Näin Istanbulin tuhoisa lentokenttäisku tapahtui – 36 kuoli, 150 haavoittui: ”Ampuivat sattumanvaraisesti ketä tahansa”

rac

Julkaistu:

Kolme itsemurhapommittajaa avasi tulen ja räjäytti itsensä Istanbulin päälentokentällä tiistaina. Iskussa on kuollut 36 ihmistä ja haavoittunut lähes 150.
Viranomaisten ja silminnäkijöiden mukaan yksi hyökkääjistä avasi tulen lähtevien lentojen terminaalissa, kun matkustajat yrittivät paeta. Ammuskelun jälkeen kaikki kolme terroristia räjäytti itsensä lähellä saapuvien lentojen terminaalia kerrosta alempana.


Euroopan kolmanneksi vilkkaimmalle lentokentälle tehty isku on yksi vakavimmista pommi-iskuista, joita Turkissa on tapahtunut viime aikoina.

Viranomaisten mukaan poliisi ampui kohti kahta hyökkääjistä juuri ennen kuin he saapuivat turvaportille, mutta hyökkääjät räjäyttivät itsensä.

– Tämän iskun myötä on jälleen selvää, että terrorismi on maailmanlaajuinen uhka. Tämä viattomiin ihmisiin kohdistettu isku on alhainen ja suunniteltu terroriteko, pääministeri Binali Yildirim kertoi toimittajille.


Alustavien tietojen mukaan kaikki kolme itsemurhapommittajaa räjäytti itsensä ammuskelun jälkeen. Terroristit olivat saapuneet lentokentälle taksilla ja heidän epäillään olevan kytkösissä Isisiin.

Suurin osa iskussa kuolleista on turkkilaisia, mutta joukossa on myös ulkomaalaisia uhreja. Seitsemän tuntia iskujen jälkeen yksikään ryhmä ei ole vielä ilmoittanut olevansa iskun takana.


Iskussa oli yhtäläisyyksiä Isisin tekemään itsemurhaiskuun Brysselin lentokentällä maaliskuussa, jossa kuoli 16 ihmistä. Terroristit iskivät myös metroon Brysselissä tappaen 16 ihmistä lisää.

Ampuivat ketä tahansa

77-vuotiaan Paul Roosin mukaan tekijät ampuivat täysin sattumanvaraisesti.

– Hän ampui jokaista, joka tuli hänen eteensä. Mies oli pukeutunut kokonaan mustaan asuun, mutta hän ei ollut peittänyt naamaansa. Olin 50 metrin päässä hänestä, eteläafrikkalainen Roos kertoi.


– Piilouduimme vaimoni kanssa tiskin taakse, mutta nousin ylös ja katsoin häntä. Pian kuului kaksi räjähdystä, minkä jälkeen lopetti ampumisen, Roos kertasi tapahtumia Reutersille.

Presidentti Tayyip Erdogan sanoi, että iskujen tulisi toimia herätyksenä ja käännekohtana maailmanlaajuisessa terrorismin vastaisessa taistelussa.

– Ramadanin aikana tapahtunut hyökkäys todistaa, että terroristit iskevät välittämättä lainkaan uskonnoista tai sen arvoista, Erdogan sanoi tiedotteessa.

– Istanbulissa tänään räjähtäneet pommit olisivat voineet räjähtää millä tahansa lentokentällä ympäri maailmaa, hän jatkoi kehottaen kaikkia hallituksia taistelemaan yhdessä terrorismia vastaan.

Yhdysvallat on kertonut tukevansa sen NATO-liittolaista. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon painotti tiedotteessa, että nyt on aika tehostaa maailmanlaajuisia ponnisteluja terrorismin vastaisessa taistelussa.

Lennot kentälle jatkuvat

Atatürk on Turkin suurin lentokenttä ja yksi lentoliikenteen pääsolmukohdista ympäri maailman. Sosiaalisessa mediassa julkaistuissa kuvissa näkyy haavoittuneita ihmisiä makaamassa kansainvälisen terminaalin sisällä ja ulkopuolella.


Viranomaiset pysäyttivät lentojen lähdöt kentältä ja matkustajia siirrettiin hotelleihin. Aiemmin lentokenttä virkalija kertoi, että joitain lentoja oli käännetty muualle, mutta myöhemmin lennot kentälle saivat jälleen jatkua.

Finavian mukaan aamun ensimmäinen Turkish Airlinesin lento klo 6.30 Helsingistä Istanbuliin lähtee aikataulun mukaisesti.

Atatürkin lentoaseman mukaan myös päivän kaksi muuta lentoa Helsingistä Istanbuliin lennetään ajallaan. Sen sijaan Helsingin suuntaan ainakin aamun lento Istanbulista myöhästyy.


Iskun jälkeen viranomaiset Yhdysvalloissa New Yorkin alueella asettivat useita aseistautuneita partioita kaikille kolmesta alueen suurimmista lentokentistä valvomaan turvallisuutta.

Turkki on kärsinyt useista pommi-iskuista tänä vuonna, mukaan lukien kaksi itsemurhaiskua Istanbulin turistialueilla ja kaksi autopommia maan pääkaupunki Ankarassa.

Viimeisimmässä iskussa autompommi räjähti Istanbulin keskustassa aamuruuhkan aikaan. Iskussa kuoli 11 ja 36 haavoittui.