IS seuraa Turkin vallankaappausta hetki hetkeltä: Ainakin 60 kuolonuhria, kapinalliset antautuvat Istanbulissa

Presidentti Erdogan yllytti ihmisiä kaduille. Armeija määräsi maahan ulkonaliikkumiskiellon. Tilanne Turkissa on nyt rauhoittumaan päin – näyttää siltä, että vallankaappausyritys on torjuttu. Ilta-Sanomat seuraa tilannetta hetki hetkeltä.

15.7.2016 23:12 | Päivitetty 16.7.2016 7:35
  • Turkissa on meneillään vallankaappauksen yritys. Armeija yritti kaapata valtaa hallituksen joukoilta.

  • Turkin pääministeri Binali Yildirim sanoi maan televisiossa sotilaallisten joukkojen toimivan laittomasti.

  • Turkin yleisradioyhtiön mukaan armeija on määrännyt koko maahan ulkonaliikkumiskiellon. Presidentti Erdogan puolestaan kehotti kannattajiaan valtaamaan kadut.

  • Oletko Turkissa? Lähetä kuva numeroon 13456 tai tällä lomakkeella. Voit myös soittaa toimitukseen numeroon +358 9 122 3420.

  • Suomen ulkoministeriön päivystys: +358 9 1605 5555.

Armeijan kapinalliset yrittivät kaapata valtaa Turkissa. IS seurasi kaappausyritystä hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

Kello 7.33: Turkin oikeusministerin mukaan ainakin 60 ihmistä on kuollut ja yli 330 pidätetty eri puolilla Turkkia eilen alkaneen vallankaappausyrityksen jälkeen. Lähteen mukaan kuolleista useat ovat siviilejä ja pidätetyistä suurin osa sotilaita.

Kello 7.01: Median mukaan ainakin 50 kapinallista on antautunut Bosporin silloilla Istanbulissa.

Kello 6.57: Hallituksen joukot ampuivat alas kapinallisten helikopterin joka tulitti Turksat-yhtiötä.

Kello 6.39: Uutistoimisto AFP kertoi, että lentokoneesta on pudotettu pommi lähellä presidentinpalatsia Ankarassa.

Kello 6.29: CNN:n kertoi Turkin-toimituksensa olevan taas toiminnassa.

Kello 5.44: Turkkilainen virkamieslähde kertoo Reutersin mukaan, että Ankarassa on kuollut ainakin 42 henkilöä yön levottomuuksissa.

Parlamenttitalo Ankarassa ja Ataturkin lentokenttä Istanbulissa ovat hallituksen joukkojen hallinnassa. Tilanne Istanbulissa on Telegraphin mukaan rauhoittunut.

Kello 5.23: Turkin pääministeri Binali Yildirim mukaan vallankaappauksessa mukana ollut Turkin armeijan kenraali on surmattu.

Yildirimin mukaan vallankaappausyritykseen liittyen on tehty yli 130 pidätystä.

Kapinallisia vastaan taistellaan pääministerin mukaan yhä Ankaran ja Istanbulin ilmatilassa. Yildirim kertoo Reutersin mukaan, että hävittäjälentokoneita on lähetetty eliminoimaan kapinallisten aiheuttama uhka.

Kello 5.21: Telegraphin mukaan Haydarpasa Numune -sairaalassa on hoidettu yli 150 loukkaantunutta.

Kello 4.58: Parlamentin rakennuksessa Ankarassa on tapahtunut räjähdys, jossa on kuollut 12 henkilöä.

Kello 4.51: Erdogan kertoo tiedotustilaisuudessa, että hänen hotellissaan Turkin länsirannikolla räjähti pommi hänen jo poistuttuaan rakennuksesta. Asiasta kertovat kansainväliset uutistoimistot.

Pidätyksiä vallankaappausyrityksen tiimoilta on tehty presidentin mukaan jo 120.

