Suomen etsityimmät: Venäläislehti löysi heti kaksi Suomen etsityintä henkilöä Pietarista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäläislehti ällistyi – löysi heti kaksi Suomen etsityintä henkilöä Pietarista: ”Ei ole aikaa tulla istumaan”

Pietarilainen Fontanka-uutissivusto on haastatellut Gena Svetlovia ja Svetlana Hyttiä, jotka molemmat ovat keskusrikospoliisin julkaisemalla Suomen etsityimpien henkilöiden listalla.

Gena Svetlov (vas.) ja Svetlana Hytti ovat keskusrikospoliisin julkaisemalla Suomen etsityimpien henkilöiden listalla.

14.7.2016 13:15

Fontankan toimittaja Denis Korotkov kirjoittaa hämmästyneensä, miten helppoa oli löytää Suomen poliisin etsityimpien listalla olevat kaksi Venäjän kansalaista.

– Molemmat kovasti etsityt henkilöt löytyivät muutamassa minuutissa Pietarista. Tarvitsi vain soittaa numeroihin, jotka löytyvät helposti internetistä, niin heihin sai yhteyden, Korotkov kirjoittaa.

Rikoskomisario Ritva Santtila KRP:stä ei kuitenkaan ole yllättynyt kuullessaan Ilta-Sanomilta Fontankan löydöstä.

– Ei tule yllätyksenä. Meillä on ollut kyllä tiedossa heidän oleskelunsa Venäjällä, mutta Venäjä ei luovuta oman maansa kansalaisia, Santtila sanoi.

Julkaisemalla etsintäkuulutettujen kuvat KRP laskee kuitenkin sen varaan, että jos esimerkiksi Venäjällä oleilevat etsityt matkustavat joskus Suomeen tai johonkin muuhun EU-maahan, valpas yleisö voisi auttaa heidän kiinnisaamisessaan.

Tuomio törkeistä veropetoksista – ”ei aikaa lähteä istumaan”

Toinen Pietarista löytyneistä etsintäkuulutetuista on Gena Svetlov, 40, jolla on sekä Suomen että Venäjän kansalaisuus. Hänet on tuomittu Suomessa kahdesta törkeästä veropetoksesta ja törkeästä varkaudesta. Vankeustuomio on 3 vuotta 1 kuukausi ja 23 päivää.

Svetlov kertoo Fontankalle kaiken juontavan juurensa hänen liiketoimiinsa 2000-luvun alussa, kun hän avasi tullivaraston.

Svetlovin tapausta on puitu Suomen oikeusasteissa aina korkeimpaan oikeuteen asti. Vuonna 2011 KKO totesi, että yrittäjä oli siirtänyt 260 000 kännykkää ohi kirjanpidon tullivarastosta ja salakuljettanut ne Venäjälle vuosina 2005 sekä 2006. Svetlovin todettiin myös peukaloineen tullivarastojen kirjanpitoa, jotta hän pystyi välttämään Venäjän perimiä tuontimaksuja. Vankeustuomion lisäksi hänet määrättiin maksamaan Suomen valtiolle yli 8,6 miljoonaa euroa tulleina ja arvonlisäveroina.

Svetlov kertoo Fontankalle laskeneensa, että todellisuudessa hänen täytyisi olla Suomessa vankilassa enää hieman reilut yhdeksän kuukautta, kun huomioon otettaisiin myös tutkintavankeudessa vietetty aika. Määrättyjen korvausten maksamisesta hän ei puhu Fontankalle mitään.

– Aika on lyhyt, mutta minulla oli velvollisuuksia eikä yksinkertaisesti ollut aikaa lähteä istumaan. Sitten tuli lapsi ja muutakin, joten jäin (Pietariin).

Svetlovin mukaan Interpol tietää, missä hän oleilee, mutta Venäjän syyttäjänvirasto on kieltäytynyt luovuttamasta häntä. Hän kertoo myös kirjoittavansa joka vuosi Suomen presidentille kysyäkseen armahdusta, mutta vastaus on aina, ettei armahdusta ole myönnetty.

Kun Svetlov sai tietää olevansa Suomen poliisin etsityimpien listalla, hän kertoo käyneensä itse ”ilmiantamassa” itsensä poliisin sähköpostiin.

– Kirjoitin, että ”minä Gena Svetlov, se ja se osoite ja puhelin, en valitettavasti voi tulla”.

Rikoksista epäilty ihmeissään

Toinen Fontankan löytämistä etsintäkuulutetuista on Svetlana Hytti, 48, jota epäillään kaikkiaan 13 rikoksesta, mukana on muun muassa epäiltyjä törkeitä veropetoksia ja kirjanpitorikoksia.

Keskusrikospoliisi ei ole tiedottanut tarkemmin siitä, mistä kaikesta Hyttiä epäillään. Hytin mukaan kyseessä on esimerkiksi Suomen viranomaisten tulkinta siitä, että hänen firmansa olisi pitänyt maksaa arvonlisäveroja Venäjälle välitetyistä tuotteista.

Hytin mukaan Interpol tietää hyvin hänen olinpaikkansa ja Interpolin venäläiset työntekijät ovat käyneet puhumassa hänen kanssaan.

– Kaikki on tiedossa, ei ole mitään salaisuutta. Ja sitten he julkaisevat minun kuvani etsityimpien listalla ikään kuin eivät tietäisi, mistä minua etsiä ja kuinka minulle voi soittaa, Hytti ihmetteli Fontankalle.

Hytin mukaan häneltä jäi Suomeen miljoonien eurojen omaisuus, joka on nyt takavarikossa häneltä vaadittujen noin 360 000 euron panttina. Hän kertoo ehdottaneensa, että oikeudenkäynti voitaisiin järjestää joko Venäjällä tai vaihtoehtoisesti Suomessa niin, että hän olisi läsnä videoyhteyden tai edustajansa välityksellä, mutta ehdotuksiin ei ole suostuttu.

– Jos niin käy (että oikeudenkäynti alkaa), aion taistella loppuun asti. Saan takaisin omat rahani ja vielä sakotkin.

Keskusrikospoliisin toiveena on Hytin kiinniotto siinä vaiheessa, mikäli hän käy Suomessa, ja sen vuoksi hänestä julkaistiin nyt myös tuore kuva. Fontankalle Hytti kertoi, että hänellä on lähisukulaisia Suomessa ja että hän harjoittaa yhä edelleen liiketoimiaan normaalisti Pietarista käsin muun muassa eurooppalaisten asiakkaidensa kanssa.

– Meillä on sellaista tietoa, että Hytti saattaa käydä joskus myös Suomessa, rikoskomisario Ritva Santtila sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?