Satelliittikuvat paljastavat: Venäjällä raskasta sotakalustoa lähellä Suomea - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Satelliittikuvat paljastavat: Venäjällä raskasta sotakalustoa lähellä Suomea

Presidentti Vladimir Putinin puheista huolimatta Suomen läheisyydessä on suuret määrät Venäjän asevoimien sotakalustoa.

7.7.2016 5:30

VENÄJÄN presidentti Vladimir Putin hämmensi Suomen-vierailullaan viime viikolla sanomalla, että Venäjän joukot on vedetty 1 500 kilometrin päähän Suomesta. Väite aiheutti suurta hämmästystä, koska lähellä Suomea on useita Venäjän asevoimien tukikohtia.

Katso alla olevalta videolta ote Putinin ja Niinistön lehdistötilaisuudesta Naantalissa:

Google Earth -palvelun satelliittikuvat osoittavat, millaista sotakalustoa Venäjällä on Suomen lähialueilla.

Jutun pääkuvana on video Iskander-ohjuksista, joita on sijoitettu Lugaan reilun 200 kilometrin päähän Suomen rajasta.

Besovetsin lentokenttä, etäisyys Suomesta noin 170 km

Petroskoin lähistöllä sijaitsevalla Besovetsin eli suomalaisittain Viitanan lentokentällä toimii 159. hävittäjärykmentti, johon kuuluu Air Force Magazinen mukaan kolme laivuetta Suhoi Su-27 -hävittäjiä. Viime toukokuun lopussa päivätyssä kuvassa lentokentällä näkyi lähes 60 hävittäjäkonetta. Lisäksi kentällä oli muuta kalustoa, mahdollisesti Antonov An-24 -kuljetuskoneita ja Mi-8-kuljetuskoptereita.

Kuva toukokuulta 2016:

Petroskoi, etäisyys Suomesta noin 170 km

Petroskoin kaupungin pohjoispuolella sijaitsee varikkoalue, jolla on suuri määrä kalustoa. Ilta-Sanomien saamien asiantuntija-arvioiden mukaan varikolla säilytetään kuljetuskalustoa, kuten sotilaskuorma-autoja ja mahdollisesti myös taisteluajoneuvoja.

On mahdollista, että varikkojen kalusto on tarkoitettu reservin 4:nnelle moottoroidulle jalkaväkiprikaatille. Prikaatikenraali evp Lauri Kiianlinna arvioi Ilta-Sanomille viime vuonna, että kaluston määrä on kasvanut merkittävästi varikolla. Hieman länteen Petroskoista sijaitsee palo-ojin eritetty varikkoalue, jossa säilytetään mahdollisesti Petroskoissa perustettavien joukkojen ammustarvikkeita.

Kuva toukokuulta 2016:

Pushkin, etäisyys Suomesta noin 170 km

Hieman Pietarin eteläpuolella Pushkinissa sijaitsee helikopteritukikohta, jossa on Warfare.be-sivuston mukaan Mi-8-kuljetuskoptereita, Mi-24-taistelukoptereita ja uusia Mi-28-taistelukoptereita. Viime toukokuussa päivätyssä kuvassa tukikohdassa oli lähes 40 helikopteria sekä useita taistelu- ja kuljetuskoneita.

Kuva toukokuulta 2016:

Pribylovo, etäisyys Suomesta noin 45 km

Hieman etelään Viipurista sijaitsee Pribylovon helikopteritukikohta. Air Force Magazinen mukaan tukikohdassa on Mi-8-kuljetushelikoptereita ja Mi-24-taistelukoptereita. Viime syyskuussa otetuissa kuvissa näkyi kentällä parisenkymmentä kopteria.

Eversti evp Ari Rautalan mukaan niin Puhskinin kuin Pribylovonkin helikopteritukikohdat liittyvät maavoimien taistelun tukemiseen ja maavoimien liikkuvuuteen.

Kuva syyskuulta 2015:

Luga, etäisyys Suomesta noin 230 km

Pietarin eteläpuolella sijaitsevassa Lugassa toimii 26. tykistöohjusprikaati, jolla on pelättyjä taktisia Iskander-M-ohjuksia. Iskanderit voi varustaa tavanomaisella tai ydinkärjillä ja niiden 500 kilometrin kantama yltää syvälle Suomeen. Amerikkalaisen FAS-järjestön (Federation of American Scientists) asiantuntijan Hans Kristensenin raportin mukaan keväällä 2014 otetussa kuvassa valmistetaan mahdollisesti tukikohtaa Iskandereille.

Kristensen arvioi, että kuvassa näkyvät kahdeksan vihreää telttaa on mahdollisesti tarkoitettu Iskanderin laukaisualustoille ja neljä keskeneräistä rakennusta olisi tarkoitettu varastoiksi Iskander-ohjuksille.

Kuva huhtikuulta 2014:

Montshegorsk, etäisyys Suomesta noin 130 km

Montshegorskissa toimii asevoimien lentotukikohta. Air Force Magazinen mukaan tukikohdassa on muun muassa Su-24-rynnäkkökoneita ja MiG-31-torjuntahävittäjiä.

Kuva kesäkuulta 2014:

Viime viikolla hämmästystä herättäneen lausunnon jälkeen Venäjältä selitettiin Putinin tarkoittaneen, että on vetäydytty 1 500 kilometrin leveydeltä. Kovin pitkälle tällä ei ole kuitenkaan Suomesta päästy – esimerkiksi Venäjän helikopteritukikohta Kannaksella Pribylovossa on vain 45 kilometrin päässä Suomen rajasta.

Ensimmäinen jalkaväen yksikkökään ole kaukana, vaan Kamenkassa reilut 30 kilometriä etelään Viipurista.

– Siellä jalkaväkiprikaati, joka on kaiken lisäksi valmiusprikaati, eversti evp Ari Rautala sanoo.

Myös pohjoisessa noin 50 kilometrin päähän Suomen rajasta on perustettu Alakurttiin moottoroitu jalkaväkiprikaati. Rautalan mukaan Alakurtin tukikohta on tehty Pohjoisen laivaston tarpeisiin. Pohjoisessa toimii myös Petsamon motorisoitu jalkaväkiprikaati ja merijalkaväkiprikaati.

Pietarista etelään Pihkovaan on taas sijoitettu spetsnazprikaatin erikoisjoukkoja ja ilmarynnäkködivisioona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?