Handelsblatt: Saksalla oli hätäsuunnitelma Brexitin varalle – toiveena, ettei Suomi seuraisi perässä

Handelsblattin mukaan Saksan hallitus tähtää siihen, että Britanniasta tulisi EU:n kumppanimaa. Asiasta uutisoi The Guardian.

Frankfurtin pörssissä seurattiin tarkkaan brexit-äänestyksen tuloksia.

24.6.2016 17:03

Saksalainen lehti Handelsblatt kertoo, että sille on vuodettu kahdeksansivuinen hätäsuunnitelma koskien Brexitiä ja, mikä on Saksan strategia sen suhteen, The Guardian uutisoi. Saksalaislehden mukaan Saksa neuvottelee Britannian EU-erosta rakentavasti, mutta eron seuraukset ovat vaikeita, esimerkiksi koskien Britannian asemaa Euroopan investointipankissa.

Saksan hallitus tähtää saksalaislehden käsiinsä saamien papereiden mukaan siihen, että Britanniasta tulisi kumppanimaa. Automaattista pääsyä Euroopan unionin sisämarkkinoille Britannialle ei annettaisi, jotta muut maat kuten Ranska, Itävalta, Suomi tai Alankomaat eivät seuraisi Britannian viitoittamalla tiellä.

Saksalaislehden haltuunsa saaman suunnitelman mukaan se, miten Britanniaa kohdellaan vaikuttaa suuresti siihen, seuraisivatko muut maat Britannian mallia.

Ranskan äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen on jo ehtinyt toivoa Ranskaan kansanäänestystä maan EU-jäsenyydestä.

EU-johtajat ovat vedonneet Britanniaan, että eroprosessi EU:sta aloitettaisiin mahdollisimman pian. Johtajat pelkäävät odottelun vain lisäävän epävarmuutta. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk, EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker, EU-parlamentin puhemies Martin Shulz ja unionin puheenjohtajamaana toimivan Hollannin pääministeri Mark Rutte sanovat lausunnossaan toivovansa Britannian pysyvän EU:n läheisenä kumppanina.

Britannian äänestystulos

  • Iso-Britannia äänesti Euroopan unionista eroamisesta (Brexit) tai sinne jäämisestä (Bremain) neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä 23.6.

  • Äänestystulos ratkesi perjantaiaamuna. 52 prosenttia briteistä äänesti eron puolesta, 48 prosenttia sitä vastaan.

  • Markkinoilla tulos aiheutti rajun reaktion: pörssikurssit lähtivät jyrkkään laskuun ja punnan kurssi putosi alimmilleen yli 30 vuoteen.

  • Äänestyksen jälkeen Britannian pääministeri David Cameron ilmoitti eroavansa tehtävästään lokakuussa.

  • Eroprosessi alkaa vasta, kun Britannian seuraava pääministeri ilmoittaa asiasta Eurooppa-neuvostolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?