Michael Moore: 5 syytä, miksi Donald Trumpista oikeasti tulee USA:n presidentti

Julkaistu:

Dokumentaristi Michael Moore ennusti myös Donald Trumpin valinnan republikaanien presidenttiehdokkaaksi.
Kriittisistä dokumenteistaan tunnettu ohjaaja Michael Moore on julkaissut sivuillaan viiden kohdan listan, joilla hän perustelee miksi Donald Trump voittaa Yhdysvaltain presidentinvaalit ja Hillary Clinton häviää.

Hän aloittaa kirjoituksensa pahoittelemalla lukijoilleen tilannetta. Hän ei haluaisi olla muuta kuin väärässä, mutta uskoo, että ensi marraskuusta alkaen ympäri maailman joudutaan opettelemaan uusi sanapari: ”Presidentti Trump”.

– Koskaan elämässäni en ole halunnut olla enemmän väärässä kuin nyt, Moore kirjoittaa.


Hänen mukaansa kaikki, jotka pitävät ”Presidentti Trump” -tulevaisuutta mahdottomana elävät kuplassa, eivätkä näe todellisuutta Yhdysvalloista. Moore vertaa vaalien tilannetta WTC-iskuihin: ensin uutisoitiin, että World Trade Centeriin on vahingossa iskenyt pienkone, koska kukaan ei halunnut uskoa, että joku voisi ajaa matkustajalentokoneen – kaksi konetta – päin pilvenpiirtäjää.

Näin Moore perustelee väitteensä:

1. Amerikan Brexit – ruostevyöhyke ratkaisee

Moore näkee avaimen Trumpin voittoon löytyvän neljästä osavaltiosta niin sanotulla ruostevyöhykkeellä. Michigan, Ohio, Pennsylvania ja Wisconsin ovat osavaltioina perinteisiä teollisuusalueita, jotka vaurastuivat 1800-luvun talouskasvussa. 70-luvun jälkeen kuitenkin perinteinen teollisuus on alueella kuihtunut ja tehtaat on paitsi kuvainnollisesti, myös todellisuudessa ruostuneet pystyyn.

Ruostevyöhyke on perinteisesti ollut demokraateille vahva alue, mutta vuoden 2010 jälkeen kaikissa osavaltioissa on äänestetty virkaan republikaaninen kuvernööri – Pennsylvaniassa tosin on nyt virassa demokraatti.

Michiganin esivaaleissa republikaanit olivat aktiivisempia kuin demokraatit. Ja Yhdysvaltain presidentinvaaleissa aktiivisuus ratkaisee: äänestämään on mentävä.


Alueella on myös kuultu Trumpin uho perinteisen teollisuuden tukemisesta. Michiganin osavaltion odotettiin äänestävän viereisen Ohion kuvernööriä John Kasichia, mutta niin vain Trump tuli ja voitti – uhoamalla Fordin tehtaan varjossa lyövänsä kovat tullit meksikolaisvalmisteisille autoille, kun Ford harkitsi tehtaan siirtoa Meksikoon.

Dokumentaristi Moore viittaa ruostevyöhykkeen painoarvoon vaalimatematiikalla. Vuoden 2012 vaaleissa Mitt Romney hävisi 64 valitsijamiehellä. Juuri niin paljon valitsijamiehiä on jaossa ruostevyöhykkeen neljässä osavaltiossa Michiganissa, Ohiossa, Pennsylvaniassa ja Wisconsinissa. Jos Trump voittaa republikaanien perinteisten valta-alueiden lisäksi näissä osavaltioissa, ei hänen tarvitse voittaakseen viedä nimiinsä yleensä tärkeitä vaa’ankieliosavaltioita Floridaa, Coloradoa ja Virginiaa.
  • Katso alla olevalta videolta, miten Yhdysvaltain vaalijärjestelmä toimii.

2. Vihaisen valkoisen miehen viimeinen taistelu

Yhdysvaltoja ovat hallinneet miehet 240 vuotta. Ja nyt ehdolla maailman mahtavimman miehen virkaan on ehdolla nainen, pohtii Moore.

Hän arvioi, että vasta kun valkoinen amerikkalainen mies on joutunut katsomaan 8 vuotta tummaihoista presidenttiä, ei valkoihoinen mies ole valmis äänestämään naista.

Moore piirtää valkoisen miehen kauhukuvan, jossa kahdeksan vuoden ”akkavallan” jälkeen Valkoisessa talossa istuu homo, sitten transsukupuolinen ja siihen mennessä eläimilläkin on ihmisoikeudet ja lopulta hiivatin hamsteri johtaa maata.

