Köyhä Cornwall on kuitannut jo 650 000 000 euron EU-tuet – alueella odotetaan Brexitiä kainalot hiessä

Huoli EU-rahoituksen menettämisestä on jo paikoin herännyt.

Briteissä moni miettii nyt, mitä tulikaan tehtyä.

25.6.2016 13:31

Huoli EU-rahan menettämisestä on pulpahtanut pintaan Britanniassa. Ainakin Etelä-Englannin Cornwallissa on ryhdytty toimiin, jottei alue joutuisi häviäjäksi Britannian lähtiessä EU:sta.

Cornwall äänesti torstain kansanäänestyksessä lähes 57 prosentin enemmistöllä EU-eron eli brexitin puolesta. Eilen illalla Independent-lehti uutisoi, että Cornwall haluaa turvata saamansa rahoituksen säilymisen nykytasolla.

Talouslehti Financial Times on laskenut, että 530 000 asukkaan Cornwall sai vuosina 2007–2013 yli 650 miljoonaa euroa EU-rahaa infrastruktuuri-, laajakaistaverkko- ja yliopistohankkeisiin. Köyhä Cornwall on saanut runsaasti tukia myös kalastus- ja maatalouteen. Se on kuulunut suuriin hyötyjiin, EU-rahoitusta tutkinut selvittäjä totesi kaksi vuotta sitten.

Cornwallin aluehallinnon mukaan brexit-kampanjoijat olivat ennen kansanäänestystä luvanneet, ettei piirikunnan saama rahoitus heikkenisi EU-eron myötä.

– Haluamme ministereiltä pikaisen vahvistuksen, että tämä pitää paikkansa, aluehallinto muotoili tiedotteessaan.

– Aiomme tutkia, mitä päätös merkitsee Cornwallille nyt ja tulevaisuudessa. Koska Cornwallin talous on suhteellisen heikko muuhun Eurooppaan verrattuna,. Haluamme vahvistuksen siitä, että tämä tarvepohjainen rahoitus säilyy myös tulevaisuudessa.

Farage myönsi virheväitteen

Brexit-kampanjaa käytiin osin harhaanjohtavia tietoja käyttäen. Virallinen Vote Leave -kampanja rummutti voimakkaasti väitettä, että Britannia maksaa EU:lle 350 miljoonaa puntaa (nykykurssilla 430 miljoonaa euroa) viikossa, ja eron myötä sama raha voitaisiin käyttää kansallisiin terveyspalveluihin.

Itsenäisyyspuolue Ukipin johtaja Nigel Farage myönsi miltei heti äänestystuloksen selvittyä, ettei tällaistä rahansiirtoa tapahdu.

– Minä en olisi koskaan esittänyt sellaista väitettä. Se oli yksi virheistä, joita erokampanja teki, Farage sanoi ITV-kanavan haastattelussa eilen aamulla.

Farage ei kuulunut Vote Leave -kampanjakoneistoon, vaikka oli näkyvimpiä eron puolestapuhujia. Väite 350 miljoonasta punnasta oli kampanjan vahvimpia iskulauseita. Britannian tilastoviranomaiset kumosivat lukujen paikkansapitävyyden toistuvasti, mutta lause pysyi näkyvästi muun muassa maata kiertäneiden kampanjabussien kyljessä.

Kesäkuun puolivälissä tehdyn mielipidemittauksen mukaan lähes puolet briteistä uskoi väitteen pitävän paikkansa, Independent kertoo.

Britit ovat myös sankoin joukoin ryhtyneet etsimään netistä tietoa EU:sta ja brexitin merkityksestä. Pian kansanäänestyksen sulkeutumisen jälkeen hakukoneyhtiö Googlekertoi, että "Mitä tapahtuu jos jätämme EU:n?" -hauissa nähtiin yli kolminkertainen piikki verrattuna normaaliin.

Toiseksi yleisin EU:hun liittyvä Google-kysymys Britanniassa on äänestyksen jälkeen ollut: "Mikä on EU?"

Jutun otsikko korjattu 25.6.2016 kello 14.00: Toisin kuin ensin kerrottiin, Cornwall ei ole kaupunki vaan kreivikunta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?