5 Bremain-virhettä: Tämän takia EU-jäsenyyttä kannattaneet hävisivät Britanniassa

Useat lehdet ovat listanneet Bremain-kampanjan tekemiä virheitä. Moni vierittää kampanjan epäonnistumisen pääministeri David Cameronin syyksi.

Pääministeri David Cameron ilmoitti eroavansa, kun britit äänestivät Brexitin puolesta.

25.6.2016 21:49
  • Iso-Britannia äänesti Euroopan unionista eroamisesta (Brexit) tai sinne jäämisestä (Bremain) neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä 23.6.

  • Äänestystulos ratkesi perjantaiaamuna. 52 prosenttia briteistä äänesti eron puolesta, 48 prosenttia sitä vastaan.

  • Markkinoilla tulos aiheutti rajun reaktion: pörssikurssit lähtivät jyrkkään laskuun ja punnan kurssi putosi alimmilleen yli 30 vuoteen.

  • Äänestyksen jälkeen Britannian pääministeri David Cameron ilmoitti eroavansa tehtävästään lokakuussa.

  • Eroprosessi alkaa vasta, kun Britannian seuraava pääministeri ilmoittaa asiasta Eurooppa-neuvostolle.

Britannian kansa äänesti neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä Euroopan unionista eroamisen puolesta. Sekä Brexitin että Bremainin, eli EU:ssa pysymisen leireissä käytiin kiivasta kampanjointia.

Brexit-kampanja vetosi etenkin EU:n aiheuttamiin kuluihin ja kritisoi nykyistä maahanmuuttopolitiikka.

Bremain-kampanjan epäonnistui useista syistä.

1. Kansanäänestys oli uhkapeliä

Business Insider sanoo varsin suoraan, että Brexit-puoli voitti pääministeri David Cameronin takia. Lehden mukaan Cameron pelasi historiallista uhkapeliä, kun hän lupasi pitää EU-jäsenyyttä koskevan kansanäänestyksen vuonna 2013.

Financial Timesin mukaan kansanäänestyksen lupaamalla Cameron halusi estää konservatiivien äänestäjiä loikkaamasta EU:n vastaiseen itsensäisyyspuolueeseen Ukipiin. Lehden mukaan Cameron kuitenkin yliarvioi Ukipin muodostaman uhan: vaikka puolue sai 3,6 miljoonaa ääntä vuoden 2015 vaaleissa, se onnistui saamaan vain yhden paikan alahuoneeseen.

– Downing Street sanoi meille: ”Me voitimme riskiviestillä Skotlannin kansanäänestykset vuosina 2014 ja 2015, ja me voimme tehdä saman vuonna 2016”. He olivat varmoja, että viesti taloudellisesta uhasta saisi äänestäjät palaamaan vallitsevaan tilaan, kampanjassa mukana ollut lähde kertoi The Guardianille.

2. 16- ja 17-vuotiaat eivät saaneet äänestää

Joulukuussa hallituspuolueena oleva konservatiivipuolue äänesti opposition ehdotuksen äänestysikärajan laskemisesta. Tämä kumosi ylähuoneelta taustatukea saaneen ehdotuksen, kertoo The Financial Times.

Jälkeenpäin ajateltuna päätöksellä saattoi olla vaikutusta kansanäänestyksen lopputulokseen. Teini-ikäisten ajatellaan suosivan EU:ssa pysymistä. Lehden mukaan pääministeri Cameron ei kuitenkaan halunnut teinien saavan äänioikeutta, sillä he äänestävät myös todennäköisemmin vasemmistopuolueita – hän ei halunnut luoda ennakkotapausta, joka lisäisi paineita antaa 16-vuotiaille äänioikeus myös parlamenttivaaleissa.

Erään kyselytutkimuksen mukaan nuorista 73 prosenttia äänesti EU:ssa pysymisen puolesta, BBC kertoo. Toisaalta niillä alueilla, joilla oli paljon nuoria asukkaita, äänestysprosentti oli alhaisempi.

3. Kampanjan keulahahmo sekoili tv-lähetyksissä

Britain Stronger in Europe -kampanja valitsi keulahahmokseen Marks&Spencer-yhtiön hallituksen entisen puheenjohtajan Stuart Rosen. Parlamentin ylähuoneen jäsen, konservatiivipuoluetta edustava Rose osoittautui EU-eroa kannattaneen The Sunin mukaan ”onnettomaksi pomoksi”.

Rose muun muassa toistuvasti unohti ryhmittymänsä nimen televisioidussa haastattelussa ja lisäksi hän myönsi, että Brexit nostaisi miljoonien matalapalkkaisessa työssä olevien brittien palkkoja.

Myös Financial Timesin mukaan Rose ei ollut kampanjan keulahahmoksi onnistunut valinta.

4. Uskottavuusongelma

EU-jäsenyyttä kannattanut kampanjassa mukana olleiden mukaan yleisön luottamuspula oli johtanut kyynisyyteen Brexitin seurauksista varoittavia asiantuntijoita kohtaan, The Guardian kirjoittaa.

– Yleisö vain sanoi, että he valehtelevat ja petkuttavat. Kysyin yhtä naista antamaan minulle esimerkkejä näitä valheista ja hän sanoi ”9/11”, eräs strategi sanoi brittilehdelle.

– Meillä oli uskottavuusongelma, mutta niin on nyt kaikella julkisella keskustelulla Britanniassa.

5. Työväenpuolueen kannattajia ei saatu kampanjan taakse

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn tunnetaan euroskeptikkona ja, vaikka hän sanoi kannattavansa EU:ssa pysymistä, hän ei vaikuttanut olevan siinä täysillä mukana, The Financial Times analysoi.

The Sunin mukaan Corbyniä kutsuttiin jopa EU-eroa kannattaneiden ”salaiseksi agentiksi”.

The Guardianin haastattelemien kampanjatyöntekijöiden varoitukset Brexitin taloudellisista riskeistä eivät saaneet vastakaikua nimenomaan työväenpuolueen kannattajissa, jotka kokivat, että heillä on taloudellisesti vähemmän menetettävää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?