Matkustatko Venäjällä? Duuma hyväksyi ”isovelilain” – kaikki puhelut ja viestit tallennetaan

Jos presidentti Vladimir Putin hyväksyy lain tällaisenaan, jokainen Venäjällä puheluita puhuva tai teksti- ja sähköpostiviestejä lähettävä suomalainenkin joutuu alistumaan siihen, että hänen koko viestiliikenteensä tallennetaan automaattisesti.

27.6.2016 15:53 | Päivitetty 27.6.2016 16:00

Venäjän duuma hyväksyi juuri ennen juhannusta viimeisessä kevätistunnossaan pikavauhdilla lain, josta Neuvostoliiton massiivinen valvonta- ja kuuntelukoneisto KGB ei olisi osannut edes unelmoida.

Venäjän tele- ja internetoperattorit määrätään tallentamaan puoleksi vuodeksi kaikkien viestien ja puhelujen sisällöt, ei siis ainoastaan viestien teknisiä välitystietoja.

Kyseessä on valtava ”terrorisminvastainen” lakikokonaisuus, joka kulkee myös Jarovajan paketin nimellä, sillä sen alullepanijoiksi duumassa on kerrottu kansanedustajat Irina Jarovaja ja Viktor Ozerov.

Länsimaisittain katsoen arveluttavin – ja myös suomalaisiin turisteihin, liikemiehiin sekä diplomaatteihin eniten vaikuttava – lakimuutos on kohta, joka velvoittaa Venäjällä toimivat tele- ja internetoperaattorit tallentamaan kaiken välittämänsä viestiliikenteen sisällön maksimissaan puolen vuoden ajaksi.

Talouslehti RBK:n mukaan viestien sisällön tallennusvaatimus koskee kaikkia puheluja, tekstimuotoisia viestejä sekä sähköisesti välitettyjä kuva-, ääni- ja videoviestejä. Tallennusvaatimus koskee myös internetsivuja, jotka katsotaan ”internetin tiedonvälityspalveluiksi” ja jotka kuuluvat Venäjän viranomaisten ylläpitämään erityiseen tiedonvälitysrekisteriin.

Venäjältä Latviaan maanpakoon lähteneet Lenta-uutispalvelun entiset toimittajat kuvailevat uutta lakipakettia Meduza-uutissivustollaan yhdeksi nyky-Venäjän pahimmaksi sortolaiksi sitten Neuvostoliiton kaatumisen. Meduzan jutut laista voit lukea englanniksi esimerkiksi täältä ja täältä.

Jos presidentti Vladimir Putin hyväksyy lain tällaisenaan, jokainen Venäjällä puheluita puhuva tai teksti- ja sähköpostiviestejä lähettävä suomalainenkin joutuu alistumaan siihen, että hänen koko viestiliikenteensä tallennetaan automaattisesti.

– Kun soitat jonnekin palvelunumeroon, saatat nykyisin kuulla automaattisen ilmoituksen, että puhelusi nauhoitetaan palvelun parantamiseksi. Mutta jatkossa voit itse soittaa tämän varoituksen omassa päässäsi joka kerta, kun otat puhelimen esiin soittaaksesi vanhemmillesi, ystävillesi tai kollegoillesi, Meduza muistuttaa pääkirjoituksessaan.

Myös tekniset tiedot talteen

Tele- ja internetoperaattorit velvoitetaan lisäksi säilyttämään niin sanotut metatiedot eli viestien tekniset välitystiedot kolmen vuoden ajan. Alkujaan lakiluonnos vaati myös sisältöjen säilyttämistä kolmen vuoden ajan, mutta tätä kohtaa lievennettiin lakiesityksen toisessa ja kolmannessa käsittelyssä niin, että sisältöjen säilyttämisvaatimus pudotettiin puoleen vuoteen.

Salattuja viestinvälityspalveluja tarjoavat operaattorit velvoitetaan laissa kaiken lisäksi siihen, että niiden on avattava Venäjän viranomaisille niin sanottu ”takaportti” eli tarjottava mahdollisuus salattuina lähetettyjen viestien lukemiseen.

Tämä kohta on lain arvostelijoiden mukaan erityisen ongelmallinen, sillä esimerkiksi erilaisten messenger-palvelujen salatun viestiliikenteen purkaminen ei ole välttämättä aina edes teknisesti mahdollista kolmannelle osapuolelle eikä palveluntarjoajalle itselleenkään.

RBK:n mukaan laki velvoittaa viestiliikenteen operaattorit myös siihen, että heidän on tarjottava Venäjän turvallisuuspalvelulle FSB:lle ja muille turvallisuusviranomaisille esteetön pääsy tallennettuihin viesteihin – eli mitään erillistä oikeuden päätöstä ei vaadita enää viestien tutkimista varten.

Kiistelty laki etenee seuraavaksi Venäjän parlamentin ylähuoneeseen ja sitten presidentti Putinille.

Jopa vankeus uhkaa

Lakipaketissa on myös useita muita erittäin merkittäviä rajoituksia ja kiristyksiä, jotka tekevät Venäjästä ennennäkemättömän ankaran valvontayhteiskunnan.

Vuodeksi vankeuteen voi joutua jatkossa esimerkiksi siitä, että ei ilmoita viranomaisille etukäteen tietojaan ”aseistautuneen mellakan valmistelusta” – eli teoriassa tällaiseksi saatettaisiin julistaa vaikkapa aivan normaali opposition mielenosoitus, jossa tilanne kääntyisi osallistujien ja virkavallan väliseksi yhteenotoksi.

Kaiken lisäksi ilmoittamisvelvollisuus epäillyn rikoksen valmistelusta koskee jo 14-vuotiaita lapsia, jotka voidaan tuomita uuden lain mukaan rikosvastuuseen yhteensä 32 eri rikoksesta.

– Johtopäätös Jarovajan laista on se, että viranomaiset ovat tehneet joka ikisestä Venäjän kansalaisesta rikosepäillyn... Lapsille ja aikuisille kerrotaan, että he ovat joko rikosten selvittäjiä tai rikollisia, eikä ole olemassa mitään muuta kolmatta vaihtoehtoa, Meduza-uutissivusto kirjoittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?