Ulkomaat

Putin puhui 1500 kilometristä – tällaisia joukkoja Venäjällä todellisuudessa on Suomen rajojen lähellä

Julkaistu:

Venäjän presidentin Vladimir Putinin kommentti siitä, että Venäjän joukot on vedetty 1500 kilometrin päähän Suomen rajalta, on herättänyt hämmennystä.
Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi eilen Venäjän presidentin Vladimir Putinin Naantalin Kultarannassa. Presidentit keskustelivat muun muassa turvallisuuspolitiikasta.

Presidenttien yhteisen tiedotustilaisuuden päätteeksi IS:n erikoistoimittaja Arja Paananen esitti Putinille kysymyksen, johon Putin antoi hieman hämmentävän vastauksen.


Paananen kysyi, miksi Venäjä käyttäytyy niin, että sen toiminta on voitu tulkita siten, että se haluaisi tahallaan ajaa Suomea kohti Natoa. Hän myös tiedusteli, olisiko Venäjällä konkreettinen ehdotus siihen, miten Suomi voisi tuntea olonsa turvalliseksi.

Jutun alussa olevalla videolla kuvaillaan Alakurtin tukikohtaa. Video on julkaistu loppuvuodesta 2015.

Putin ei ymmärtänyt suomalaisten huolta ensinkään. Hän mainitsi useampaan kertaan, että Venäjän asevoimat on vedetty Suomen ja Venäjän rajalta 1 500 kilometrin päähän. Hän myös teki selväksi, että joukkoja siirrellään uudelleen, jos Suomi liittyy Natoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös jotkut venäläismediat tarttuivat Putinin 1 500 kilometriin. Heidän joukossaan oli Putinin luottotoimittajana tunnettu Kommersant-lehden Andrei Kolesnikov. Hän kirjoitti, että 1500 kilometriä tarkoittaisi, että joukot olisi viety Ural-vuoriston taakse. Hän kysyi asiasta Venäjän presidentinhallinnon päälliköltä Sergei Ivanovilta.

– Hän selitti, että siinä tapahtui epätarkkuus: Vladimir Putin ei tarkoittanut etäisyyttä vaan leveyttä. Leningradin alueelta Murmanskiin asti meidän joukkojamme ei ole rajalla lainkaan, Kolesnikov kertoi Ivanovin sanoneen.

Laivoja, lentokoneita, sukellusveneitä...

Suomalaisten näkökulmasta tilanne voi olla toinen. Venäjällä on Suomen rajojen tuntumassa paljon joukkoja. Muun muassa Petsamossa, Alakurtissa, Petroskoissa ja varsinkin Pietarin alueella.


Alakurtin 80. moottoroitu jalkaväkiprikaati sijaitsee vain reilut 50 kilometrin päässä Suomen rajasta. Venäjä toi joukkonsa tukikohtaan takaisin vuoden 2015 alussa. Tuolloin arivoitiin, että tukikohtaan olisi tulossa 7 000 sotilasta.


Myös Kamenkassa Karjalan kannaksella, Petsamossa ja Petroskoissa on moottoroitu jalkaväkiprikaati. Petsamossa on myös merijalkaväkiprikaati ja Petroskoissa lentotukikohta.

On muistettava, että muun muassa Alakurtin tukikohdan tarkoitus on tukea ensisijaisesti Venäjän Pohjoisen laivaston toimintaa. Venäjä on muiden maiden lailla kiinnostunut Pohjoisen jäämeren arktisen alueen luonnonvaroista.


Pohjoinen laivasto toimii pääasiassa Murmanskin alueelta käsin. Laivastossa on muun muassa ydinasein varustettuja sukellusveneitä.

Itämeren laivasto toimii taas enimmäkseen Pietarin alueelta käsin. Siihen kuuluu muun muassa useita hävittäjäaluksia ja lentokoneita.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Junamatkustaja ikuisti Pendolinon ikkunasta kanssamatkustajien järjettömän tempun Tampereella – VR: konduktööri oli vielä erikseen kieltänyt

  2. 2

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  3. 3

   Kimmo Elomaata tutkinut poliisi hämmästyi: television kokoiseen ”Kimmo-sikaan” ja kahteen lippaaseen oli säästetty yli 10 000 euroa kolikoita

  4. 4

   Erityisesti yksi Harryn ja Meghanin intiimeistä hääkuvista ihastuttaa somessa – huomaatko kuvan suloisen ”piiloviestin?”

  5. 5

   Meghan purskahti hillittömään hihitykseen – pokka petti kesken prinssi Harryn puheen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Onko muna päivässä liikaa vai hyväksi? Tutkimus löysi selvän yhteyden maailman yleisimpiin sairauksiin

  2. 2

   Yksinkertainen laskelma osoittaa, milloin omistusasunto ei kannata

  3. 3

   Seura: Vainaja ”heräsi henkiin” kahdesti

  4. 4

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  5. 5

   Ruotsissa neuvotaan tyttöjä, joita uhkaa pakkoavioliitto tai silpominen: piilota lusikka alusvaatteisiin lentokentällä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

  2. 2

   Susanna Kosken ja pitkäaikaistyöttömän kohtaaminen Ylellä pöyristytti katsojia: ”Kylmäävää ja erittäin vastenmielistä”

  3. 3

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  4. 4

   Nuoripari luuli ostavansa 93 000 euron asunnon – ei ymmärtänyt yhtä kohtaa kauppakirjassa

  5. 5

   Sebastian Aho takoi hattutempun, USA jäi jalkoihin! IS seurasi

  6. Näytä lisää