Kello 4.26: Erdoganin kone laskeutui Istanbuliin Ataturkin lentokentälle, jossa oli vastassa satapäin presidentin kannattajia.

Erdoganin mukaan vallankaappausyritys oli maanpetos, josta tullaan maksamaan kova hinta. Erdogan kertoi vallankaappausyrityksen olevan syy ”puhdistaa” armeijaa.

Reutersin mukaan presidentti syytti edelleen Gulen-liikettä vallankaappausyrityksestä. Presidentin mukaan Turkki ei ole enää entisensä.

Kello 3.57: Reutersin mukaan kymmeniä vallankaappausyrityksessä mukana olleita sotilaita on antautunut turvallisuuspoliisille Taksim-aukion lähistöllä.

Kello 3.52: Ataturkin lentokentällä kuullaan räjähdys. Lentokentällä IS:n haastatteleman Dildar Muhammedin mukaan Suomen Ankaran-suurlähetystön puhelimeen ei vastata tai se ei toimi.

– Täällä on taas tilanne päällä, Muhammed kertoo.

Kello 3.44: Kaksi kovaa räjähdystä Istanbulin keskustassa. Vallankaappausta yrittävät armeijan joukot ovat Telegraphin tietojen mukaan vallanneet CNN Turkin toimitilat.

Kello 3.35: Reutersin mukaan parlamenttitalolla Ankarassa on kuulunut kaksi uutta räjähdystä.

Kello 3.30: CNN:n mukaan Turkin valtiollinen radio- ja televisioyhtiö TRT on taas toiminnassa. Turkin valtion joukot saaneet aseman hallintaansa. Uutisankkuri sanoo armeijan pakottaneen hänet lukemaan kaappausjulistuksen.

Kello 3.25: Reutersin tietojen mukaan Turkin presidentin Tayeep Erdoganin lentokone olisi laskeutumassa Istanbuliin. Venäläiskanava NTV kertoo kahden ihmisen saaneen surmansa Istanbulin levottomuuksissa.

 

Kello 3.10: CNN:n mukaan Turkin vallankaappauksen vastustajat ovat vallanneet Turkin yleisradioyhtiön TRT:n takaisin. Kanavan uutisankkuri sanoo lukeneensa kaappaajien julkilausuman suorassa lähetyksessä, koska häntä uhattiin aseella.

Kello 2.55: Uutiskanava CNN:n Turkin-toimituksen mukaan näyttää siltä, että vallankaappausyritys on torjuttu.

Kello 2.50: Istanbulin Atatürkin lentokentältä on tullut uutiskuvia, joissa ihmiset ovat kiivenneet panssarivaunujen päälle ja uhmasivat armeijaa. Tilanne kentällä on nyt rauhoittunut ja armeija vetäytynyt. Ilta-Sanomien lähteiden mukaan ilmapiiri kentällä ei ole enää uhkaava.

Kuva Bosporinsalmen sillalta.

Kello 2.47: Uutistoimisto Reutersin haastatteleman silminnäkijän mukaan Istanbulissa on ollut suuri räjähdys. Turkin uutistoimisto Anadolu puolestaan raportoi pommiräjähdyksestä Turkin parlamenttirakennuksessa Ankarassa.

Kello 2.38: Upin tutkija Toni Alaranta STT:lle: Vaikuttaa siltä, että vallankaappausyritys Turkissa epäonnistuu. Moni korkea-arvoinen kenraali on ilmoittanut, ettei ole mukana.

Kello 2.34: Uutistoimisto AFP korjaa uutistaan. AFP:n journalisti on nähnyt ainakin haavoittuneita vietävän ambulanssiin Istanbulissa. Kuolonuhreista ei ole varmuutta.

Kello 2.28: Ilta-Sanomien Istanbulin lentokentältä tavoittaman Dildar Muhammedin mukaan kenttä on nyt siviilien hallussa. Armeija on vetäytynyt.

– Se, joka johti mielenosoitusta, sanoi, että olette turvassa, Muhammed viestittää.

Tilanne kentällä on rauhoittunut.

Kello 2.11: Turkin valtiollinen uutistoimisto Anadolu kertoo, että 17 poliisia on kuollut helikopterihyökkäyksessä poliisin erikoisjoukkojen tukikohtaan Ankaran lähistöllä. Tiedon välitti englanniksi uutistoimisto AP.

Kello 2.10: Turkkilainen hävittäjä on ampunut alas helikopterin, jossa oli matkustajina ”vallankaappauksen suunnittelijoita”, raportoi NTV-televisiokanava.

Kello 2.08: Suomen ulkoministeriö kertoo, että noin 1 500 ihmistä on tehnyt matkustusilmoituksen Turkkiin. Todellisuudessa Turkissa on tuhansia suomalaisia. Lue lisää täältä.

Kello 2.03: Istanbulissa ammuttu laukauksia. Istanbulin Taksimin aukiolla on käynnissä mielenosoitus, jota armeija on yrittänyt hajottaa. AFP:n mukaan Turkin armeija on avannut tulen väkijoukkoon.

Tätä kohtaa korjattu myöhemmin. AFP:n toimittaja ei ole nähnyt kuolleita, mutta on nähnyt, kun haavoittuneita vietiin ambulansseihin.

Ihmiset pakenevat Istanbulin Taksimin aukiolta. Armeijan joukot hajoittivat väkijoukkoa ampumalla ilmaan laukauksia.

Kello 1.45: Finnmatkojen viestintäpäällikkö Julia Melnik kertoo IS:lle, että heillä on Turkissa parhaillaan 179 asiakasta.

– Meillä on sinne huomenna lennot, joiden kohtaloa parhaillaan mietitään, Melnik sanoo.

Finnmatkat ei lennä Istanbuliin vaan Antalyaan. Matkatoimiston suomalaisasiakkaat ovat Antalyan ympäristössä, mm. Marmariksessa ja Alanyassa.

– Meillä on oma puhelinpäivystys kohteessa 24/7, Melnik sanoo.

Kello 1.38: Uutistoimisto Reuters kertoi Turkin valtiollisen tietotoimiston perusteella, että Turkin asevoimien helikopterit ovat avanneet tulen Turkin tiedustelupalvelun päämajan luona Ankarassa.

Turkin parlamenttitalo Ankarassa on piiritetty tankein ja tankeilla on ammuttu. Myös Istanbulin lentokentältä on kuultu tulitusta.

Kello 1.29: BBC:n videolla on näkyvissä, että Bosporinsalmen sillalla on ammuttu. BBC:n tietojen mukaan tilanteessa on haavoittunut kolme ihmistä.

Gunfire heard on bridge over Bosphorus, Istanbul as military coup unfolds in Turkey https://t.co/kmgak0Sgku https://t.co/YveH01ZF9w— BBC Breaking News (@BBCBreaking) 15. heinäkuuta 2016

Jos et näe Twitter-upotusta yllä, voit katsoa sen täältä.

Kello 1.24: Suomen Turkin-suurlähetystö kirjoittaa Facebookissa seuraavaa:

Tiedoksi: Turkin armeijan sisallä liikendintää tänä iltana. Sekä Istanbulissa että Ankarassa pääväyliä suljettu, mm. Bosborin sillat Anatolian puolelta Euroopan puolelle. Suurlähetystö seuraa tilannetta.

Kello 1.13: Uutistoimisto Reutersin haastatteleman silminnäkijän mukaan panssarivaunut ovat piirittäneet Turkin parlamenttitalon. Tankeilla on myös ammuttu lähistöllä.

Brittiläinen The Telegraph kertoo, että sotilashelikopteri on avannut tulen Ankaran yllä.

Tankki, joka Telegraphin mukaan tiettävästi oli matkalla pääministerin toimistolle Ankarassa, joutui kansan pysäyttämäksi kadulla.

Kello 1.06: Suomessa asuva Dildar Muhammed otti Ilta-Sanomiin yhteyttä Istanbulin lentokentältä.

– Olen istanbulin lentokentällä. Koneen lähtö vain kesti ja kesti, kunnes kerrottiin, että on tällainen vallankaappausyritys, hän kertoo.

Lentokentän henkilökunta ei miehen mukaan tiennyt asiasta mitään.

– On vain pyydetty jäämään sisälle.

– Äsken kuului sellainen huuto, että itsekin pelästyin. Luulin jo hetken, että tämä oli tässä, Dildar Muhammed kertaa karmaisevaa hetkeä.

– Armeijan bussi ajoi ohi. Lapset säikähtivät sitä ensin ja sitten reagoivat naiset, hän sanoo.

Tämän jälkeen ihmisiä rauhoiteltiin, ettei ole mitään hätää.

Dildar Muhammed on liikkeellä yksin. Hänen perheensä on parhaillaan Suomessa.

Taksimin aukiolle kokoontuneet kansalaiset olivat presidentti Erdoganin kannattajia. Armeija käytti aseita väkijoukon hajoittamisessa.

Kello 1.02: Reutersin mukaan Turkin valtiollinen radio- ja televisioyhtiö TRT on pois toiminnasta. Uutistoimisto AP:n mukaan aiemmin kuultu voimakas räjähdys on voinut olla peräisin sieltä.

Kello 1.00: Suomen Ankaran-suurlähettiläs kehottaa Turkissa olevia suomalaisia pysyttelemään sisätiloissa. Lue lisää täältä.

Kello 0.56: Reutersin välittämässä kuvassa näkyy tiellä ajava panssarivaunu. Kuva on otettu DHA-kanavan lähetyksestä.

IS:n lukija Dildar Muhammed lähetti kuvan Istanbulin lentokentältä.

Kello 0.51: Uutistoimisto AFP:n mukaan Turkin pääkaupungissa Ankarassa on ollut voimakas räjähdys.

#BREAKING Strong explosion heard in Turkish capital Ankara: AFP— AFP news agency (@AFP) 15. heinäkuuta 2016

Jos et näe upotettua viestiä yllä, voit katsoa sen täältä.

Kello 0.49: Suomen Ankaran-suurlähettiläs STT:lle: Turkissa olevia suomalaisia kehotetaan pysymään sisällä. Lähetystön somekanavia ei ole voitu päivittää.

Kello 0.45: Englanninkielinen Turkissa ilmestyvä Daily Sabah –lehti on julkaissut kuvia Twitterissä, jossa turkkilaiset kansalaiset osoittavat mieltään kaduilla vallankaappausta vastaan.

UPDATE —Turkish citizens reacting to coup attempt begin pouring onto streets across Turkey https://t.co/1JCtBz38UR pic.twitter.com/RsFSh5krAT— DAILY SABAH (@DailySabah) 15. heinäkuuta 2016

Jos et näe upotettua viestiä yllä, voit katsoa sen täältä.

Kello 0.39: Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kehottaa ihmisiä kaduille. Hän vannoo, ettei vallankaappausta yrittävä taho tule onnistumaan.

Turkey's President Erdogan addresses nation via mobile phone as military declare takeover https://t.co/SMpZElrzBr https://t.co/guNCWBwNap— BBC News (World) (@BBCWorld) 15. heinäkuuta 2016

BBC:n Twitter-viestissä näkyy, miten Erdogan antaa lausunnon puhelimen välityksellä. Jos et näe upotettua viestiä yllä, voit katsoa sen täältä.

Turkin armeija on asettanut maahan ulkonaliikkumiskiellon.

Kello 0.37: Finavialla ei ole vielä tietoa Turkin tilanteen vaikutuksesta lentoihin. Viimeisin lento Suomesta Turkkiin lähti perjantaina 19.34. Seuraavan on tarkoitus lähteä tänään kello 5.45.

