Suomalaisprofessori itänaapurin ”isovelilaista”: Venäjästä yhä vahvemmin valvontayhteiskunta

Julkaistu:

Duuman hyväksymä laki puheluiden ja tekstiviestien sisältöjen tallentamisesta kertoo professori Jarno Limnéllin mukaan siitä, että Venäjä pyrkii jatkossa kontrolloimaan ja hyödyntämään ”kaikkea mahdollista” dataliikennettä.
Laki kaikkien Venäjällä puhuttujen puheluiden nauhoittamisesta ja teksti-, kuva-, sekä videoviestien tallentamisesta hyväksyttiin duumassa juuri ennen juhannusta.

Jos parlamentin ylähuone ja presidentti Vladimir Putin hyväksyvät lain, Venäjällä toimivat tele- ja internetoperaattorit velvoitetaan säilömään asiakkaidensa kaikkien viestien sisällöt puoleksi vuodeksi ja lisäksi viestien välitystiedot kolmeksi vuodeksi.

Uuden lain henki ei tullut sinällään yllätyksenä Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professorille Jarno Limnéllille.

– Venäjän valtion tavoitteena on kontrolloida ja hyödyntää kaikkea mahdollista dataa ja informaatiota, missä muodossa se sitten onkin. Tämä tavoite tulee ilmi useista doktriineista, Limnéll sanoi Ilta-Sanomille.

Venäjän viestintäministeriö on jo aiemmin ilmoittanut esimerkiksi tavoitteekseen luoda Venäjälle autonominen internet (RuNet) vuoteen 2020 mennessä.

Limnéllin mukaan Venäjän pyrkimys on hyvin erilainen kuin on vastikään julkaistussa One Internet -raportissa, jossa korostetaan maailmanlaajuista tavoitetta luoda avoin, turvallinen ja luottamukseen perustuva internet.

Laki voimaan seuraavien presidentinvaalien jälkeen

Jos Putin hyväksyy lain tällaisenaan, viestien säilömismääräyksen on tarkoitus tulla voimaan Venäjällä heinäkuussa 2018 eli pian maan seuraavien presidentinvaalien jälkeen.

Venäjän viranomaisilla olisi sen jälkeen myös oikeus tutkia välitettyjä viestejä ilman oikeuden päätöstä ja operaattoreiden olisi annettava viranomaisille avaimet salattuina välitettyjen viestien purkamiseen.

Lakia perustellaan terrorismin uhkan torjumisella, mutta yhtä lailla se mahdollistaisi esimerkiksi liikesalaisuuksien vakoilun tai opposition tarkkailun Venäjän valtion turvallisuusviranomaisille.

– Jokainen ymmärtää mitä tämä tarkoittaa yksityisyydensuojalle, Limnéll sanoi.

– Kyllä tämä minun silmiin näyttäytyy siirtymisenä Venäjällä yhä vahvemmin valvontayhteiskuntaan.

Limnéllin mukaan uuden lain vaatimukset ovat kuitenkin varsin haasteellisia teleoperaattoreille toteutettavaksi. Säilöminen vaatisi valtavasti muistitilaa ja käytännössä kaikki sellaiset viestien salausjärjestelmät muodostuisivat Venäjällä kielletyiksi, joita maan viranomaiset eivät pystyisi avaamaan.

Tallennuskapasiteetin rakentaminen liian kallista

Lain arvostelijat Venäjällä ovat jo kiinnittäneet huomiota siihen, että esimerkiksi pankkisalaisuudelle se tarkoittaisi käytännössä loppua ja rahansiirroissa käytetyn kansainvälisen SWIFT-järjestelmän käyttö tulisi mahdottomaksi. Myöskin tavallisten internetsivujen HTTPS-protokolla joutuisi kiellettyjen listalle, vaikka tällä hetkellä Venäjän valtion omatkin internetsivut käyttävät sitä suojaukseensa.

Johtavat venäläiset teleoperaattorit ovat laskeneet, että viestien tallennusta vaativan kapasiteetin rakentaminen maksaisi noin kolmasosan Venäjän valtion koko vuosibudjetista ja tämä olisi kohtuuton taakka yksityisille operaattoreille, jotka menettäisivät vuosikausiksi kaikki tulonsa eivätkä voisi myöskään maksaa veroja valtion kassaan.

Esimerkiksi Venäjän kolme suurinta operaattoria MTS, Megafon ja Vimpelcom ovat laskeneet, että jokainen niistä joutuisi käyttämään noin 700 miljoonaa euroa pelkkään palvelinkeskusten rakentamiseen viestien säilömistä varten, kertoo talouslehti RBK.

Moni pienempi operaattori joutuisi puolestaan lopettamaan välittömästi toimintansa, sillä niillä ei olisi resursseja lain vaatimusten täyttämiseen.

Meduza-uutissivuston mukaan Venäjällä on monin paikoin ongelmana myös se, ettei alueilla olisi saatavilla edes riittävästi sähköenergiaa vielä rakentamattomien palvelinkeskusten ylläpitoon ja viilentämiseen. Lisäksi Venäjä joutuisi tekemään tarvittavat laitehankinnat ulkomailta, sillä se ei itse pysty niitä tuottamaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt