Trump-puoluekokouksesta tulossa ennennäkemätön sirkus – kaupunki pelkää aseellisia yhteenottoja

Trumpia vastustava liike epäonnistui, Cleveland pelkää aseellisia yhteenottoja kaduilla.

17.7.2016 7:59

Donald Trumpin valinta Yhdysvaltojen republikaanipuolueen presidenttiehdokkaaksi alkaa näyttää väistämättömältä, vaikka osa puolueen jäsenistä on viimeiseen saakka tehnyt kaikkensa syrjäyttääkseen hänet.

Trumpin on määrä saada virallinen kutsu ehdokkaaksi maanantaina alkavassa puoluekokouksessa Clevelandissa Ohiossa.

Vielä torstaina Trumpin vastustajilla oli toivoa. Puolueen sääntökomitea kokoontui tuolloin päättämään kokouksen säännöistä, ja Trumpin-vastainen leiri teki kaikkensa muuttaakseen sääntöjä niin, että he voisivat vielä estää valinnan.

Sääntömuutosehdotus kärsi kuitenkin komitean äänestyksessä rökäletappion.

Trumpin vastustajilla on jäljellä enää yksi häviävän pieni mahdollisuus: Jos he saavat maanantaihin mennessä lisää sääntökomitean jäseniä puolelleen, he voivat pyytää koko puoluekokousta äänestämään sääntömuutoksesta.

On kuitenkin äärimmäisen epätodennäköistä, että riittävän moni komitean jäsen muuttaisi mieltään muutamassa päivässä.

Mielenosoituksista ei voi kieltää aseita

Clevelandin puoluekokouksessa ei siis mitä todennäköisimmin nähdä poikkeuksellista poliittista taistelua ehdokkuudesta. Sen sijaan kokous on vaarassa jäädä historiaan väkivaltaisten mellakoiden vuoksi.

Massoittain Trumpin vastustajia on kerääntymässä kaupunkiin osoittamaan mieltään hänen valintaansa vastaan.

Myös Trumpin kannattajia on tulossa paikalle suurin joukoin. Esimerkiksi moottoripyöräryhmittymä Bikers for Trump aikoo partioida kaduilla.

Vastakkaiset leirit ovat ottaneet väkivaltaisesti yhteen jo lukuisia kertoja Trumpin vaalitilaisuuksissa ympäri maata. Clevelandissa tuskin vältytään uusilta yhteydenotoilta tiukoista turvatoimista huolimatta.

Tilanteen tekee erityisen tulenaraksi se, että Ohion lait turvaavat kansalaisille oikeuden kantaa asetta mielenosoituksissa.

Viranomaiset ovat kieltäneet kokouspaikkaa ympäröivälle alueelle tulevilta ihmisiltä muun muassa vesipistoolit, isokokoiset reput ja tennispallot – mutta heillä ei ole oikeutta kieltää ampuma-aseita.

Epätyypillisiä esiintyjiä

Trump on hehkuttanut pitkin kevättä tekevänsä puoluekokouksesta poikkeuksellisen hyvän show’n. Viime metreillä ennen kokousta julkistettu lista esiintyjistä ei kuitenkaan vaikuta siltä, että hän pystyisi lunastamaan lupauksensa.

A-luokan julkkisten sijaan lavalle on nousemassa sekalainen seurue puhujia: Trumpin perheenjäseniä, keskinkertaisesti menestyneitä urheilijoita, miljonäärejä ja saippuaoopperatähtiä, kuten suomalaisillekin Kauniista ja Rohkeista tuttu Kimberlin Brown.

Huomiota listalla ovat herättäneet muun muassa ensimmäinen naispuolinen avaruussukkulan komentaja Eileen Collins sekä Calvin Kleinin alusvaatemalli, saippuaoopperoissa ja tosi-tv:ssä esiintynyt Antonio Sabato Jr.

Perinteisesti puoluekokouksissa puhuu vaikuttava joukko puolueen tärkeitä nimiä. Trumpin kiistanalaisuus on kuitenkin saanut monet tunnetut republikaanit jättäytymään pois kokouksesta.

Molemmat elossa olevat entiset republikaanipresidentit, George Bush vanhempi ja nuorempi, ovat jäämässä kotiin, samoin kuin aiemmat presidenttiehdokkaat John McCain ja Mitt Romney.

Poissaolollaan loistaa myös suuri osa puolueen nuorista toivoista, joista moni on nainen tai maahanmuuttajataustainen. Ilman heitä puolue näyttää pahasti juuri siltä valkoisten miesten kerholta, joksi sitä usein haukutaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?