IS seuraa hetki hetkeltä: Itsemurhaisku Istanbulin lentokentälle – 36 kuollutta, 150 haavoittunutta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

IS seuraa hetki hetkeltä: Itsemurhaisku Istanbulin lentokentälle – 36 kuollutta, 150 haavoittunutta

Kaksi itsemurhapommittajaa on iskenyt Turkin suurimmalle lentoasemalle Istanbulissa. Atatürkin lentoasemalla on kuollut lähes 40 ihmistä. Aiemmin puhuttiin jopa 50 kuolonuhrista.

28.6.2016 22:17 | Päivitetty 29.6.2016 6:33
  • Istanbul-Atatürkin kansainväliselle lentoasemalle tehtiin itsemurhaisku tiistai-iltana. Iskussa on tämän hetkisten tietojen mukaan kuollut 36 ja haavoittunut 150 ihmistä.

  • Viranomaisten mukaan kolme itsemurhapommittajaa tulittit aseillaan ennen kuin räjäyttivät itsensä Istanbulin päälentoaseman sisäänkäynnillä.

  • Suomen ulkoministeriön tiedossa ei ole, että lentoasemalla haavoittuneiden tai kuolleiden joukossa olisi suomalaisia. Matkustustiedotteen Turkkiin on tehnyt 382 suomalaista. Heistä 102 on Istanbulissa.

Klo 6.30: Lennot Helsinki-Vantaan lentoasemalta Istanbuliin lennetään tämänhetkisen tiedon mukaan normaalisti tänään. Istanbulin Atatürkin lentoasema on jälleen avattu liikenteelle, mutta lentojen peruutuksia ja myöhästymisiä on edelleen paljon. Lue lisää.

Klo 5.09: Istanbulin lentokenttäiskussa kuolleiden joukossa oli myös ulkomaalaisia, sanoo Turkin pääministeri Binali Yildirim. Iskun uhrien kansallisuuksia ei ole vielä kerrottu julkisuuteen.

Järkyttyneitä ihmisiä Istanbulin lentokentän ulkopuolella vähän terrori-iskun jälkeen.­

Klo 4.03: Uutistoimisto AFP:n mukaan iskujen uhriluku on noussut 36:een. Kuolleiden joukossa on myös ulkomaalaisia. Yhdysvallat on luvannut antaa Turkille tukensa terrorismin vastaisessa taistelussa. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on vaatinut lisää ponnisteluja terrorismin ja väkivaltaisten ääriliikkeiden kukistamiseksi.

  • Reutersin videolla kuvaa siitä, kuinka lentoasemaa evakuoitiin yöllä:

Klo 3.33: Turkin pääministerin Binali Yildirimin mukaan ensimmäiset merkit viittaavat siihen, että äärijärjestö Isis olisi järjestänyt Istanbulin lentokenttäiskun.

Klo 2.35: Turkin oikeusministerin mukaan lentokenttäiskussa kuolleita on 31. Haavoittuneiden määrä on lähes 150, mikä on huomattavasti aiempaa arviota enemmän. Uutistoimisto AP kertoi aiemmin uhrimääräksi lähes 50.

Istanbulin Atatürkin lentokenttä avataan liikenteelle tänään aamuviideltä paikallista aikaa, ilmoittaa lentoasema Twitterissä.

Klo 1.27: Istanbulissa lentokentän itsemurhaiskussa on kuollut lähes 50 ihmistä, sanoo viranomaislähde uutistoimisto AP:lle.

Klo 1.10: Finavia kertoo, että illalla Helsingistä kohti Istanbulia lähtenyt lento on ilmassa, ja kone ei laskeudu Istanbuliin.

Finavialta ei vielä tiedetty, mihin lento laskeutuu.

Kyseessä on Turkish Airlinesin lento, jonka lähtöaika Helsinki-Vantaalta oli kello 19.20 ja saapumisaika Istanbulissa kello 22.45. Finavian sivujen mukaan lento lähti yli tunnin myöhässä, vasta kello 20.29. Lennolla on Finavian sivujen mukaan kaksi tunnusta TK1764 ja SK3409.

Klo 1.00: Suomen pääministeri Juha Sipilän mukaan Suomi tuomitsee Turkin Istanbulin lentokentällä tapahtuneet iskut jyrkästi.

Sipilä on esittänyt Suomen hallituksen surunvalittelut Istanbulissa Atatürkin lentoasemalla tapahtuneiden iskujen johdosta. Sipilä välitti surunvalittelut Turkin pääministerille Binali Yildirimille.

Klo 0.48: Turkkilaisen Dogan News -tietotoimiston mukaan poliisi uskoo, että Istanbulin lentokenttäiskun takana olisi terroristijärjestö Isis. Turkin viranomaiset eivät vielä vahvista tietoa.

Lääkintähenkilöstö auttoi loukkaantuneita lentokentän ulkopuolella.­

Viranomaisten mukaan kaksi itsemurhapommittajaa tulittivat aseillaan ennen kuin räjäyttivät itsensä Istanbulin päälentoaseman sisäänkäynnillä tiistaina. Iskussa on kuollut Istanbulin kuvernöörin muakaan ainakin 28 ihmistä. Jopa 60:n kerrotaan haavoittuneen.

