Terrori-isku Nizzassa: IS seurasi tapahtumia hetki hetkeltä torstaiyöstä perjantai-iltaan

Kuorma-auto ajoi tahallaan Ranskan kansallispäivää viettäneeseen väkijoukkoon rantakadulla Nizzassa. Iskussa on kuollut ainakin 84 ihmistä ja loukkaantunut ainakin sata.

15.7.2016 0:37 | Päivitetty 15.7.2016 20:51
 • Ranskan sisäministeriön mukaan 84 ihmistä on kuollut ja yli 200 loukkaantunut Ranskan Nizzassa Englantilaisten bulevardilla.

 • Kuorma-auto ajoi tahallaan päin ilotulitusta seurannutta väkijoukkoa. Rantakadulla oli tapahtumahetkellä tuhansia ihmisiä. Yllä olevalta videolta voit katsoa, miltä kadulla näytti heti iskun jälkeen.

 • Kuorma auton on raportoitu kaahanneen väkijoukossa kaksi kilometriä.

 • Poliisi ampui kuorma-auton kuljettajan.

 • Autosta on löytynyt aseita ja kranaatteja.

 • Kuorma-autosta on löytynyt 31-vuotiaalle ranskalais-tunisialaiselle, Nizzassa asuvalle miehelle kuuluvat henkilöpaperit.

 • Poliisi on vahvistanut tunnistaneensa tekijän. Nice-Matin -lehden mukaan hänen nimensä on Mohamed Lahouaiej Bouhlel.

 • Yllä olevalta videolta voit katsoa koostevideon tapahtumista. Video on tekstitetty suomeksi.

 • Oletko paikalla? Lähetä kuva numeroon 13456 tai tällä lomakkeella. Voit myös soittaa suoraan toimitukseen numeroon +358 9 122 3420.

Kuorma-auton reitti.

Kello 20.47: Ilta-Sanomat päättää tapahtumien seuraamisen hetki hetkeltä. Seuraamme Nizzan iskua uutisissamme jatkuvasti.

Kello 20.43: AFP:n mukaan kuolonuhreissa on 4 ranskalaista, 3 saksalaista, 3 algerialaista, 3 tunisialaista, 3 sveitsiläistä, 2 yhdysvaltalaista, marokkolainen, ukrainalainen, venäläinen ja armenialainen.

Kello 18.22: Syyttäjä Francois Molins on vahvistanut tiedotusvälineille kuolonuhrien määrän olevan 84. Molinsin mukaan terrori-iskussa loukkaantui 202 ihmistä, joista 52 on kriittisessä tilassa.

Kello 16.39: Ranskan presidentti Francois Hollande on kertonut, että noin 50 iskussa loukkaantunutta ihmistä kamppailee edelleen hengestään sairaalassa.

Kello 16.30: Hyökkääjäksi nimetyn Mohamed Lahouaiej Bouhlelin kerrotaan olleen lähtöisin tunisialaisesta Msakenin kaupungista, jossa hänet on viimeksi nähty neljä vuotta sitten. Ranskalaisen BMF TV -kanavan mukaan mies oli masentunut avioliittonsa kariuduttua. Lue aiheesta lisää täältä.

Kello 15.33: YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on tuominnut Nizzan terrori-iskun. Perjantaina julkaisemassaan lausunnossa pääsihteeri välittää osanottonsa kaikille uhreille ja heidän omaisilleen sekä koko Ranskalle. Ban Ki-moon kertoi myös YK:n antavan täyden tuen Ranskalle ja korosti tarvetta terrorismin ja väkivaltaisten ääriliikkeiden vastaisen taistelun voimistamiseen.

Stmnt from @UN_Spokesperson on Nice: Ban Ki-moon expresses deepest sympathy & condolences https://t.co/RWePeYwCj0 pic.twitter.com/O8dK3jzQNT— United Nations (@UN) 15. heinäkuuta 2016

Kello 15.13: Uutistoimisto AP: Nizzan lentokenttää evakuoidaan. Matkustajat on käsketty ulos kentältä. Syystä ei ole tietoa.

Kello 15.00: BBC:n mukaan iskussa on tähän mennessä vahvistettu kuolleen:

 • 1 ranskalainen: 60-vuotias mies

 • 2 amerikkalaista: 51-vuotias isä ja hänen 11-vuotias poikansa

 • 1 sveitsiläinen: 54-vuotias nainen

 • 1 venäläinen

 • 2 armenialaista

Kello 14.58: Sveitsin ulkoministeriö vahvistaa, että 54-vuotias sveitsiläinen kuoli Nizzan iskussa.

Kello 14:50: Marokon Marseillen-konsulaatin mukaan Nizzan uhrien joukossa on kaksi marokkolaista – nainen ja lapsi.

Kello 14.40: Nice-Matin -lehden mukaan Nizzassa verisen autoiskun tehneen miehen nimi on Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Paikallisen median mukaan hän oli naimisissa ja kolmen lapsen isä. Miehen ei kerrota olleen kovinkaan uskonnollinen.

Kello 13.49: Yhdysvaltain ulkoministeriö vahvistaa, että kaksi amerikkalaista on kuollut iskussa. Venäjän turismiliitto tiedottaa, että yksi venäläisnainen on kuollut ja toinen loukkaantunut. Venäjän ulkoministeriö vahvistaa tiedon ja kertoo ainakin kolmen venäläisen olevan kateissa. Armenian ulkoministeriö kertoo myös yhden kansalaisensa kuolleen.

Kello 13.04: Le Figaro -lehden saamien tietojen mukaan Nizzan iskun kuolonuhrien joukossa on ainakin kolme saksalaista.

Kello 12.49: Nice-Matin -lehden mukaan torstain ja perjantain välisenä yönä sattuneen iskun jälkeen paikalliseen Lenvalin sairaalaan on toimitettu hoidettavaksi 54 lasta. Viimeisimpien tietojen mukaan kaksi lasta on kuollut sairaalassa leikkauksen aikana tai jälkeen.

Kello 12.41: Ukrainan ulkoministerin mukaan Nizzan iskussa on kuollut yksi ukrainalainen.

Kello 12.03: Uutistoimisto AFP:n mukaan Ranskan ympäriajon eli Tour de Francen turvatoimia lisätään. Myös Saksan liittovaltion poliisi on kertonut, että rajatarkastuksia tiukennetaan sekä teillä että lentokentillä.

Kello 12.00: Ranskan pääministeri Manuel Vallsin mukaan Ranskassa alkaa lauantaina kolmen päivän suruaika, kertoo The Guardian.

Kello 11.25: Vakuutusyhtiö If korvaa ennenaikaiset lennot Nizzasta Suomeen, jos matkailija haluaa poistua maasta viimeöisen terrori-iskun takia.

Kello 11.11: Poliisi on vahvistanut tunnistaneensa iskun tekijän, mutta hänen nimeään ei ole julkistettu. Kyseessä on 31-vuotias tunisialaissyntinen mies, jonka henkilöllisyystodistus löytyi kuorma-autosta.

Alla olevalla videolla suomalainen turisti kertoo tapahtumista puhelimitse ISTV:lle:

 

Kello 10.50: Ulkoministeriö kertoo Twitter-tilillään, että matkustustiedotetta on päivitetty Ranskan osalta tänään. Turvallisuustaso on ennallaan, mutta poikkeustila jatkuu.

Kello 10.30: Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Irak-asiantuntija Hussein al-Taee sanoo IS:lle, että vaikka Isisin virallinen vahvistus uupuu, Nizzan isku täyttää selkeät merkit Isisin strategisesta muutoksesta.

– Isis sanoo videolla näin: Teemme juhlistanne surua, teemme öistänne verisiä. Luulen, että se viittaa tähän, Ranskan itsenäisyyspäiväjuhlaan. Nizzan isku vastaa Isisin agendaan, tekotapaan ja viimeisimpiin ohjeisiin.

Kuuntele al-Taeen haastattelu alla olevalta videolta:

 

Kello 10.25: Kremlistä kerrotaan, että myös presidentti Vladimir Putin on lähettänyt surunvalittelunsa Ranskaan.

