Suomalaisasiantuntija Nizzan iskusta: ”Tämä oli varoitus – uusia kovempia iskuja on tulossa”

Äärijärjestö Isis on julkaissut aamulla videon, jossa se antaa kylmäävän uhkauksen: ”Teemme juhlistanne surua, teemme öistänne verisiä”.

15.7.2016 10:25
  • Ranskan sisäministeriön mukaan 84 ihmistä on kuollut ja 100 loukkaantunut Ranskan Nizzassa Englantilaisten bulevardilla.

  • Kuorma-auto ajoi tahallaan päin ilotulitusta seurannutta väkijoukkoa. Rantakadulla oli tapahtumahetkellä tuhansia ihmisiä. Yllä olevalta videolta voit katsoa, miltä kadulla näytti heti iskun jälkeen.

  • Kuorma auton on raportoitu kaahanneen väkijoukossa kaksi kilometriä.

  • Poliisi ampui kuorma-auton kuljettajan.

  • Autosta on löytynyt aseita ja kranaatteja.

  • Iskun tekijästä ei ole toistaiseksi tietoa.

  • Kuorma-autosta on löytynyt 31-vuotiaalle ranskalais-tunisialaiselle, Nizzassa asuvalle miehelle kuuluvat henkilöpaperit. Henkilötietojen yhteyttä iskun tekijään selvitetään.

  • Oletko paikalla? Lähetä kuva numeroon 13456 tai tällä lomakkeella. Voit myös soittaa suoraan toimitukseen numeroon +358 9 122 3420.

Ranskan itsenäisyyspäivän juhlinta muuttui hetkessä kauhun ja surun sekasortoiseksi kaaokseksi, kun valkoinen kuorma-auto kaahasi juhlakansan sekaan Nizzan Englantilaisten bulevardilla tappaen ainakin 84 ihmistä. Sadan ihmisen kerrotaan loukkaantuneen.

Maan presidentti Francois Hollanden mukaan kyseessä oli selvä terrori-isku. Ranskan media on uutisoinut vahvistamattomista raporteista, joiden mukaan äärijärjestö Isis olisi ilmoittautunut iskun tekijäksi.

Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Irak-asiantuntija Hussein al-Taee sanoo, että vaikka Isisin virallinen vahvistus uupuu, Nizzan isku täyttää selkeät merkit Isisin strategisesta muutoksesta.

Ilta-Sanomat uutisoi Isisin julkaisseen viikko sitten uudet ohjeet kannattajilleen. Sen sijaan, että radikalisoituneet jihadistit saapuisivat Isisin ydinalueille Irakiin ja Syyriaan, terroristijärjestö kehotti tekemään mahdollisimman paljon ja mahdollisimman verisiä iskuja siellä, missä Isis-tukijat asuvatkaan. Sen lisäksi al-Taee kertoo Isisin julkaisseen tänä aamuna uuden kylmäävän videon.

– Isis sanoo videolla näin: Teemme juhlistanne surua, teemme öistänne verisiä. Luulen, että se viittaa tähän, Ranskan itsenäisyyspäiväjuhlaan. Nizzan isku vastaa Isisin agendaan, tekotapaan ja viimeisimpiin ohjeisiin, al-Taee sanoo.

Yhtäläisyyksiä Floridaan ja Bagdadiin?

Isis ilmoitti eilen, että yksi sen merkittävimmistä upseereista Omar Shishani olisi kuollut. Yhdysvallat kertoi jo maaliskuussa, että Shishani olisi kuollut pommituksissa.

– Koska Isis julkaisi tiedon vasta nyt, se on saattanut inspiroida ihmisen, joka on odottanut lisää merkkejä, Hussein al-Taee sanoo.

Isku ei kuitenkaan välttämättä ollut pelkästään Isisin propagandasta inspiraation saanut ”yksinäisen suden” isku, vaan al-Taee vetää suoran viivan Nizzan iskun ja Yhdysvaltain Floridan verilöylyyn. Omar Mateen tappoi kesäkuussa 49 ihmistä homoklubilla Orlandossa. Mateenilla oli tiettävästi yhteyksiä ja kontakteja Isisiin ja radikaaliin jihadismiin.

– Tämä on spekulaatiota, mutta voi olla, että Isis oli tietoinen, että tällainen isku tullaan tekemään Ranskassa juuri tänään. On mahdollista, että hyökkääjä ei ollut vain videoista inspiroitunut henkilö, joka lähti itse toteuttamaan iskua. Näyttää ja tuntuu siltä, että hänellä oli keskusteluyhteys Isisiin. VOi olla, että iskua koordinoitiin jollain tapaa.

Toisen yhteyden al-Taee näkee Irakin Bagdadin raakoihin pommituksiin heinäkuun alussa. Pommituksissa kuoli yli 200 ihmistä.

– Siinäkin iskettiin selkeästi kansalliseen juhlaan. Siinä toteutuu Isisin uhkaus tehdä juhlistamme surua.

”Uusia iskuja tulossa”

Hussein al-Taee sanoo, että ahtaalle ajettu Isis haluaa iskuillaan saada aikaan sen, että Yhdysvaltain johtama koalitio lopettaa pommitukset äärijärjestön ydinalueella.

– Tämä oli varoitus. Isis haluaa sanoa, että lopettakaa pommitukset ja ydinalueen moukarointi tai muuten he iskevät uudestaan ja kovempaa. Näin Isis neuvottelee.

Isis on al-Taeen mukaan jo vuosia suunnitellut strategisesti vetävänsä Yhdysvaltain johtaman koalition maasotaan alueellaan.

– Isis suunnittelee maailmanlopun sotaa, jossa se voittaa ”roomalaisen armeijan”, eli lännen. Jos sotilaita lähetetään lisää, Isis todistaa kannattajilleen, että se on ollut koko ajan oikeassa. Kristillinen armeija valtaa jälleen kerran muslimimaan.

Maasota olisi al-Taeen mukaan valtava virhe. Siitä on ollut jo merkkejä, kun Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on väistymässä, ja sekä demokraattien Hillary Clinton että republikaanien Donald Trump ovat puhuneet sodan julistamisesta Isisiä vastaan.

– Maasota tarkoittaa, että Isis vetäisi kaikki kannattajansa mukaan länsimaista Japaniin saakka. He pystyisivät aloittamaan maailmanlaajuisen sodan, jossa terrorismi sotisi koko muuta maailmaa vastaan. Siksi Isisiä vastaan on sodittava niillä joukoilla, jotka alueella jo ovat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?