– Tämän täytyy loppua! päättää Moore visionsa vihaisen valkoisen miehen viimeisestä taistelusta.


3. Hillary-ongelma

Todettakoon tämä, Moore aloittaa, suurin ongelmamme ei ole Trump, se on Hillary.

Moore viittaa Hillary Clintonin epäsuosioon. 70 prosenttia äänestäjistä arvioi, että Clinton on epäluotettava ja epärehellinen. Clinton edustaa politiikan vanhoja tapoja, ja hän uskoo vain asioihin jotka voivat tuoda voiton vaaleissa ja on takinkääntäjä.

Nuoret naiset eivät arvosta Hillarya, kirjoittaa Moore. Sen täytyy sattua, kun ottaa huomioon taistelut, joita Clintonin sukupolven naiset ovat taistelleet. Niiden ansiosta 2000-luvun nuorten naisten ei tarvitse kuunnella, kun joku yrittää kertoa heille että olkaa hiljaa ja menkää kotiin leipomaan pullaa.

– Nuoret eivät pidä hänestä ja ei mene päivääkään, ettei 2000-luvun nuori kerro minulle, ettei aio äänestää Hillarya, kirjoittaa Moore.

Mooren mukaan ongelma on siinä, että yksikään demokraatti tai sitoutumaton ei ole innostunut Clintonista. Heistä kukaan ei herää 8. marraskuuta innoissaan äänestämään Hillarya, kuten he äänestivät Barack Obamaa. Ja koska äänet ratkaisevat, voittaa se ehdokas joka saa enemmän ihmisiä uurnille.


4. Masentunut Bernie Sanders -äänestäjä

Bernie Sanders hävisi demokraattisen puolueen esivaaleissa kamppailun presidenttiehdokkuudesta. Mooren mukaan ei tarvitse huolehtia, etteikö Sandersin äänestäjät äänestäisi Clintonia – kyllä he äänestävät.

Moore kirjoittaa, että hälytyskellojen pitäisi kuitenkin soida, koska ”masentunut äänestäjä” ei käytä 10 tuntia kuukaudessa kannustaakseen muita äänestämään Clintonia.


Hillaryn pitäisi antaa ”masentuneelle äänestäjälle” syy innostua, ja sen syyn täytyy olla jotain muuta kuin keskitietä tallaava vanha valkoinen mies varapresidenttiehdokkaana. Nuori voisi innostua kahdesta naisehdokkaasta, mutta näin ei käynyt. Siksi Hillary Clintonila jää saamatta nuorison äänet.
  • Alla olevalla videolla esitellään Hillary Clintonin varapresidentti­ehdokas virginialais­senaattori Tim Kaine.

5. Vain koska voimme... äänestää showpainijaa

Äänestäjäkunta voi tehdä tepposet, sitä ei pidä aliarvioida. Moore piirtää kirjoituksessaan kuvan siitä, kuinka äänestäjällä on vaaleissa aina mahdollisuus tehdä juuri kuten haluavat. Äänestyskopissa kukaan ei ole juuri sillä hetkellä katsomassa olan yli – ei valvontakamerat, ei puoliso, ei pomo. Ei ole sääntöjä siitä miten joudut äänestämään. Voit äänestää Aku Ankkaa, jos haluat.

Mooren arvion mukaan miljoonat eivät äänestä Trumpia sen takia, että olisivat hänen kanssaan samaa mieltä. Ei. Vaan siksi, että he voivat. Vain siksi, että voivat sekoittaa pakkaa. Moore muistelee 90-lukua, jolloin Minnesotan osavaltion äänestäjät valitsivat kuvernöörikseen showpainija Jesse Venturan. Tuskin kukaan uskoi, että Ventura olisi suuri valtiomies. Mooren mukaan kyseessä oli enemmänkin käytännön pila mädäntynyttä poliittista järjestelmään kohtaan.


Moore palaa tähän kirjoituksensa lopussa. Hän kertoo kuinka mies pysäytti hänet republikaanien puoluekokouksessa vaihtaakseen muutaman sanan

– Mike, meidän täytyy äänestää Trumpia. Meidän täytyy sekoittaa pakkaa, mies sanoi Moorelle.

Presidentti Trump sekoittaisi pakkaa, ja iso osa äänestäjäkunnasta haluaa istua katsomossa ja seurata sellaista tosi-tv:tä, summaa Michael Moore kirjoituksensa siitä, miksi Donald Trumpista tulee Yhdysvaltain seuraava presidentti.

Ota kantaa

Uskotko, että Donald Trumpista tulee Yhdysvaltain presidentti?

Kyllä 59% En 41%
Ääniä yhteensä 38242

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt