Ulkomaat

Farage Brexit-äänestyksen uusinnasta: ”Tämä ei ole paras kolmesta -peli”

rac

Julkaistu:

brexit
Äänestyksen uusimista ajava aloite kerää nimiä edelleen huimaa vauhtia.
Yhdistyneen kuningaskunnan itsenäisyyspuolue Ukipin puheenjohtaja Nigel Farage ei lämpene ajatukselle siitä, että maan erosta Euroopan unionista voitaisiin äänestää uudelleen, kertoo The Mirror.

– Se on viimeinen asia, jonka haluan nähdä. Tämä ei ole paras kolmesta -periaatteella ratkeava peli, Farage kommentoi lehdelle.

Iso-Britannia äänesti viime torstaina EU-erosta. 52 prosenttia briteistä halusi jättää unionin.

Osassa eron puolesta äänestäneistä on havaittu niin sanottua Brexit-krapulaa, eli he ovat tulleet katumapäälle tuloksen ratkettua. Uudelleenäänestysvaateille tuo lisäpontta kansalaisaloite, jonka on allekirjoittanut jo yli 2,5 miljoonaa brittiä. Aloite ei vaadi ns. vahvaa tunnistautumista, joten todellisuudessa lukema voi olla huomattavasti pienempikin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aloitteessa vaaditaan uutta kansanäänestystä, mikäli jompikumpi vaihtoehto saa alle 60 prosenttia äänistä äänestysprosentin ollessa alle 75. Aloite on jo nyt suosituin maan historiassa.

 VIELÄ toukokuussa Farage sanoi, että mikäli EU-myönteinen kanta voittaisi niukasti äänestyksessä, voisi uudelle äänestykselle olla ”kiistaton tarve”. Nyt Farage ei kuitenkaan näe syytä moiseen.

Työväenpuolueen entisen ministerin David Lammyn mukaan äänestyksen tulos ei ole sitova. Se voitaisiin hänen mukaansa jyrätä parlamentin alahuoneessa. 650-henkisen alahuoneen enemmistö vastusti Mirrorin mukaan eroa.

– Herätkää. Meidän ei tarvitse tehdä tätä. Voimme lopettaa tämän hulluuden äänestyksellä parlamentissa, Lammy puhkui Mirrorille.

– Meidän ei tarvitse tuhota talouttamme Boris Johnsonin (Brexit-kampanjan keulakuva) valheiden takia.

Jutun videolla IS:n politiikan toimittaja Hanna Vesalan puhelinraportti Lontoosta heti äänestyksen jälkeen.
  • Iso-Britannia äänesti Euroopan unionista eroamisesta (Brexit) tai sinne jäämisestä (Bremain) neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä 23.6.
  • Äänestystulos ratkesi perjantaiaamuna. 52 prosenttia briteistä äänesti eron puolesta, 48 prosenttia sitä vastaan.
  • Markkinoilla tulos aiheutti rajun reaktion: pörssikurssit lähtivät jyrkkään laskuun ja punnan kurssi putosi alimmilleen yli 30 vuoteen.
  • Äänestyksen jälkeen Britannian pääministeri David Cameron ilmoitti eroavansa tehtävästään lokakuussa.
  • Eroprosessi alkaa vasta, kun Britannian seuraava pääministeri ilmoittaa asiasta Eurooppa-neuvostolle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt