Lapsuudentoverit kertovat, millainen lapsi Donald Trump oli: Nimikirjaimista tuli lyhenne jälki-istunnolle

Donald Trumpin lapsuus- ja nuoruusvuosina tunteneet kertovat muistojaan miehestä elokuussa Yhdysvalloissa julkaistavassa elämäkertakirjassa.

Donald Trump nuorena ja nykyään.

29.6.2016 7:50

Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivä Donald Trump oli lapsena kuin miniatyyriversio nykyisestä itsestään, kertovat miehen aikanaan tunteneet ihmiset Yhdysvalloissa pian julkaistavassa elämäkertakirjassa.

Trump Revealed -nimistä kirjaa varten Washington Postin toimittajat Michael Kranish ja Marc Fisher haastattelivat lähes 40:ää Trumpin lapsuudenystävää, koulutoveria ja naapuria, jotka kertoivat omia muistojaan republikaanien todennäköisen presidenttiehdokkaan lapsuudesta ja nuoruudesta.

Lehti julkaisi viime viikolla verkkosivuillaan ennakkojutun elokuussa ilmestyvästä kirjasta.

– Kuka voisi unohtaa hänet? Hän oli uppiniskainen ja määrätietoinen. Hän saattoi istua kädet puuskassa ja hapan ilme kasvoillaan kuin yllyttääkseen muita sanomaan jotain, mikä ei sopinut hänelle, kertoo Trumpia Kew-Forestin alakoulussa aikanaan opettanut Ann Trees, 82, Washington Postin mukaan.

Nuori Donald Trump sotilasakatemian vuosikirjan kuvassa.

Alakoulussa Trump teki vaikutuksen luokkatovereihinsa paitsi metkuillaan, myös atleettisuudellaan. Urheilullinen poika oli erityisen hyvä baseballissa. Koulunsa vuosikirjaan hän jopa kirjoitti runon lempilajinsa inspiroimana.

Trump tunnettiin kouluaikoinaan myös kyvyttömyydestään myöntää omia virheitään, vaikka kyse olisi ollut niinkin ilmeisestä asiasta kuin suositun vapaapainijan nimestä.

Trump oli pidempi kuin useimmat toverinsa, mikä antoi hänelle runsaasti itseluottamusta. Hänen kerrotaan vaatineen huomiota esimerkiksi nälvimällä muita leikkipuistossa tai häiriköimällä luokassa.

Eväsrasiasta päähän

Lempinimillä ”Donny”, ”The Trumpet” ja ”Flat-Top” (kampauksen perusteella annettu nimi) kouluaikoinaan tunnettu Trump muistetaan myös erittäin kilpailuhenkisenä. Hän saattoi raivostua silmittömästi, hakata koulukavereitaan tai hajottaa tavaroita turhautuessaan.

Koulussa Trump käyttäytyi huonosti niin usein, että hänen nimikirjaimistaan tuli muiden oppilaiden käyttämä lyhenne jälki-istunnolle.

Joskus luokkatoverit panivat Trumpille vastaan. Sharon Mazzarella -niminen koulutoveri muistaa lyöneensä Trumpia päähän metallisella eväsrasialla sen jälkeen, kun tämä oli vetänyt häntä saparosta.

Trumpin nyt jo edesmennyt opettaja Charles Walker sai kuulla elämänsä loppumetreillä, että hänen entinen oppilaansa harkitsee presidenttiehdokkuutta.

– Kun tuo poika oli 10-vuotias, hän oli jo silloin pikku paskiainen, Walker kertoi poikansa mukaan sairasvuoteensa ympärille kerääntyneille omaisilleen.

Myös Trump itse on kertonut tunnistavansa yhtäläisyydet pikku-Donnyn ja nykyisen itsensä välillä.

– Kun katson itseäni ensimmäisellä luokalla ja nyt, huomaan olevani käytännössä samanlainen. Temperamentti on aika lailla sama, Trump kertoi kerran eräälle elämäkerturille.

Vaurasta elämää Queensissa

Nuori Trump jätti lähtemättömän vaikutuksen myös naapureihinsa kotikulmillaan Queensissa. Vauraassa naapurustossa Trumpin perhe erottui vielä muita vauraampana, sillä ankarana tunnettu Fred-isä oli jo ehtinyt kartuttaa omaisuuttaan mukavasti kiinteistöbisneksillään.

Perheellä oli palveluksessaan kokki ja autonkuljettaja. Suuren talon pihalla seisoi kaksi autoa ja talossa oli sisäpuhelin.

– Hänellä oli hämmästyttävä pienoisjunarata, jossa oli kaikenlaisia erityisvarusteita. Se oli suurin koskaan näkemäni. Olin hyvin kateellinen, kertoo Trumpin lapsuudenystävä, portlandilainen juristi Mark Golding.

Neljä vuotta nuorempi yrityskonsultti Dennis Burnham asui lapsuudessaan aivan Trumpien naapurissa. Burnham muistaa äitinsä ohjeistaneen häntä pysymään kaukana Trumpeista.

 Donaldin tiedettiin olevan kiusaaja. Olin pieni lapsi, eivätkä vanhempani halunneet, että joutuisin hakatuksi.

– Donaldin tiedettiin olevan kiusaaja. Olin pieni lapsi, eivätkä vanhempani halunneet, että joutuisin hakatuksi.

Kerran äiti jätti Dennisin pihalle leikkikehään. Palatessaan hän löysi Donaldin heittelemästä kivillä poikaansa.

– Hän näki Donaldin seisovan aidan luona. Donald käytti leikkikehää maalinaan harjoitellessaan heittämään tarkasti, Burnham sanoo.

Salaisia retkiä Manhattanille

Naapurustossa Donald ja hänen kaverinsa ajelivat ympäriinsä pyörillä ja kiroilivat äänekkäästi. Lääkäri Steve Nachtigall, 66, muistaa nähneensä kerran, kun pojat hyppäsivät pois pyöriltään ja hakkasivat erään pojan.

– Hän oli suurisuinen kiusaaja, näkemästään aikoinaan pahoin järkyttynyt Nachtigall toteaa.

12-vuotiaina Donald ja hänen kaverinsa ryhtyivät matkustamaan lauantaisin salaa junalla Manhattanille. Lupaa ei olisi vanhemmilta irronnutkaan, sillä seutua pidettiin liian vaarallisena, jotta lapset voisivat liikkua siellä keskenään.

Retkillään pojat pyörivät Keskuspuistossa ja ostelivat Times Squaren kaupoista hajupommeja ja leikkioksennuksia, joilla myöhemmin jekuttivat muita lapsia. Broadwaylla pyöri tuolloin suurta suosiota saanut West Side Story -musikaali, jonka innoittamina pojat ostivat itselleen veitset ja kuvittelivat olevansa jengin jäseniä.

Kun isä Fred löysi Donaldin veitsikätkön ja sai tietää poikien salaisista retkistä, päätti hän laittaa 13-vuotiaan poikansa ruotuun ja lähettää tämän jatkamaan koulunkäyntiään sotilasakatemiassa. Donaldin ystävien mukaan tämä tuntui rajulta liikkeeltä, sillä poika ei ollut varsinaisesti joutunut minkäänlaisiin vaikeuksiin esimerkiksi virkavallan kanssa.

– Häneltä vedettiin matto alta, eräs toveri muistelee.

”He halusivat minut kuriin”

Elämäkerturi Michael D’Antonion mukaan siirtyminen helposta luksuselämästä sisäoppilaitokseen oli Donaldille aluksi kova paikka. Koulussa oli kova kuri ja oppilaita saatettiin lyödä huonon käytöksen vuoksi.

– Olin riehakas ja varsinainen neropatti, ja he halusivat minut kuriin. Jälkeenpäin ajateltuna sillä oli minuun hyvin positiivinen vaikutus, Trump kertoi aiemmin Washington Postin haastattelussa.

Lehden mukaan sotilaskoulutus on todennäköisesti myös auttanut Trumpia luovimaan läpi aikuisiällä kohdalleen osuneista kriiseistä kuten avioeroista, konkurssista ja huonosta julkisuudesta.

Sotilasakatemiassa poika kasvoi pidemmäksi, raamikkaammaksi ja entistä kovemmaksi. Tappelussa hän sai luudanvarresta, minkä jälkeen hän yritti työntää kadettitoverinsa toisen kerroksen ikkunasta. Muut onnistuivat kuitenkin estämään teon.

Koulutovereilleen Trump esiintyi yhtaikaa ystävällisenä ja koppavana. Hänen kerrotaan kehuskelleen, että hänen isänsä tuplaa omaisuutensa joka kerta kiinteistökauppoja tehdessään.

Huoneessaan nuori Trump kuunteli Elviksen ja Johnny Mathisin levyjä. Huonetoveri David Smithin mukaan nuorukainen vaihtoi usein hehkulampun tilalle ultraviolettilampun ja asettui makaamaan sen alle ruskettuakseen.

– Menemme rannalle, Trump ilmoitti Smithille tämän mukaan.

Sai kunnioitusta ääntään korottamatta

Viimeisenä vuonna Trump alkoi kuljettaa kampukselle tyylikkäästi pukeutuneita, kauniita naisia. Vuosikirjassa hänen kuvansa päälle lisättiin otsikko ”Naistenmies”.

Seniorivuotenaan Trump pääsi myös komentamaan nuorempiaan. Tovereiden mukaan hän sai osakseen kunnioitusta ääntään korottamatta.

– Hän ei koskaan huutanut kenellekään. Hän vain katsoi sinua nostaen kulmakarvaansa tietyllä tavalla. Se oli katse, joka kertoi, että et halunnut tuottaa hänelle pettymystä, sotilasakatemiassa samaan aikaan opiskellut Peter Ticktin kertoo.

Ticktinin mukaan Trump harkitsi pyrkivänsä elokuvakouluun Los Angelesiin, mutta päätti kuitenkin lopulta jäädä New Yorkiin.

18 vuoden iän saavuttaessaan Trumpilla oli jo aavistus omasta kohtalostaan. Kadettitoverilleen Jeff Ortenaulle hän kertoi tulevansa vielä joskus ”hyvin kuuluisaksi”.

– Tiedätkö mitä? Sinusta tulee todennäköisesti presidentti, Ortenau muistaa vastanneensa Trumpille tuolloin.

Katso Washington Postin sivuilla oleva kuvagalleria Trumpin lapsuus- ja nuoruuskuvista tästä linkistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?