NYT: Goebbelsin sihteeri avautuu kokemuksistaan harvinaisessa haastattelussa – tällaisena hän näki natsi-Saksan

Saksalaisen työryhmän tekemässä tuoreessa dokumentissa aikalainen Brunhilde Pomsel, 105, kertoo omista kokemuksistaan Natsi-Saksassa, lähellä vallan kahvaa.

Tuoreessa saksalaisdokumentissa Adolf Hitlerin propagandaministerin Joseph Goebbelsin (oik.) entinen sihteeri Brunhilde Pomsel (vas.) avautuu Natsi-Saksan ajoista.

12.7.2016 9:42

Tuoreessa saksalaisdokumentissa A German Life Adolf Hitlerin propagandaministerin Joseph Goebbelsin entinen sihteeri Brunhilde Pomsel avautuu Natsi-Saksan ajoista ja kertoo millaisena hän koki esimiehensä. Pomsel on nyt 105-vuotias ja hän suostui mukaan dokumentin tekoon, kun tekijäryhmä lähestyi häntä vuonna 2012, kertoo New York Times.

– Monet ihmiset, kuten lehdistö ja kirjailijat, ovat olleet halukkaita kertomaan heidän omista näkökulmistaan. Nyt oli minun vuoroni, sanoi Pomsel.

Videolla nähdään näyte dokumentista.

Propagandaministeri Goebbelsin tehtävä Natsi-Saksassa oli valvoa ja kehittää kulttuurielämää kansallissosialistisen puolueen intressien ohjaamana. Pomsel kertoo esimiehensä Goebbelsin olleen ”huoliteltu” ja ”hyvännäköinen”, mutta ennen kaikkea ”erinomainen näyttelijä”.

– Kukaan ei olisi voinut olla häntä parempi muuttumaan kohteliaasta ja vakavasta henkilöstä vaahtoavaksi ja raivoavaksi huligaaniksi, muistelee Pomsel dokumentissa.

Kieltää olleensa vastuussa

Stalingradin taistelutappion jälkeen vuonna 1943 Pomsel oli paikalla Berliinin Urheilupalatsissa, jossa Goebbels piti kuuluisan puheen julistaen ”totaalisen sodan” Saksan vihollisille.

– En edes käsittänyt mistä puheessa oli kyse. En vain kuunnellut, koska se ei kiinnostanut minua. Se oli minun omaa tyhmyyttä, tiedän sen nyt, kertoo Pomsel dokumentissa.

Haastattelussa Pomsel kieltää olleensa tietoinen natsien kaasukammioista ja krematorioista. Pomsel jäi Venäjän vangiksi vuonna 1945 ja hän kertoi kuulleensa Natsi-Saksan kauheuksista vasta vapauduttuaan vuonna 1950.

Nykyisin 105-vuotias Pomsel ei myönnä olleensa osavastuussa Natsi-Saksan teoista.

– Tiesimme, että Buchenwald [keskitysleiri] oli olemassa, mutta uskoimme sen olleen rangaistuslaitos. Tiesimme, että se oli leiri. Tiesimme, että juutalaisia meni sinne, sanoo Pomsel.

”Katsoi pois päin”

Pomsel muistelee myös antaneensa Goebbelsin ”iloisten lasten” leikkiä hänen kirjoituskoneellaan ja osallistuneensa kerran illalliselle Goebbelsin huvilalla. Natsi-Saksan viimeisinä hetkinä Goebbels ja hänen vaimonsa tappoivat heidän kuusi lastaan ja itsensä.

Dokumentin tekijät kertovat tehneensä elokuvan muistuttaakseen ihmisten kyvykkyydestä omahyväisyyteen ja kiistämiseen näinä aikoina, kun oikeistopopulismi nostaa päätään Euroopassa. He haluavat saada ihmiset kysymään itseltään, kuinka olisi toiminut vastaavassa tilanteessa.

– Hän ei ollut innokas natsi. Hän ei vain välittänyt ja katsoi pois päin. Tämä tekee hänet syylliseksi, sanoi Florian Weigensamer, yksi dokumentin neljästä ohjaajasta Pomselista.

Brunhilde Pomsel oli yksi neljästä Natsi-Saksan propagandaministerin Joseph Goebbelsin sihteeristä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?