Poliisi oli yrittänyt ampumalla estää epäiltyjä, jotka räjäyttivät pommit Atatürkin lentoaseman saapuvien kansainvälisten lentojen terminaalin turvatarkastuksen luona. Reutersin tietojen mukaan poliisi paini toisen itsemurhapommittajan kanssa ennen räjähdystä.

HaberTurk-uutispalvelu kertoo, että sairaaloihin on toimitettu ainakin 40 haavoittunutta.

Kaksi itsemurhapommittajaa iski Turkin suurimmalle lentoasemalle Istanbulissa.­

– Valitettavasti kymmenen ihmistä on alustavien tietojen mukaan kuollut, kertoi Turkin oikeusministeri Bekir Bozdag maan parlamentille pääkaupungissa Ankarassa tiistaina illalla.

– Saamieni tietojen mukaan terroristi avasi ensin tulen Kalashnikovilla kansainvälisen terminaalin sisäänkäynnillä ja sitten räjäytti itsensä, ministeri jatkoi.

Turkin erikoisjoukot saapuivat paikalle iskun jälkeen.­

CNN Turk -kanavan mukaan viranomaiset epäilevät, että kyseessä on ollut itsemurhapommittajien isku. Räjähdysten jälkeen lentokentän parkkipaikalla on kuultu ammuskelua.

”Kaikki olivat paniikissa”

Silminnäkijät kertovat kuulleensa kaksi voimakasta räjähdystä, joiden jälkeen ihmiset olivat paenneet paniikissa.

– Se oli hyvin voimakas (räjähdys). Kaikki olivat paniikissa ja alkoivat juosta joka suuntaan, kertoi silminnäkijä CNN Turkille.

Poliisi on eristänyt alueen.

Ambulanssit odottivat ylhäällä, kun alhaalla tutkittiin aluetta.­

Sosiaalisessa mediassa julkaistuissa kuvissa näkyy maassa makaavan useita haavoittuneita ihmisiä sekä terminaalirakennuksen sisällä että ulkopuolella.

Silmännäkijät kertovat taksien kuljettavan haavoittuneita pois kentältä. TV-kuvissa näkyy kuinka ambulanssit kiitävät paikalle.

Lennot peruttu

Kaikki lähtevät lennot Istanbul-Atatürkin kentältä on toistaiseksi peruttu. Ilmailuviranomaisten mukaan kentällä olleet matkustajat kuljetetaan nyt hotellimajoituksiin.

Turkin ilmailuviranomaisten mukaan joitakin lentoja Istanbuliin on jouduttu ohjaamaan muualle. Vielä ei ole tietoa, miten tapahtuma vaikuttaa keskiviikon lentoihin.

Istanbul-Atatürk on Istanbulin päälentoasema ja Turkin suurin lentokenttä. Sen kautta kulkevat myös kansainväliset matkustajat.

Atatürk on Euroopan kolmanneksi vilkkain lentoasema Lontoon Heathrow’n ja Pariisin Charles de Gaullen jälkeen. Istanbulin kautta kulki viime vuonna 61 miljoonaa lentomatkustajaa.

Turkissa on tehty tänä vuonna useita pommi-iskuja. Kahdesta Istanbulin itsemurhaiskusta syytetään terroristijärjestö Isisiä ja kahdesta Ankaran autopommi-iskusta kurdien taistelujärjestöä. Edellissä iskussa Istanbulissa poliisien linja-autoa vastaan kuoli 11 ihmistä ja 36 loukkaantui.

Oletko paikalla? Ota yhteyttä Ilta-Sanomien toimitukseen: uutiset@iltasanomat.fi tai viesti numeroon 13456.

Twitterissä on julkaistua kuvia räjähdysten ja ammuskelun jälkeen. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

BREAKING Reports of explosions and gunfire at Ataturk airport in Istanbul https://t.co/1JrRRsPBAW - @ruchankayrim pic.twitter.com/pKT9Qg7wIH— AIRLIVE (@airlivenet) 28. kesäkuuta 2016

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

BREAKING Istanbul airport: taxis are ferrying the wounded to the hospital https://t.co/1JrRRsPBAW pic.twitter.com/SQVB82gOhQ— AIRLIVE (@airlivenet) 28. kesäkuuta 2016

Twitterissä on lisäksi julkaistu videoita lentokentällä vallitsevasta tilanteesta. Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

A few videos coming up showing confusion, panic in the terminal. #Istanbul pic.twitter.com/LrtBglf3jE Also: https://t.co/FaQgVWxFMM— Alejandro Alvarez (@aletweetsnews) 28. kesäkuuta 2016

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Instagram video from Istanbul Ataturk Airport captures the panic https://t.co/sMkjQXQRy6 pic.twitter.com/Re4JPLu9va— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) 28. kesäkuuta 2016

Juttua päivitetään uusien tietojen tullessa julki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?