Kello 10.13: Viron ulkoministeriö on STT:n mukaan saanut tiedon, että kaksi virolaista on loukkaantunut Nizzassa.

Kello 9.59: The Guardian kertoo, että Italia on kiristänyt rajavalvontaa kolmella tieyhteydellä Ranskan ja Italian rajalla. Italian sisäministeri kertoi Twitterissä, että valvontaa kiristetään myös Ventimiglian rautatieasemalla, jonne saapuu junia Ranskasta.

Alla olevalta videolta voit katsoa, miltä kadulla näytti heti iskun jälkeen. Video voi järkyttää herkimpiä katsojia:

Kello 9.52: Le Figaron mukaan yksi iskun 84 kuolonuhrista oli Nizzan alueen rajapoliisin varakomentaja. Lehden tietojen mukaan tekijä oli yksin autossaan, mutta tutkijat tarkistavat turvakameroiden nauhoitteista, paljastuuko niistä, että tekijällä olisi ollut rikostoveri.

Kello 9.48: Ranskan poliisi on selvittänyt, että yliajoissa käytetty kuorma-auto oli vuokrattu useita päiviä ennen iskua Provence-Alpes-Côte d'Azurin provensiaalista Ranskan kaakkoiskulmasta. Poliisilähteen mukaan auto ”muutti reittiään ainakin kerran” 2 kilometrin pituiseksi venyneen verilöylyn aikana.

Kello 9.31: Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen sanoi STT:lle, ettei yliajaja luultavasti toiminut yksin, koska aseiden ja räjähteiden hankkimiseen tarvitaan erilaisia verkostoja. Paronen arvioi, ettei rantabulevardilla sattunut isku ollut välttämättä alkuperäinen suunnitelma, vaan alustavien tietojen mukaan kuorma-autossa olleita aseita ja räjähteitä piti ehkä käyttää muualla.

Kello 9.17: Saksan liittokansleri Angela Merkel on Reutersin mukaan sanonut, että Saksa seisoo Ranskan rinnalla taistelussa terrorismia vastaan. Merkelin tapaan myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on tuominnut teon. Obama kuvaili tekoa hirvittäväksi terrori-iskuksi ja sanoi, että myös Yhdysvallat pysyy vanhan liittolaisensa Ranskan rinnalla.

Kello 8.42: Presidentti Hollande on ilmoittanut, että Pariisin marraskuisten terrori-iskujen jälkeen julistettua hätätilaa jatketaan kolmella kuukaudella.

Kello 8.27: Ranskan sisäministeriön mukaan kuolonuhreja on tämän hetken tiedon mukaan 84. Lisäksi erittäin kriittisessä tilassa on 18 loukkaantunutta.

Alla olevalla CNN:n videolla nähdään, kuinka kuorma-auto vyöryy pitkin rantakatua:

 

Kello 8.25: Iskun tekijä oli poliisilähteiden mukaan 31-vuotias Tunisiassa syntynyt mies. Ranskalaistunisialainen mies asui Nizzassa. Hänellä on poliisilähteen mukaan rikostaustaa, mutta ei terrorismitapauksista, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kello 8.23: The Guardianin mukaan silminnäkijät kertovat kuljettajan ajaneen ”siksakkia” osuakseen mahdollisimman moneen ihmiseen. Kuorma-auton nopeudeksi on arvioitu noin 50 km/h. Viranomaiset eivät ole vahvistaneet silminnäkijähavaintoja.

Kello 8.12: Suojelupoliisin mukaan uhka-arviota ei ole tarpeen nostaa Suomessa Nizzan-iskun takia. Supon viestintäpäällikön Jyri Rantalan sanoi STT:lle, että tapahtumien kokonaiskuvaa arvioidaan koko ajan kansainvälisen yhteistyön kautta. Rantalan mukaan tekijän mahdollinen Suomi-kytkös iskussa voisi muuttaa tilannetta.

