USA:n ja Britannian jättimoka: Näin Isis pääsi luomaan kauhun valtakuntansa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

USA:n ja Britannian jättimoka: Näin Isis pääsi luomaan kauhun valtakuntansa

Terrorismi: Yhdysvaltain ja Britannian virheet vuoden 2003 sodan jälkeen olivat avainasemassa Isisin voimistumisessa.

Viimeisimpien tietojen mukaan Isis on kärsinyt merkittäviä tappioita ja 250 heidän johtohahmoistaan on saatu eliminoitua. Siksi sen on täytynyt muuttaa strategiaansa valtiollisesta toimijasta takaisin terroristijärjestöksi.

23.7.2016 6:45

IRTI leikatut päät, katoilta pudotettavat ihmiset ja palavat ruumiit ovat surullisen tuttuja näkyjä äärijärjestö Isisin propagandavideoilla. Äärijärjestö Isis on maailmankuulu julmuudestaan.

– Isis haluaa voittaa terrorilla itselleen kalifaatin, jonka he katsovat olevan heille tarkoitettu. Sota jatkuu niin kauan, kunnes he ovat saaneet kaiken haluamansa, konfliktiratkaisujärjestö CMI:n Irak-asiantuntija Hussein al-Taee sanoo.

Isis julistautui jo vuonna 2008 ensimmäisen kerran”islamilaiseksi valtioksi” Irakissa. Nykyisen ”kalifaattinsa” Irakin ja Syyrian alueella järjestö ilmoitti perustaneensa kesällä 2014. Nyt järjestö on kärsinyt merkittäviä tappioita ja kärsii hätää erityisesti Irakissa. Se on joutunut muuttamaan strategiaansa ja palaamaan ”valtiollisesta toimijasta” juurilleen terroristijärjestönä.

Nizzan verilöyly oli muutoksesta jälleen yksi esimerkki. Isis ilmoitti, että kuorma-autolla väkijoukon keskelle ajanut hyökkääjä oli heidän sotilaansa. Viime viikon torstain iskussa kuoli 84 ihmistä.

Mutta miten pieni terrorijärjestö onnistui kasvamaan niin suureksi, että se suurimmillaan hallitsi laajaa aluetta Irakin Mosulista Syyrian Aleppoon?

ISISIN perustajan katsotaan olevan jordanialainen jihadisti Abu Mus’ab al-Zargawi. Hän matkusti 2000-luvun taitteessa Afganistanin Kandahariin tapaamaan terroristijärjestö al-Qaidan johtajia, muun muassa Osama bin Ladenia. Zargawi halusi heiltä tukea ”pyhään sotaan” Irakissa.

– Zargawi oli istunut Jordanian vankilassa. Hän oli aiemmalta ammatiltaan muun muassa parittaja. Osama bin Laden ei antanut hänelle juurikaan arvoa. Zargawi oli tuolloin pikkutekijä, Hussein al-Taee kertoo.

Kun Yhdysvaltain hyökkäys Afganistaniin WTC-terrori-iskujen jälkeen kaatoi Afganistanin Taliban-hallinnon vuonna 2001, Zargawi pakeni Irakiin. Hän pyöri erilaisilla leireillä islamistien mukana keräten kannattajia.

Isisin nousun mahdollisti osittain valtatyhjiö, jonka Saddam Husseinin kaatuminen jätti jälkeensä.

– Vuonna 2003 hän lähti Bagdadin suuntaan, ja vuonna 2004 hän aloitteli iskuja amerikkalaisia ja Irakin shiiajohtoista keskushallintoa vastaan. Se lähti pienestä. Irakilaissotilaan tappamisesta luvattiin 50 dollaria, amerikkalaissotilaan tappamisesta 100–150 dollaria, al-Taee kertoo.

Samana vuonna Zargawin ryhmä hyväksyttiin Irakin al-Qaidaksi, vaikka jopa al-Qaida piti Zargawin näkemyksiä liian radikaaleina.

YHDYSVALTAIN ja Britannian yksi suurimmista virheistä vuoden 2003 hyökkäyksessä oli Hussein al-Taeen mukaan se, ettei Saddam Husseinin jälkeiseen aikaan tehty kunnollista jatkosuunnitelmaa. Näin on todettu myös Britannian hiljattain julkaistussa Irak-raportissa.

– Irakissa kaadettiin kaikki turvallisuusinstituutiot, jopa rajavartiolaitos. Kaikki hommansa osaavat ihmiset lensivät pihalle, ja osaamattomat tuotiin tilalle, al-Taee päivittelee.

