Yhdysvaltain puolustusministeri huomioi Suomea ISIS-konferenssissa Washingtonissa: ”Carter kiitti erikseen” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvaltain puolustusministeri huomioi Suomea ISIS-konferenssissa Washingtonissa: ”Carter kiitti erikseen”

ISIS-konferenssiin osallistunut puolustusministeri Jussi Niinistö kommentoi viime päivien herättäneen kysymyksen, mihin suuntaan Turkin tilanne on kehittymässä.

Yhdysvaltain puolustusministeri Ashton Carter sekä ulkoministeri John Kerry.

21.7.2016 20:10

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) osallistui eilen keskiviikona 28 muun puolustusministerin tavoin ISIS:n vastaisen koalition kokouksiin Yhdysvaltain Washingtonissa. Kokouksia isännöivät Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sekä Yhdysvaltain puolustusministeri Ashton Carter.

Puolustusministereitä puhutti kokouksessa muun muassa Turkin vallankaappauksen yritys. Niinistön mukaan Carter vakuutti kokouksessa, että Turkin nykyinen tilanne ei vaikuta maan asemaan ISIS:n vastaisessa taistelussa. Niinistön mukaan Turkin puolustusministeri ei itse ollut paikalla kokouksessa.

– Turkin asema on keskeinen, sieltähän niitä iskuja tehdään. Siitä, miten Turkin rajavalvonta toimii, minulla ei ole tietoa, Niinistö kommentoi maan tilannetta ja sen asemaa ISIS:n vastaisessa taistelussa.

Niinistö otti kantaa myös Turkin puhdistukseen ja tuhansien ihmisten pidätyksiin.

– Kun on nähnyt kuvia kansainvälisessä mediassa, miten vallankaappauksen yrityksestä epäiltyjä varusmiehiä on käsitelty. Se herättää kieltämättä kysymyksen, mihin suuntaan Turkki on menossa.

Kiitosta Suomelle

Niinistö kertoi istuneensa samassa illallispöydässä Carterin sekä Ranskan, Kanadan ja Australian puolustusministerien kanssa.

– Carter kiitti erikseen Suomen rahallisesta tuesta jälleenrakennustyöhön, Niinistö kertoo.

Yhdysvaltain ulkoministeri puhuu tilaisuudessa.

Suomi on lahjoittanut hänen mukaansa 10 miljoonaa euroa jälleenrakennustöihin ISIS:ltä takaisin vallatuilla alueilla.

NATO:sta tai Suomen ja Yhdysvaltain yhteisharjoituksista ei Niinistön mukaan kokouksessa tai illallispöydässä keskusteltu.

250 johtohahmoa eliminoitu

Niinistön mukaan kokouksessa esiteltiin kolme tavoitetta ISIS:n tuhoamiseksi. Ensimmäinen on tuhota ISIS Irakissa ja Syyriassa, ja toinen on estää Isiksen levittäytyminen uusille alueille kuten Jemeniin, Afganistaniin ja Libyaan. Kolmas tavoite on kotimaiden suojaaminen.

– Kokouksessa käytettiin ilmausta, että tuhotaan syöpä eli ISIS Irakissa ja Syyriassa ja se etäpesäkkeet eli Jemen, Afganistan sekä Libya.

Niinistön mukaan 40 prosenttia ISIS:n hallussa olleista alueista on vallattu takaisin.

– Noin 250 johtohahmoa on saatu eliminoitua, hän kertoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?