajennuksia presidentin valta-asemaan. Aiemmmin poliittinen keskustelu aiheesta oli Turkissa kuukausia umpisolmussa.

Erdogan tapasi maanantaina CHP- ja MHP-puolueiden johtajat keskustellakseen Turkin tilanteen vakauttamisesta vallankaappausyrityksen jälkeen.

Kurdimyönteisen Kansan demokraattisen puolueen (HDP) johtoa ei kutsuttu neuvotteluihin. Pääministeri Yildirim sanoi tiedotustilaisuudessa, että puolue voi kuitenkin osallistua perustuslain muutoksen valmisteluun.