Kello 8.08: Presidentti Sauli Niinistö on esittänyt surunvalittelut Francois Hollandelle, uhrien omaisille sekä koko Ranskalle iskun johdosta. Niinistön mukaan Ranskan kansallispäivänä tapahtunut isku on hyökkäys eurooppalaisia arvoja vastaan.

 

Kello 8.05: Ulkoministeri Timo Soini (ps.) tuomitsee iskun jyrkästi. Hän sanoo STT:lle, ettei pelolle saa antaa valtaa, koska sitä terroristit juuri haluavat. Matkustusilmoituksen Nizzaan on tehnyt 86 suomalaista, mutta Soinin mukaan paikalla olevien suomalaisten määrä voi olla moninkertainen, koska vain harva ilmoittaa ulkoministeriölle Ranskaan matkustamisesta.

Kello 7.49: Iskun tekijä ampui pistoolilla useita kertoja ennen kuin poliisi ampui hänet, AFP kertoo. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole saatu virallista vahvistusta sille, ampuiko hän poliisia vai siviilejä kohti. Poliisit ampuivat välikohtauksen aikana kuorma-autoa kohti ainakin 40 laukausta.

Silminnäkijä kuvasi Nizzassa vallinneen kaaoksen kännykällään:

 

Kello 7.42: Isistä tukevat ryhmät ovat riemuinneet iskusta. Toistaiseksi mikään ryhmittymä ei kuitenkaan ole ilmoittanut olevansa vastuussa siitä.

Kello 7.35: Uutistoimisto AFP:n mukaan kuorma-autosta on löydetty toimintakyvytön kranaatti sekä pitkäpiippuisia, toimintakyvyttömiä aseita.

Kello 7.07: Tiedustelulähteiden mukaan kuorma-auton kuljettaja ammuskeli pistoolilla ennen kuin poliisi ampui hänet.

 

Kello 6.46: STT:n mukaan pääministeri Juha Sipilä (kesk) on ilmaissut osanottonsa Ranskan Nizzassa tapahtuneen terrori-iskun uhrien perheille. Valtioneuvoston kanslian julkaisemassa tiedotteessa Sipilä sanoo teon olevan hyökkäys avointa yhteiskuntaa vastaan, ja että isku oli tavallisiin ihmisiin suunnattu hirvittävä teko.

Kello 6.23: YK:n turvallisuusneuvosto on tuominnut Nizzan joukkoyliajon barbaarisena ja pelkurimaisena terroritekona. Neuvosto ilmaisi myös osanottonsa uhrien perheille tiedotteessaan. Neuvoston mukaan terrorismi on kaikkein vakavin uhka maailman rauhalle ja turvallisuudelle.

Kello 5.24: Iskun uhriluku on noussut 80:een. Presidentti Francois Hollande kertoo, että kuolleiden joukossa on lapsia.

Kello 4.56: Ranskan presidentin Francois Hollanden mukaan kuolonuhrien joukossa on useita lapsia. Hänen mukaansa kyse on ”kiistämättä terrori-iskun luonteisesta” teosta.

Kello 4.47: Poliisin mukaan kuorma-autosta on löytynyt 31-vuotiaalle ranskalais-tunisialaiselle miehelle kuuluvat henkilöpaperit. AFP:n mukaan papereiden omistaja asuu Nizzassa, mutta kuorma-auton kuljettajan tunnistaminen on vielä kesken.

Kello 3.40: Ranskalaisviranomaiset kertovat uhriluvun nousseen77:ään.

Kello 3.30: Reuters kertoo, että Ranskan presidentti Francois Hollande on saapunut kriisipaikalle.

Kello 3.22: Ranskan sisäministeriö vahvistaa, että poliisi ampui autossa olleen iskun tekijän. Nizzan pormestari Christian Estrosi kertoo, että kuorma-autosta löydetyt aseet ovat voimakkaita ja että iskun tekijä olisi ampunut autonsa ikkunasta samalla, kun ajoi väkijoukossa.

Kello 3.15: Ranskalaisviranomaiset kertovat, että iskun uhriluku on noussut 75:een.

Kello 3.03: Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman mukaan kyseessä on terrori-isku. Hän lupasi kaiken tukensa Ranskalle.

