Brexit herätti vanhan ajatuksen: tulisiko Skotlannista Pohjoismaa? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Brexit herätti vanhan ajatuksen: tulisiko Skotlannista Pohjoismaa?

Brexit-äänestyksen myötä Skotlanti kaavailee itsenäistymistä. Viimeisimmän itsenäisyysäänestyksen aikana maassa toivottiin syvempää yhteistyötä Pohjoismaiden kanssa.

Briannian kansanäänestyksen seurauksena Skotlanti saattaa järjestää uuden äänestyksen itsenäistymisestä.­

26.6.2016 16:57

Britannian EU-erosta käydyn kansanäänestyksen jälkimainingeissa varsinkin sosiaalisessa mediassa on noussut esiin erikoinen kysymys: pitäisikö Skotlannin erota Yhdistyneestä kuningaskunnasta ja olla yksi Pohjoismaista?

Ajatus ei ole uusi. Se esitettiin esimerkiksi The Guardianin vuonna 2014 julkaisemassa artikkelissa, mutta on taas ajankohtainen Skotlannin mahdollisen itsenäisyysäänestyksen myötä.

EU-äänestyksessä Skotlanti kannatti yksimielisesti unionissa pysymistä ja aikookin todennäköisesti järjestää itsenäisyydestään kansanäänestyksen. Viimeksi Skotlannissa äänestettiin itsenäisyydestä vuonna 2014.

  • Iso-Britannia äänesti Euroopan unionista eroamisesta (Brexit) tai sinne jäämisestä (Bremain) neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä 23.6.

  • Äänestystulos ratkesi perjantaiaamuna. 52 prosenttia briteistä äänesti eron puolesta, 48 prosenttia sitä vastaan.

  • Markkinoilla tulos aiheutti rajun reaktion: pörssikurssit lähtivät jyrkkään laskuun ja punnan kurssi putosi alimmilleen yli 30 vuoteen.

  • Äänestyksen jälkeen Britannian pääministeri David Cameron ilmoitti eroavansa tehtävästään lokakuussa.

  • Eroprosessi alkaa vasta, kun Britannian seuraava pääministeri ilmoittaa asiasta Eurooppa-neuvostolle.

”Jos skotit soittaisivat...”

Samana vuonna Skotlannin kansallispuolue SNP:n puhemies Angus Robertson esitti, että skottien tulisi liittyä Pohjoismaiden neuvostoon, mikäli nämä eroaisivat Yhdistyneestä kuningaskunnasta.

– Ottaen huomioon, että Skotlanti on pohjoiseurooppalainen maa, jonka länsipuolella on Atlantti, pohjoispuolella Islanti ja Pohjanmeri idässä, meidän tulisi ottaa vastuuta alueen ympäristöstä ja turvallisuushaasteista. Skotlanti tarvitsee vain täyden työkalupakin, joka saadaan itsenäisyydellä.

Vuonna 2014 Skotlannin tulo osaksi Pohjoismaita olisi otettu ilolla vastaan. Ruotsalainen historioitsija ja ammattiyhdistysaktiivi Gunnar Wetterberg totesi The Guardianin toimittajalle toivottavansa skoteille lämpimästi tervetuloa.

– Jos skotit soittaisivat, olisimme innoissamme, hän sanoi.

Pitkälle viety ajatusleikki ja yhteinen menneisyys

The Guardianin vuonna 2014 julkaistu juttu vei ajatusleikin vielä pidemmälle: mikäli Norja, Ruotsi, Suomi, Tanska, Skotlanti ja Islanti perustaisivat oman liittovaltion, ne olisivat tarpeeksi varakkaita saamaan oman paikkansa rikkaiden maiden G7-ryhmässä.

Maailma on kuitenkin muuttunut kahdessa vuodessa paljon, eikä ajatukselle ollut omanakaan aikanaan suurta kannatusta.

Skotlannilla ja Pohjoismailla on toki monia yhtäläisyyksiä. Britannian yleisradio BBC käsitteli niitä vuonna 2011 muun muassa seuraavasti:

– Skotin kielen sanat kun bairn (lapsi), midden (tyhmä), muckle (suuri) ja jopa kiltti (juontaa juurensa verbistä kjalta, taittaa) on juonnettu muinaisnorjasta. Paikat kuten Dingewall, Wick, Lerwick ja Tinwald voivat kaikki juontaa etymologiansa samaan lähteeseen.

– Tämä perimä on näkyy parhaiten Up Helly Aa -tulifestivaalilla Shetlannissa, joka huipentuu viikinkilaivan polttamiseen.

Sosiaalisessa mediassa yksimielisesti EU:ssa pysymisen puolesta äänestänyttä Skotlantia ei kuitenkaan katsota pahalla, vaan päin vastoin: skandinaavit ovat innoissaan, mikäli maa irtautuu myös Isosta-Britanniasta.

Se toivotetaan tervetulleeksi Pohjoismaiden joukkoon.

Dear @Prof_Murdoch I propose a #Scandinavian empire, Scotland, Orkneys, Shetlands, Norway, Sweden! Join us! https://t.co/hPU3mxb7U5— Thomas Småberg (@ThomasSmaberg) 24. kesäkuuta 2016

Jos twiitti ei näy, katso se täältä.

#Skotlanti osaksi Pohjoismaita? This scandinavian says welcome #Scotland! #Brexit https://t.co/tHJXCZQMhO— Marjo Ollikainen (@MarjoOllikainen) 24. kesäkuuta 2016

Jos twiitti ei näy, katso se täältä.

On behalf of Scandinavia, I welcome Scotland, N Ireland and London to the ranks of the Scandinavian council. #EUref— Tobias Vemmenby (@Toobydoo) 24. kesäkuuta 2016

Jos twiitti ei näy, katso se täältä.

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?