Brexit-krapula pahenee Britanniassa: Jo yli miljoona ihmistä vaatii uutta kansanäänestystä

Britit laittoivat vireille kansalaisaloitteen uudesta äänestyksestä. Ryntäys allekirjoittamaan kaatoi hallituksen verkkosivun.

25.6.2016 13:06

Britannian säilymistä EU:ssa kannattavat eivät aio vielä antaa periksi EU-erolle. Maassa onkin pistetty kasaan kansalaisaloite, joka oli lauantaihin alkuiltapäivään mennessä kerännyt yli miljoona allekirjoitusta vuorokauden sisällä. Kansalaisaloitteella vaaditaan uutta äänestystä Britannian EU-jäsenyydestä.

Aloitteesta tuli niin suosittu, että Independentin mukaan hallituksen sivut kaatuivat ihmisten pyrkiessä sivustolle allekirjoittamaan aloitteen, mutta lauantaiaamuna sivusto oli toiminnassa.

Britanniassa julkistettiin eilen EU-eroa koskevan kansanäänestyksen tulos. 52 prosenttia äänestäneistä halusi Britannian jättävän EU:n ja 48 prosenttia olisi halunnut jatkaa unionin jäsenenä. Tulos on aiheuttanut osassa eroa äänestäneistä ”Brexit-krapulan”, eli he ovat tulleet katumapäälle äänestettyään EU-eron puolesta.

Uusi äänestys epätodennäköinen?

Aloitteen on tekijäksi on nimetty William Oliver Healey ja kuvauksessa kerrotaan, että ”me allekirjoittaneet pyydämme hänen majesteettinsa hallitusta panemaan täytäntöön säännön, jonka mukaan on järjestettävä uusi kansanäänestys, jos kyllä- tai ei-leirit saavat alle 60 prosenttia äänistä äänestysprosentin ollessa alle 75”.

Äänestystulos ratkesi perjantaiaamuna. 52 prosenttia briteistä äänesti eron puolesta, 48 prosenttia sitä vastaan. Äänestysprosentti oli 72.

Parlamentin on harkittava kansalaisaloitteiden keskusteluun ottamista, jos aloite kerää yli 100 000 allekirjoitusta, ja hallituksen on vastattava jollain tavalla kansaisolaitteeseen, jos se kerää yli 10 000 allekirjoitusta. Independentin mukaan on hyvin epätodennäköistä, että uusi kansanäänestys EU-erosta järjestettäisiin.

Faragekin olisi vaatinut uutta äänestystä

Toukokuussa The Mirror lehden haastattelussa Britannian itsenäisyyspuolueen johtaja Nigel Farage sanoi, että hän vaatisi uuden äänestyksen, jos EU-eroa vastustavien puoli voittaisi pienellä marginaalilla.

– Tuloksella 52–48 kansanäänestys olisi ehdottomasti keskeneräinen. Jos EU:ssa säilymistä kannattavat äänet voittavat kahdella kolmasosaa äänistä, se olisi selvä peli, sanoi Farage Mirrorille viime kuussa.

Myös Skotlannin itsenäisyyttä vuoden 2014 kansanäänestyksessä haikailleet hiillostivat uuden äänestyksen perään, kun kansanäänestyksen tulos oli 55 % - 44 % Britanniassa säilymistä kannattavien hyväksi.

Britannian itsenäisyyspuolueen johtaja Nigel Farage olisi vaatinut uutta äänestystä, jos Brexit-leiri olisi hävinnyt pienellä marginaalilla.

Britannian EU-äänestyksen tulos

  • Iso-Britannia äänesti Euroopan unionista eroamisesta (Brexit) tai sinne jäämisestä (Bremain) neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä 23.6.

  • Äänestystulos ratkesi perjantaiaamuna. 52 prosenttia briteistä äänesti eron puolesta, 48 prosenttia sitä vastaan. Äänestysprosentti oli 72.

  • Markkinoilla tulos aiheutti rajun reaktion: pörssikurssit lähtivät jyrkkään laskuun ja punnan kurssi putosi alimmilleen yli 30 vuoteen.

  • Äänestyksen jälkeen Britannian pääministeri David Cameron ilmoitti eroavansa tehtävästään lokakuussa.

  • Eroprosessi alkaa vasta, kun Britannian seuraava pääministeri ilmoittaa asiasta Eurooppa-neuvostolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?