Kello 0.34: USA:n ulkoministeriö kehottaa maan Turkissa olevia kansalaisia pysyttelemään sisätiloissa ja ottamaan yhteyttä läheisiinsä mahdollisimman pian.

Kello 0.32: Uutistoimisto Reuters kertoi saaneensa ”EU-lähteeltä” tiedon jonka mukaan Turkissa yritetty vallankaappaus olisi merkittävä.

– Kyseessä vaikuttaa olevan suhteellisen hyvin suunniteltu vallankaappaus, jossa on mukana merkittävä osa armeijaa, eikä vain muutamia everstejä, lähde kertoi Reutersin mukaan.

Kello 0.27: Sky News on julkaissut videon Twitterissä, jolla toimittaja Holly Williamsin suora raportti Istanbulista keskeytyy kahden hävittäjän matalaan ylilentoon.

Watch: Reporter Holly Williams' update from Istanbul is interrupted by two jets flying low overhead #Turkey https://t.co/ONEquD3HpU— Sky News (@SkyNews) 15. heinäkuuta 2016

Jos et näe upotettua Twitter-viestiä yllä, voit lukea sen täältä.

Kello 0.24: Uutistoimisto AP: Turkin armeijan valtion tv:ssä julkaiseman lausunnon mukaan armeija on ottanut vallan, koska maan hallitus on toiminut liian itsevaltaisesti ja maata ovat ravistelleet useat terrori-iskut.

Erdogan puhui medialle Marmariksessa.

Kello 0.22: Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoo toivovansa, että vakaus ja rauha jatkuvat Turkissa.

Kello 0.18: Turkin armeija on julistanut maahan sotatilalain ja ulkonaliikkumiskiellon.

Kello 0.15: BBC:n mukaan kaikki lennot Istanbulin päälentokentältä on peruttu. Turkin yleisradioyhtiö TRT kertoo, että kaikki Turkin lentokentät on suljettu.

Kello 0.14: Sotilaat ovat vallanneet Turkin yleisradioyhtiön TRT:n, kertoo Reuters.

Kello 0.10: Turkin yleisradioyhtiö TRT:n mukaan koko maahan on määrätty ulkonaliikkumiskielto.

Ranskan ulkoministeriö on kehottanut maassa olevia kansalaisiaan pysymään sisätiloissa.

 

Kello 0.06: Presidentti Erdoganin toimistossa työskentelevä lähde kertoo uutistoimisto Reutersille, että presidentti on turvassa.

Kello 0.05: Uutistoimisto AFP kertoi viitaten Turkin valtiolliseen uutistoimistoon, että Turkin asevoimien komentaja Hulusi Akar on otettu panttivangiksi asevoimien päämajassa Ankarassa.

– Ryhmä, joka on yrittänyt vallankaappausta, on ottanut kenraali Hulusi Akarin panttivangiksi, uutistoimisto oli kertonut AFP:n mukaan.

Kello 0.04: Reutersilta on tullut uutiskuvia Turkista.

Poliisijoukkoja Taksimin aukiolla Istanbulissa.

Kello 23.58: NBC News kertoo amerikkalaisiin sotilaslähteisiin vedoten, että USA:n lentotukikohta Incirlikissä ja muut maan tukikohdat Turkissa on määrätty Force Protection Condition Deltaan – joukkojen suojelutilaan, jota normaalisti käytetään terrorihyökkäysten tapahtuessa. USA:n operaatiot Turkissa on pysäytetty.

BREAKING: US military sources: US-Turkish base at Incirlik, outlying bases ordered to “Force Protection Condition Delta;" missions halted.— NBC Nightly News (@NBCNightlyNews) 15. heinäkuuta 2016

Kello 23.55: Istanbulissa asuva brittitoimittaja kertoi Sky Newsille, että kaupungissa on raportoitu yhteenotoista poliisin ja armeijan välillä.

Kello 23.50: CNN:n Turkin-toimituksen mukaan pääkaupungissa Ankarassa on ollut räjähdys poliisin erikoisjoukkojen koulutuskeskuksessa.

