Turkin öinen vallankaappausyritys vaati satoja kuolonuhreja – näin 7 kaaoksen tuntia etenivät - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Turkin öinen vallankaappausyritys vaati satoja kuolonuhreja – näin 7 kaaoksen tuntia etenivät

Heinäkuun 15. päivän iltana joukko Turkin armeijan sotilaita yritti kaapata vallan Turkissa. Näin tapahtumat etenivät.

16.7.2016 7:21

Turkista alkoi kuulua erikoisia uutisia eilen illalla juuri ennen yhtätoista. Bosporinsalmen ylittävät sillat Istanbulissa suljettiin ja hävittäjälentokoneet viistivät maan pääkaupungin Ankaran yllä.

Katso yllä olevalta videolta, mitä yön aikana tapahtui. Video on tekstitetty suomeksi.

23.00

Turkin pääministeri Binali Yildirim ehtii heti yhdentoista jälkeen kertomaan, että meneillään on sotilasvallankaappaus. Puoli kahdentoista aikaan armeija kertoo ottaneensa vallan maassa demokratiaa suojellakseen.

Armeijan panssarivaunut vyöryvät Ataturkin lentokentälle Istanbulissa. Kenttä suljetaan. CNN Turk kertoo presidentti Recip Tayeep Erdoganin olevan turvassa.

Alla olevalla videolla kuullaan, kuinka laukaukset raikuivat Marmariksen yössä. Turkin presidentti oli viettämässä lomaa hotellissa Marmariksessa, kun vallankaappaus alkoi:

Ennen puolta yötä Erdoganin leiristä ilmoitetaan, että armeijan joukot toimivat komentoketjun ulkopuolella. Turkin yleisradioyhtiö TRT:n tiloihin astelee aseistettuja miehiä.

00.00

Hieman puolenyön jälkeen TRT:llä luetaan armeijan käskystä lausunto, jonka mukaan maahan valmistellaan uutta perustuslakia. Armeija julistaa sotatilan ja ulkonaliikkumiskiellon.

Ennen puolta yhtä Erdogan puhuu CNN Turkin lähetyksessä matkapuhelimen ruudulta. Hän kehottaa kansaa lähtemään kaduille vastustamaan vallankaappausta, joka on presidentin mukaan armeijan vähemmistön masinoima.

Presidentin kannattajat valtaavat kadut. TRT pimenee ennen yhtä.

01.00

Pian Erdoganin puheen jälkeen sotilashelikopteri alkaa tulittaa parlamenttitaloa Ankarassa. Kapinallisten panssarivaunut alkavat moukaroida parlamenttia.

Alla olevalta videolta voit katsoa, millaista tuhoa tulitus aiheutti parlamenttitalossa:

Turkin armeijan ja erikoisjoukkojen korkea-arvoiset upseerit tuomitsevat vallankaappausyrityksen. Kahden aikaan yöllä hallituksen joukkojen hävittäjälentäjä ampuu alas kapinallisten sotilashelikopterin Ankarassa.

Taksim-aukio on täyttynyt Erdoganin tukijoista. AFP:n toimittajan mukaan kapinalliset avaavat tulen siviilejä vastaan.

02.00

Uutistoimisto Anadolu kertoo 17 poliisin kuolleen kapinallisten iskussa Ankarassa. Kohteena on poliisin erikoisjoukkojen päämaja.

Parlamentissa räjähtää. Ataturkin lentokentällä Erdoganin kannattajat kiipeilevät panssarivaunujen päällä. Kapinalliset joutuvat perääntymään.

Hallituksen joukot valtaavat TRT:n takaisin.

03.00

Erdogan laskeutuu Istanbuliin Ataturkin lentokentälle. Häntä on vastassa riemuitseva joukko kannattajia.

TRT lähettää taas ohjelmaa, kapinalliset valtaavat CNN Turkin tilat.

Ankarasta kuuluu uutisia uudesta räjähdyksestä parlamentissa. Ennen neljää sotilaat Istanbulissa alkavat luovuttaa aseitaan poliiseille.

04.00

Istanbuliin laskeutunut Erdogan pitää tiedotustilaisuuden. Hän lupaa, että maanpetturit maksavat teostaan kovan hinnan. Erdogan kertoo, että aikoo ”puhdistaa” maan asevoimat.

Lomalla Turkin länsirannikolla ollut presidentti kertoo, että häntä vastaan yritettiin tehdä pommiattentaatti hotellissa, jossa hän asui lomansa aikana

Parlamentissa räjähtää viimeisen kerran.

05.00

Pääministeri Yildirim kertoo, että vallankaappausyrityksessä mukana ollut kenraali on surmattu. Pidätettyjä on pitkälti toista sataa.

Ennen kuutta hallitus kertoo ottaneensa haltuun sekä parlamentin että Ataturkin lentokentän. Istanbulissa tilanne rauhoittuu ja kapinalliset antautuvat Bosporin silloilla.

Viranomaisten tietojen päivittyessä myös uhriluku kasvaa. Tämänhetkisten tietojen mukaan vallankumousyrityksessä on saanut surmansa ainakin 90 henkilöä, yli 1000 on loukkaantunut ja yli 1 500 armeijan edustajaa on pidätetty.

Artikkeliin päivitetty uhrien määrää kello 10.03.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?