Tässäkö Italian junaturman syy? Asiantuntija: Radan liikennettä ohjataan vanhoilla puhelimilla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tässäkö Italian junaturman syy? Asiantuntija: Radan liikennettä ohjataan vanhoilla puhelimilla

Italian rataverkosta kahta prosenttia hoidetaan edelleen vanhanaikaisella puhelinjärjestelmällä. Tiistaisen junaturman uhriluku on noussut 27:ään.

13.7.2016 12:31

Italian Apuliassa tiistaina sattuneessa junaturmassa sai surmansa ainakin 27 ihmistä ja loukkaantui yli 50. Onnettomuus sattui, kun kaksi matkustajajunaa törmäsi toisiinsa Coraton ja Andrian välisellä yksiraiteisella rataosuudella aamupäivällä.

Turman syitä ei toistaiseksi tiedetä, mutta Italian hallitus on luvannut käynnistää asiasta perusteellisen ja ripeän tutkinnan.

Italian pelastusviranomaisten julkaisema ilmakuva kertoo karua kieltään onnettomuuden tuhoisuudesta.­

Italian kansallisen tutkintalautakunnan CNR:n tutkija Stefania Gnesi arvioi uutistoimisto ANSA:lle, että onnettomuus saattoi johtua automaation puutteesta kyseisellä rataosuudella.

Tutkijat kertoivat tiistaina, että ainakin toinen junista kulki eteenpäin valtavalla nopeudella. Toisen junan olisi pitänyt odottaa asemalla vihreää valoa, ennen kun se olisi saanut mennä yksiraiteiselle osuudelle.

Pelastajat joutuivat työskentelemään helteisissä olosuhteissa.­

Gnesin mukaan tietojärjestelmän tiedot vaikuttavat viittaavan siihen, että onnettomuuspaikan rataosuuden liikennettä hoidetaan edelleen vanhanaikaisella puhelinjärjestelmällä. Siinä vihreä valo kytketään päälle puhelimitse. Ansa ei kerro tarkemmin, miten puhelinjärjestelmä toimii.

Italian valtion rautateiden mukaan 98:ää prosenttia rataliikenteestä kontrolloidaan nykyisin automaattisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?