Turkin vallankaappausyrityksen synkkä saldo – satoja kuollut, tuhansia pidätetty - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Turkin vallankaappausyrityksen synkkä saldo – satoja kuollut, tuhansia pidätetty

Satoja kuollut, tuhansia loukkaantunut ja pidätetty, kymmeniä tuhansia edelleen Turkissa kaduilla.

Tuhansia ihmisiä oli kokoontunut Taksim-aukiolle Istanbulissa sunnuntain vastaisena yönä.

17.7.2016 22:52

Kello 23.08 vallankaappaus alkoi. Perjantaina illalla uutistoimisto Associated Press uutisoi, että pääministeri Binali Yildirim on ilmoittanut maassa alkaneen vallankaappausyrityksen.

161 siviiliä ja poliisia kuollut. Hallinnon mukaan 161 kuoli kun kaappausta yrittäneet armeijan sotilaat valtasivat Istanbulin ja Ankaran strategisia kohteita perjantaina.

104 tapettu. Armeija on kertonut tappaneensa yli sata vallankaappauksessa mukana ollutta.

1 400 loukkaantunut. Pääministeri Yildirimin mukaan kuolleiden lisäksi ainakin 1400 ihmistä loukkaantui vallankaappausyrityksessä.

6 000 pidätetty. Presidentti Recep Tayyip Erdoganin hallinto kertoo ottaneensa kiinni jopa 6000 ihmistä vallankaappausyritykseen liittyen. Pidätyksiä on odotettavissa lisää.

– Siivousoperaatio jatkuu, Turkin oikeusministeri Bekir Bozdag sanoi sunnuntaina valtiollisen Anadolu –uutistoimiston mukaan.

34 kenraalia pidätetty. Kymmeniä eritasoisia armeijan upseereita on vangittu. Joukossa on Turkin armeijan ylintä johtoa.

2 700 tuomaria hyllytetty. Tuhansia oikeuslaitoksen tuomareita pidätettiin viikonlopun aikana virantoimituksesta.

1 helikopteri pudotettu. Turkkilainen hävittäjä ampui varhain lauantaiaamuna alas helikopterin, jossa oli ”vallankaappauksen suunnittelijoita”.

Kymmeniä tuhansia kaduilla. Presidentti Erdogan ja pääministeri Yildirim ovat toistuvasti pyytäneet ihmisiä kaduille ja pysymään siellä. Ihmisten toivotaan estävän mahdollisia uusia kaappausyrityksiä ja juhlimaan ”demokratian voittoa”.

1 500 suomalaista. Yli tuhat suomalaista on tehnyt matkustusilmoituksen Turkkiin. Lisäksi arvioiden mukaan tuhansia suomalaisia on maassa paketti- ja omatoimimatkoilla.

IS uutisoi Turkin vallankaappausyrityksen vaiheita ja tiedot luvuista päivittyvät jatkuvasti.

Lähteet: AFP, Reuters, NTV, STT, AP, IS

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?