Hovi kauhuissaan: Jääkö Elisabet historiaan kuningattarena, joka menetti puoli valtakuntaa?

David Cameron tapasi eilisen eroilmoituksensa jälkeen kuningatar Elisabetin Buckinghamin palatsissa.

David Cameron tapasi kuningatar Elisabetin ilmoitettuaan erostaan.

25.6.2016 15:46

Britannian väistyvä pääministeri David Cameron kävi kuningatar Elisabetin kanssa läpi edessä olevan EU-eron askelmerkkejä. Hovilähteet vakuuttivat, että valtakunnassa kaikki on hyvin, mutta brittilehti Sunin mukaan vallalla on toisenlaisiakin näkemyksiä. Kulissien takana pelätään koko Britannian hajoavan monarkin käsiin.

  • Iso-Britannia äänesti Euroopan unionista eroamisesta (Brexit) tai sinne jäämisestä (Bremain) neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä 23.6.

  • Äänestystulos ratkesi perjantaiaamuna. 52 prosenttia briteistä äänesti eron puolesta, 48 prosenttia sitä vastaan.

  • Markkinoilla tulos aiheutti rajun reaktion: pörssikurssit lähtivät jyrkkään laskuun ja punnan kurssi putosi alimmilleen yli 30 vuoteen.

  • Äänestyksen jälkeen Britannian pääministeri David Cameron ilmoitti eroavansa tehtävästään lokakuussa.

  • Eroprosessi alkaa vasta, kun Britannian seuraava pääministeri ilmoittaa asiasta Eurooppa-neuvostolle.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon piti kansanäänestyksen tulosten valmistuttua mahdottomana, että Skotlanti joutuisi eroamaan EU:sta vastoin tahtoaan. Skoteista yli 60 prosenttia äänesti EU:ssa pysymisen puolesta.

Sturgeonin mukaan Skotlanti haluaa muuttuneessa tilanteessa järjestää uuden kansanäänestyksen itsenäisyydestään ja ryhtyy valmistelemaan siihen liittyvää lainsäädäntöä. Pääministeri vannoi pitävänsä huolen siitä, että Skotlanti pysyy jatkossakin osana EU:ta ja erityisesti sen yhteismarkkinoita.

– Aion ottaa kaikki mahdolliset askeleet selvittääkseni vaihtoehdot, joiden avulla skottien äänestystulos toteutuu, hän painotti.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeonin mukaan Skotlanti haluaa järjestää uuden kansanäänestyksen itsenäisyydestään.

Sturgeonin mukaan monet niistä, jotka äänestivät Skotlannin itsenäisyyttä vastaan 2014, ovat nyt muuttamassa mieltään. Kansanäänestykseen vaaditaan kuitenkin Britannian pääministerin suostumus.

Sturgeon haluaa itselleen paikan myös Britannian EU-eroneuvotteluiden pöydästä. Sinne on haluamassa myös Lontoon pormestari Sadiq Khan, joka on huolissaan Britannian pääkaupungin tulevaisuudesta EU:n ulkopuolella. Sturegeon ja Khan haluaisivat sisäpiirilähteiden mukaan turvata neuvotteluissa Skotlannin ja Lontoon pääsyn EU:n sisämarkkinoille.

Lisää päänsärkyä monarkille aiheuttaa Pohjois-Irlanti, joka äänesti skottien tapaan EU:ssa pysymisen puolesta. Varapääministeri Martin McGuinness katsoi, ettei brittihallituksella ole kansanäänestyksen tulosten jälkeen mandaattia ajaa Pohjois-Irlannin taloudellisia ja poliittisia intressejä.

Pohjois-Irlannin Sinn Féin -puolueen puheenjohtaja Gerry Adams (vas.) piti puoluetoveriensa Martin McGuinessin ja Martina Andersonin kanssa lehdistötilaisuuden kansanäänestyksen tulosten selvittyä perjantaina.

Sinn Feinin nokkamies käytti tilaisuutta hyväkseen vaatimalla kansanäänestystä yhdistyneestä Irlannista. Pohjois-Irlannin unionistit vastustavat kansanäänestystä, mikä on omiaan kiristämään tunnelmia pohjoisessa.

Jos Pohjois-Irlannin republikaanitkin saisivat tahtonsa läpi, voisi kuningatar Elisabet vielä vallassa ollessaan joutua kokemaan koko valtakuntansa hajoamisen. Britannia jakaantui kansanäänestyksessä kahtia. Englanti ja Wales äänestivät EU:sta lähdön puolesta, Skotlanti ja Pohjois-Irlanti sitä vastaan.

Brittilehti Sunin mukaan Britannian jakautuminen olisi monarkille katastrofi. Kuningatar pitäisi sitä vuosikymmeniä kestäneen hallitsijakautensa täydellisenä epäonnistumisena.

 Cameronin perinnöksi jää kahden unionin hajottaminen. Kummankaan niistä ei olisi tarvinnut tapahtua.

Monarkin päänsäryn alkulähde on David Cameron, joka lupasi briteille kansanäänestyksen, jos konservatiivit voittaisivat vuoden 2015 parlamenttivaalit.

Skotlannista kotoisin oleva Harry Potter -kirjailija J.K. Rowling sanoikin Cameronin jäävän historiaan kaksi unionia hajottaneena miehenä.

– Skotlanti tulee hakemaan itsenäisyyttä. Cameronin perinnöksi jää kahden unionin hajottaminen. Kummankaan niistä ei olisi tarvinnut tapahtua.

Britannian Pääministeri David Cameron piti eropuheensa perjantaina. Vaimo Samantha seurasi puhetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?