Brexit-krapula iski britteihin – ”Silmämme ovat todella avautuneet”

Moni EU-eroa kannattaneista on myöntänyt brittimedialle ja Twitterissä katuvansa valintaansa.

24.6.2016 20:32

Britannia äänesti EU-eron puolesta, mutta nyt osa eroa kannattaneista on tullut katumapäälle, uutisoi muun muassa Time.

ITV Newsin haastattelema, eron puolesta äänestänyt Mandy kertoo olevansa pettynyt äänestyksen lopputulokseen. Eroa kannatti 51,9 prosenttia äänestäneistä. Nainen kertoo, että todellisuus on iskenyt häneen ja nyt hän sekä hänen kaksi siskoaan ja vanhempansa äänestäisivät kaikki toisin, jos vain voisivat.

– Faktat tulevat nyt julki ja silmämme ovat todella avautuneet, nainen kertoi.

This leave voter is unhappy with the #EURefResults and now wishes she had voted remain.https://t.co/dW6inOjHbl pic.twitter.com/D0rUxufwls— ITV News (@itvnews) 24. kesäkuuta 2016

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

BBC:n haastattelma EU-eroa kannattanut mies puolestaan kertoi, ettei uskonut, että Britannia todella äänesti EU:sta eroamisen puolesta.

– En uskonut, että minun ääneni merkitsisi niin paljoa, koska ajattelin, että me kuitenkin pysyisimme (EU:ssa) ja David Cameronin eroilmoitus todella teki minuun vaikutuksen, ollakseni rehellinen, mies sanoi Metro UK:n mukaan.

Myös Metro UK:n haastattelema 19-vuotias Ryan Williams kertoo katuvansa sitä, että äänesti EU-eron puolesta.

– Minusta tuntuu kamalalta. En tajunnut, että niin monen minun ikäisen mielestä se oli huono idea. Ajattelin, että muutos olisi hauskaa, nyt, kun punnan arvo putoaa, kadun todella sitä! Williams sanoo.

BBC:n mukaan suurin yli 70 prosenttia 18–24-vuotiaista äänesti EU:ssa pysymisen puolesta. Niin teki myös Williamsin ystävä.

– Ajattelin, että ne (ystävän ja Williamsin äänet) kumoavat toisensa.

Williams toteaa, ettei hänen äänensä ollut harkittu. Mikäli Googlen julkistamaa listaa on uskominen, myös monelle muulle epäselväksi on jäänyt, mitä EU:sta eroaminen todella tarkoittaa. Euroopan unionia käsittelevien kysymysten kärjessä nimittäin on ”Mitä tarkoittaa EU:sta eroaminen?”. Toiseksi kysytyin kysymys on ”Mikä on EU?”.

”Minulta ryöstettiin ääneni”

Metro UK:n haastattelema Daniel Roche sanoi tulleensa katumapäälle, kun selvisi, ettei Euroopan unionille aiemmin menneet 350 miljoonaa puntaa viikossa sittenkään menisi julkiselle terveydenhuoltojärjestelmälle. EU-eroa kannattanut Britannian itsenäisyyspuolueen johtaja Nigel Farage myönsi aamuohjelmassa, että ainakin yksi Vote Leave -kampanjan lupauksista oli katteeton.

– Meidän annettiin ymmärtää, että suurin osa siitä rahasta, jota ei käytettäisi EU:hun menisi NHS:lle, Roche sanoi brittilehdelle.

Jos Roche voisi, hän äänestäisi nyt EU:ssa pysymistä.

Twitter-käyttäjä khembe oli samoilla linjoilla Rochen kanssa ja sanoi äänestäneensä valheiden perusteella.

– Omasta puolestani puhuen, äänestin lähtemistä uskoen näitä valheita ja kadun sitä enemmän kuin mitään muuta, minusta aidosti tuntuu siltä, että minulta ryöstettiin ääneni.

I personally voted leave believing these lies and I regret it more than anything, I feel genuinely robbed of my vote😡😤😭— khembe (@rambogiblet) 24. kesäkuuta 2016

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

Myös moni muu on Twitterissä kertonut katuvansa sitä, että äänesti EU:sta eroamisen puolesta.

– Äänestin lähtemistä auttaakseni talouttamme. Kuitenkin punta on romahtanut ja kadun heti päätöstäni, Ryan Richardon harmitteli ja sanoi eroamisen puolesta kampanjoineen

I voted leave to help our economy. However the £ has plummeted and I immediately regret my decision 🙄. Plus Farage is a lying tosser! 😡— Ryan Richardson (@RyanRich_) 24. kesäkuuta 2016

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

– Urm, taidan katua ääntäni, minulla ei ollut mitään oikeaa syytä valita, niin kuin valitsin, EU-eroa äänestänyt Tom Walker myönsi.

Urm I think I kinda regret my vote, I had no real reason to pick what I did!!— Tom Walker (@thomaswalker93) 24. kesäkuuta 2016

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

@verityharding @SusanCarland One of my relatives was a leaver and regretted it by 8am. Vote would be very different this afternoon.— Taryn Harding (@TWTaryn) 24. kesäkuuta 2016

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

Britannian EU-äänestyksen tulos

  • Iso-Britannia äänesti Euroopan unionista eroamisesta (Brexit) tai sinne jäämisestä (Bremain) neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä 23.6.

  • Äänestystulos ratkesi perjantaiaamuna. 52 prosenttia briteistä äänesti eron puolesta, 48 prosenttia sitä vastaan.

  • Markkinoilla tulos aiheutti rajun reaktion: pörssikurssit lähtivät jyrkkään laskuun ja punnan kurssi putosi alimmilleen yli 30 vuoteen.

  • Äänestyksen jälkeen Britannian pääministeri David Cameron ilmoitti eroavansa tehtävästään lokakuussa.

  • Eroprosessi alkaa vasta, kun Britannian seuraava pääministeri ilmoittaa asiasta Eurooppa-neuvostolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?