Isisin sotilaita Raqqassa kuvattuna. He ovat juuri takavarikoineet röykkiöittäin tupakkaa sytyttääkseen ne kokoksi.

Sotilaat ja muut viranomaiset osoittivat useita viikkoja mieltään. He halusivat pitää työnsä tai saada vaihtoehtoisia hommia. Heitä ei kuunneltu, vaan heitä jopa ammuttiin. Uusi työnantaja löytyi nopeasti Irakin al-Qaidasta. Saddam Husseinin turvallisuuskoneiston edustajia löytyy yhä Isisin korkeimmasta johdosta alkaen.

Saddam Husseinin Baath-puolueen jäsenten avulla Zargawi onnistui valtaamaan alueita, ja luomaan turvattomuuden verkon.

HUSSEIN al-Taee sanoo, että shiiahallinto ja länsi nimittivät uudet poliittiset johtajat lähes mielivaltaisesti. Koalition mukana tulleista uusista kasvoista pääosa oli Irakin ulkopuolelta.

– He eivät osanneet johtaa valtion instituutioita. Hyvävelijärjestelmän vuoksi lähes aina oli väärä mies väärässä paikassa.

Surkea johto romutti Irakin vahvat lailliset instituutiot ja loi pohjan korruptiolle. Sunnimuslimit olivat ensimmäisessä hallituksessa mukana. He saivat 35 prosenttia edustajista ja shiiat 65 prosenttia.

Isisin mustat liput liehuivat Raqqan kaduilla kesäkuussa 2014.

– Valtaosa sunneista oli tyytymätön edustajiinsa. Pian he julistivat Bagdadissa toimivat poliitikkonsa luopioiksi. Tämäkin mahdollisti rekrytoinnin al-Qaidan riveihin erityisesti läntisessä Irakissa.

ZARGAWI halusi innokkaasti perustaa islamilaisen puritaaniseen sharia-lakiin perustuvan valtion siitäkin huolimatta, ettei hänellä ollut kansan tukea. Se ei miellyttänyt al-Qaidan johtoa lainkaan lähinnä siitä syystä, että järjestöt kävivät sisäistä taistelua vallasta ja rahasta.

Zargawi kuoli Yhdysvaltain ilmaiskussa kesäkuussa 2006. Järjestön johtajuuden otti Abu Ayyub al-Masri. Kalifaatin johtajana toimi Abu Omar al-Baghdadi. Järjestö julisti Irakiin islamilaisen valtion vuonna 2008 ja luopui al-Qaidan nimestä.

– Se konkretisoi ajatuksen islamilaisesta valtiosta, joka taistelee ikuisesti ja loputtomiin kaikkea vääräuskoisuutta vastaan, ja perustaa itselleen valtakunnan, al-Taee sanoo.

Isis julistautui ensimmäisen kerran ”islamilaiseksi valtioksi” jo vuonna 2008.

Järjestö ei kuitenkaan saanut tarpeeksi tilaa, sillä al-Taeen mukaan sunnien keskuudessa heräsi ”awakening”-liike, joka herätti sunnit taistelemaan terrorismia vastaan. Järjestö painui osittain maan alle.

– Osa lähti Syyriaan, loput keräsivät kannatusta muun muassa Irakin vankiloista.

NIIN Abu Ayyub al-Masri kuin Abu Omar al-Baghadadi kuolivat vuonna 2010 Irakin ja Yhdysvaltain yhteisoperaatiossa. Samalla järjestö menetti kaikki alueensa Irakissa. Isis on myöhemmin ylpeillyt, että järjestö ei tuhoutunut, vaikka se alueensa tuolloin menettikin.

Uudeksi johtajaksi valittiin Abu Bakr al-Baghdadi, Isisin nykyinen johtaja. Hän johdatti jihadistit laajentumaan Syyrian puolelle. Järjestö otti Isis-nimen käyttöönsä vuonna 2013.

Isis ilmoitti, että Syyrian al-Nusran rintama kuuluu sen riveihin. Se oli kuitenkin uskollinen al-Qaidalle ja on edelleen. Alkuvuodesta vuonna 2014 al-Qaida ilmoitti virallisesti, että se on katkaissut välit Isisiin.

Tuolloin Isis julistautui uudelleen kalifaatiksi ja islamilaiseksi valtioksi. Järjestö käyttää itsestään sitä nimeä edelleen.

Viimeisimpien tietojen mukaan Isis on kärsinyt merkittäviä tappioita ja 250 heidän johtohahmoistaan on saatu eliminoitua. Siksi sen on täytynyt muuttaa strategiaansa valtiollisesta toimijasta takaisin terroristijärjestöksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?