Kello 2.59: Brittiläisen Sky Newsin mukaan kuorma-auton kuljettaja tuli autosta ulos ampuen. Kuljettaja ammuttiin.

Ranskan poliisi jatkaa tutkimuksia tapahtumapaikalla Englantilaisten bulevardilla Nizzassa.

Kello 2.54: Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on käynyt keskusteluja Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Kerryn mukaan Isisiä ja al-Nusraa vastaan on kamppailtava voimakkaammin.

Kello 2.47: Kuolonuhrien määrä nousee. Reutersin mukaan iskussa on kuollut 73 ihmistä.

Kello 2.45: Ranskassa on liikkunut huhuja, että tapahtuman jälkeen käynnissä olisi ollut panttivankitilanne. Sisäministeriön mukaan tällaista panttivankitilannetta ei ole ollut.

Kello 2.24: BFM TV kertoo, että poliisi on löytänyt iskuun käytetystä kuorma-autosta aseita ja kranaatteja.

 

Kello 2.17: Suomalainen Miro Kivimäki kertoo Ilta-Sanomille kokemuksestaan Nizzassa:

– Olimme noin 100 metrin päässä tapahtumapaikasta. Ihmiset alkoivat vyörymään paniikissa vastaan, joten päätimme itsekin alkaa juoksemaan virran mukana.

– Mielestäni huomion arvoista on se, kuinka moni ihminen loukkaantui yrittäessään pois paikalta pakokauhun vallassa. Kapeat kadut täyttyivät ihmisistä, ja osa ihmisistä jäi pakenevien alle. Myös eksyneitä lapsia tuli vastaan, hän kuvaa kokemuksiaan.

 

Kello 1.53: Televisiokanava iTELE on kertonut, että kuolleita on ainakin 60.

Myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obamalle on kerrottu Nizzan iskusta.

Ranskan presidentti Francois Hollande on matkalla Ranskan sisäministeriöön iskun vuoksi.

Ranskan lipun värit heijastettiin Itsenäisyyden enkeli -pylvääseen Meksikon pääkaupungissa Méxicossa Nizzan iskun uhrien muiston kunniaksi.

Kello 1.49: Suomen ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Karoliina Romanoff kertoo, että suomalaiset ovat tehneet 86 matkustusilmoitusta Nizzaan. Vielä ei tiedetä uhrien kansallisuuksia.

Ulkoministeriö on lähettänyt paikallisviranomaisten ohjeet sisällä pysymisestä matkustusilmoituksen tehneille.

Kuorma-auton tuulilasissa on luodinreikiä. Terrori-iskun tekijä ammuttiin.

Kello 1.38: Reutersin tietojen mukaan kuorma-auton kuljettaja oli kiihdyttänyt ainakin 100 metrin matkan pitkin Englantilaisten bulevardia ennen törmäystä väkijoukkoon. Viranomaislähteiden mukaan kyseessä on selvä hyökkäys.

Pariisin 130 kuolonuhria vaatineista terrori-iskuista on tänään lähes tasan kahdeksan kuukautta. Toistaiseksi iskun tekijöistä ei ole tietoa.

Reutersin tietojen mukaan kuolonuhrien määrä on noussut 60:een.

 

Kello 01.30: Lähellä tapahtumapaikkaa sijaitsee myös maineikas Le Negresco -hotelli. Kohde on myös suomalaisturistien suosiossa.

 

Kello 01.18: Reutersin mukaan ainakin 30 on kuollut ja 100 loukkaantunut. Ihmiset ovat olleet seuraamassa Ranskan kansallispäivän ilotulitusta kadulla, kun kuorma-auto ajoi väkijoukkoon. Nizzalaiset viranomaiset puhuvat hyökkäyksestä ja kehottavat ihmisiä pysymään sisätiloissa. BBC:n mukaan paikalla olisi ammuttu laukauksia. Tästä ei ole kuitenkaan viranomaisten vahvistusta.

 • Yllä olevalla Reutersin videolla ihmiset pakenevat paikalta vähän iskun jälkeen.

