Viranomaiset: Saksan 17-vuotias junahyökkääjä huusi ”Allahu akbar” ennen kirvesiskua

Junaan Würzbergin kaupungissa hyökännyt mies huusi silminnäkijöiden mukaan islamistien käyttämää ”Allahu Akbar”-slogania. Poliisin mukaan motiivia pitää varmistella.

19.7.2016 2:39

Maanantai-iltana kirveen ja veitsen kanssa junanvaunuun Saksassa Baijerin osavaltion Würzbergissa hyökännyt mies oli 17-vuotias Afganistanin kansalainen.

Baijerin osavaltion sisäministeri Joachim Herrmann kertoi yöllä, että mies oli saapunut yksin alaikäisenä turvapaikanhakijana Saksaan. Hän oli ehtinyt asua kaksi viikkoa sijoitusperheessä Ochsenfurtissa.

Hyökkääjä ehti haavoittaa neljää ihmistä. Kolme sai kriittisiä vammoja ja yksi lievempiä. Poliisi ampui hyökkääjän, kun tämä yritti paeta paikalta.

Viranomaisten mukaan hyökkäyksen motiivi oli todennäköisesti ääri-islamistinen. Silminnäkijät ovat kertoneet, että hyökkääjä huusi ”Allahu akbar”, eli Allah (jumala) on suurin.

Poliisi: Motiivi vielä varmistamatta

Poliisin mukaan motiivia pitää kuitenkin vielä varmistella. Toukokuussa Baijerissa oli samankaltainen tapaus, jossa 27-vuotias mies puukotti kuoliaaksi yhden ihmisen ja haavoitti kolmea junassa.

Hänenkin kerrottiin huutaneen ”Allahu akbar”, mutta tarkemmissa selvityksissä hänen taustastaan ei löytynyt mitään ääri-islamistia viitteitä. Sen sijaan miehellä oli ollut psyykkisiä ja huumeongelmia.

Saattaa kiristää poliittista tilannetta

Hyökkäys saattaa johtaa poliittisten jännitteiden kiristymiseen Saksassa, joka otti viime vuonna vastaan liki 1,1 miljoonaa turvapaikanhakijaa.

Baijerin suurin puolue on CSU, joka on arvostellut ankarasti hallitusliittolaisensa liittokansleri Angela Merkelin avointa pakolaispolitiikkaa. Riitaisan hallituskoalition suosio on ollut laskussa, kun taas oikeistopopulistisen AfD-puolueen kannatus on noussut.

Lisäksi naapurimaa Ranskan terrori-iskut ovat lisänneet huolta vastaavan tapahtumisesta myös Saksassa.

Päivitys kello 3.10: Lisätty poliisin kommentit ja taustoitus poliittisesta tilanteesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?