BREAKING State-run AA: Explosion in police special forces training centre in #Ankara's #Gölbaşı district. pic.twitter.com/taw1kVtDVW— CNN Türk ENG (@CNNTURK_ENG) 15. heinäkuuta 2016

Jos et näe upotettua Twitter-viestiä yllä, voit lukea sen täältä.

Kello 23.49: Uutistoimisto AFP:n mukaan armeijan korkea-arvoista johtajaa pidetään panttivankina armeijan päämajassa.

Kello 23.46: CNN:n mukaan Turkin armeijan päämajassa Ankarassa olisi meneillään panttivankitilanne. Saman lähteen mukaan presidentti Recip Tayeep Erdogan on turvassa.

Kello 23.45: Reutersin mukaan Istanbulin poliisin päämajan lähistöllä on kuultu ammuskelun ääniä.

Kello 23.41: Hürriyet-sanomalehden sivut ovat taas ylhäällä.

Kello 23.40: Myös Istanbulin kaduilla kerrotaan liikkuvan tankkeja.

İSTANBUL-BAYRAMPAŞA ŞUAN pic.twitter.com/AhjuOTA5Kl— HZ. ENES (@Ayyinemikeder) 15. heinäkuuta 2016

Jos et näe videota, voit katsoa sen täältä.

Kello 23.38: Reutersin mukaan kaikki lennot Istanbulin Atatürkin lentokentälle olisivat peruttu.

Kello 23.37: Turkin suurimman päivälehden Hürriyetin verkkosivut ovat kaatuneet.

Kello 23.36: Turkin armeija antoi lausunnon, jossa se kertoi ottaneensa vallan maassa suojellakseen ”demokraattista järjestystä”. Armeijan mukaan tilanne ei vaikuta Turkin ulkomaansuhteisiin. Armeija kertoo myös, etteivät ihmisoikeudet ole vaarassa ja että lakien noudattamisen täytyy pysyä prioriteettina.

Kello 23.33: Uutistoimisto AFP:n mukaan Istanbulin Atatürkin lentokentällä on panssarivaunuja.

Kello 23.24: Turkkilaisen NTV-kanavan mukaan Istanbulin Ataturkin lentokentällä on tankkeja.

Turkish tanks supposedly at Istanbul Ataturk Airport. pic.twitter.com/xFHJeyFnW2 https://t.co/jbmUGZbNYY— Patrick Megahan (@PatMegahan) 15. heinäkuuta 2016

Kuvan voit katsoa täältä.

Kello 23.18: Brittiläisen The Telegraphin mukaan sosiaalinen media on blokattu Turkissa.

Kello 23.15: Uutistoimisto Associated Press kertoo, että pääministerin mukaan meneillään on vallankaappaus.

BREAKING: Turkish Prime Minister Binali Yildirim says a group within the military engaged in an attempted coup.— The Associated Press (@AP) 15. heinäkuuta 2016

Jos et näe upotetua viestiä yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Paikallisen tv-yhtiön mukaan Bosporinsalmen silta ja Fatih Sultan Mehmetin silta ovat molemmat olleet suljettuina perjantaina.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Turkin Ankarassa on kuultu tulituksen ääniä. Sotilaskoneita ja helikoptereita kerrotaan lentävän kaupungin yllä.

Twitter-käyttäjä Seimen Burum on julkaissut kuvan, jossa armeijan yksikkö on sulkenut sillan. Jos et näe upotettua viestiä alla, voit katsoa sen täältä.

Could be a military coup going on in #Turkey Main bridge #Istanbul locked by military now, Jets/heli's flying over pic.twitter.com/wgMu6EpT1f— Seimen Burum (@SeimenBurum) 15. heinäkuuta 2016

Ilta-Sanomat seuraa tilannetta hetki hetkeltä.

Reutersin välittämää kuvaa Ankarasta. Kuvassa sotilaita lähellä Turkin armeijan päämajaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?