Kuorma-auto on ajanut väkijoukkoon Ranskan Nizzassa. Onnettomuus tapahtui Englantilaisten Bulevardilla hieman puolen yön jälkeen. BFM-tv-aseman mukaan onnettomuudessa on kuollut useita ihmisiä. Toistaiseksi ei ole varmaa, onko kyseessä hyökkäys vai onnettomuus.

Uutistoimisto AFP kertoo, että onnettomuus tapahtui Bastillen päivän juhlallisuuksissa. Nizzan pormestari Christian Estrosi on kommentoinut asiaa Twitterissä.

– Vaikuttaa siltä, että ajoneuvon kuljettaja on tappanut tusinoittain ihmisiä. Kerromme lisää hetken kuluttua.

Cher niçois, le chauffeur d'un camion semble avoir fait des dizaines de morts. Restez pour le moment à votre domicile. Plus d'infos à venir— Christian Estrosi (@cestrosi) 14. heinäkuuta 2016

Jos et näe Twitter-viestiä yllä, voit katsoa sen täältä.

Suomalaisen Mikko Murajan mukaan tragedia tapahtui lähellä Lidon uimarantaa. Tapahtuman aikana ihmiset hyppäsivät rantakadulta alas rannalle – moni loukkaantui.

Suomalainen silminnäkijä: Ihmiset juoksivat pakokauhuissaan

Ilta-Sanomat on nähnyt tapahtumapaikalla kuvattua videomateriaalia. Videolla on nähtävissä, että kuorma-autolla tehdyssä iskussa on kuollut kymmeniä ihmisiä. IS ei ohjaa lukijoita näihin videoihin niiden raa’an sisällön takia.

Ilta-Sanomien tavoittama kotkalainen Rae Kallio oli lomailemassa Nizzassa epäillyn hyökkäyksen hetkellä.

– Olimme Rue Massenalla, noin sadan metrin päässä Englantilaisten bulevardista. Huomasimme, että meitä kohti alkoi juosta ihmisiä pakokauhuissaan.

Kallio kertoo, että ihmiset kaatuilivat ja törmäilivät toisiinsa. Hän sai nopeasti tietää, että kuorma-auto oli ajanut suoraan väkijoukkoon.

– Väkijoukko oli melkoisessa paniikissa. Kuulin, että he ovat jopa talloneet toisiaan.

Kallio kertoo poistuneensa paikalta ja siirtyneensä asuinpaikkaansa.

– Toki tämä tapaus säikäytti. Hyvin massiiviselta tapaukselta se vaikutti.

#Nizza/#Nice: Mass panic in #Nice. Vehicle crashed into a celebrating crowd. Reports of a shooting. #BastilleDay pic.twitter.com/RJyAMiSW0d— WorldOnAlert (@worldonalert) 14. heinäkuuta 2016

Poliisin rikospaikkatutkijat ovat löytäneet iskuun käytetystä kuorma-autosta aseita ja kranaatteja.

Eräs suomalaisturisti kertoo: Ravintolapöytämme johon olimme juuri istuutuneet, noin 40 metriä pikkukujalle rannan siitä kohdasta, jossa rekka ajoi ja ammuskelu kuului. Väkijoukko juoksi pientä kujaa niin järkyttävässä pakokauhussa että kaikki terassitkin tuhoutuivat. Me piilouduimme isolla joukolla ravintolan keittiöön ja piileksimme siellä siltä varalta että hyökkääjiä olisi useampia, ja ammuskelu kuului läheltä. Pakokauhu keittiössä oli uskomaton ja ihmiset keräilijät veitsiä puolustukseksi.

Ranskalaissotilaat partioivat katua, jolla isku tapahtui.

Ranskalaissotilaat sulkivat iskun kohteena olleen kadun.

Loukkaantuneet saivat hoitoa tapahtumapaikalla Englantilaisella bulevardilla Nizzassa.

IS ei julkaise kuvia kuolleista ihmisistä. Kuvaa on tästä syystä käsitelty.

Ranskalaisia sotilaita tapahtumapaikalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?